Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι κοινές αιτίες της νυκτουρίας στους άνδρες



Αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

«Η νυκτουρία, δηλαδή η ανάγκη του ανθρώπου για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτα που τον ξυπνά μία ή περισσότερες φορές κάθε βράδυ, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Εκτιμάται ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού ηλικίας άνω των 50 ετών βιώνει δύο ή περισσότερες νυχτερινές ουρήσεις. Δεδομένης της υψηλής συχνότητας εμφάνισής της σε μεγαλύτερες ηλικίες, λανθασμένα συχνά θεωρείται ότι αποτελεί αναπόφευκτα μέρος της διαδικασίας της γήρανσης», εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος δρ Μάρκος Καραβιτάκης.


Σύμφωνα με στοιχεία, η εμφάνισή της απαντάται και σε νεώτερους ανθρώπους, αφού το 20% του νεότερου πληθυσμού τακτικά ξυπνά τουλάχιστον δύο φορές κάθε νύχτα, με τις γυναίκες να ταλαιπωρούνται συχνότερα. Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών είναι σχεδόν 10 φορές πιο πιθανό να έχουν νυκτουρία απ’ ότι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Εκτός από τον αντίκτυπό της στην ποιότητα ζωής, η νυκτουρία ενδεχομένως να σχετίζεται με εξασθενημένη σωματική υγεία και ως εκ τούτου αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Μια μετα-ανάλυση βρήκε ότι η νυκτουρία σχετίζεται με αύξηση κατά 22% όλων των αιτιών θνησιμότητας.

Στους άνδρες, η νυκτουρία πράγματι μπορεί να συνδέεται με την υπερπλασία του προστάτη, καθώς είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης. Αιτία είναι η αύξηση του μεγέθους του προστάτη, ο οποίος πιέζει την ουρήθρα που διαπερνά μέσα από τον προστάτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η παρεμπόδιση της ροής και εντέλει της αποβολής των ούρων, η οποία δύναται να προκαλέσει συσσώρευσή τους στην κύστη, γεγονός που οδηγεί σε νυκτουρία.


Ωστόσο, η υπερπλασία προστάτη δεν είναι η μοναδική αιτία πρόκλησης της νυκτουρίας. Η κατηγοριοποίηση της νυκτουρίας ως σύμπτωμα μόνο αυτής της πάθησης παραβλέπει το πολύ υψηλό ποσοστό των ανθρώπων για τους οποίους η νυκτουρία αντικατοπτρίζει συστημική νόσο, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών του ασθενή ή οφείλεται σε διαταραχές του ύπνου. Μελέτη έδειξε τη σχέση μεταξύ νυκτουρίας και υπέρτασης, καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι σχετίζεται με μειωμένη ποιότητα ύπνου, με κατάθλιψη, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και διάφορες άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Διάγνωση

Όπως επισημαίνει ο δρ Καραβιτάκης, για τη διερεύνηση της αιτίας που προκαλεί τη νυκτουρία, απαιτείται προσεκτική λήψη του ιστορικού και κλινική εξέταση, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά θα πρέπει να εξετάζει όλα τα συστήματα του σώματος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή ούρων. «Η δογματική άποψη ότι η νυκτουρία αποτελεί αποκλειστικά σύμπτωμα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος οδηγεί σε λανθασμένη θεραπεία. Επιπροσθέτως, ενδεχομένως να αποτελεί πρώιμη ένδειξη που προειδοποιεί για την ύπαρξη κάποιας σοβαρής πάθησης, όπως για παράδειγμα καρδιακής ανεπάρκειας. Οπότε, η πεποίθηση ότι η νυκτουρία είναι πρόβλημα της ουροποιητικής οδού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνα παραπλανητική».

Αντιμετώπιση

Η φαρμακευτική θεραπεία συνήθως επαρκεί για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, εάν όχι υπάρχουν και χειρουργικές επιλογές. Οι διαταραχές ύπνου και η νυκτουρία είναι αλληλένδετες. Μπορεί να είναι πρωτογενείς (αϋπνία) ή δευτερογενείς (π.χ. λόγω χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας, ψυχιατρικών διαταραχών, φαρμάκων, κ.λπ.).

Αλλαγές στις συνήθειες του ασθενή, αλλά και φαρμακευτικές αγωγές για την καταπολέμηση της αϋπνίας συστήνονται για την καταπολέμηση της νυκτουρίας και την απόλαυση ενός αδιατάρακτου νυχτερινού ύπνου που τόσο απαραίτητος είναι για τη λειτουργία του οργανισμού και του εγκεφάλου, δεδομένου ότι η νυκτουρία μπορεί να είναι επιζήμια στη σωματική λειτουργία, την ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα.


Πηγή: healthreport.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια