Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας είναι προβληματική και ανθυγιεινή!



Οι σχέσεις που δημιουργούμε πιθανόν να αποτελούν μια υποσυνείδητη έκφραση ή καταπίεση συναισθηματικών αναγκών, που ίσως δεν γνωρίζουμε.

Όταν βρίσκεστε σε μια προβληματική σχέση, μετά από ένα σημείο εξοικειώνεσαι τόσο πολύ με τα «σκαμπανεβάσματά» της. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από ένα σημείο και μετά είναι δύσκολο να εντοπίσεις τα «κακώς κείμενα» μιας ανθυγιεινής ή ακόμα και τοξικής «σύνδεσης».

Αυτό που -εν μέρει- στο κάνει ακόμα πιο δύσκολο για να αναγνωρίσεις μια προβληματική σχέση (που πλέον έχει φτάσει στο σημείο να είναι και μη αποδεκτή), είναι ότι όλες οι σχέσεις έχουν δύσκολες φάσεις, με αποτέλεσμα οι «όχι και τόσο καλές ημέρες» να είναι κι αυτές κομμάτι της καθημερινότητας.

Πώς λοιπόν μπορείτε να διακρίνετε εάν η σχέση σας έχει ξεπεράσει τη «λεπτή γραμμή» που χωρίζει μια σχέση που περνάει «δύσκολη φάση» από μια ανθυγιεινή σχέση;

Τα 4 σημεία…

Το WebMd παρουσιάζει τα ακόλουθα 4 σημεία θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε:

1. Σεβασμός – Θαυμασμός

Ο χρόνος που περνάτε μαζί σάς δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό σας (ή σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας);

Υπάρχουν στοιχεία του χαρακτήρα σας ή της προσωπικότητάς σας στα οποία προσδίδεται αξία. Ίσως αυτά να είναι η γενναιοδωρία σας, η αισιόδοξη φύση σας ή οι επιδόσεις σας στη μαγειρική. Όταν ο σύντροφός σας απαξιώνει αυτά τα χαρακτηριστικά και σας κάνει να αισθάνεστε ότι χάνεται την αξία σας, είναι το πρώτο «σημάδι» εάν θέλετε να παραμείνετε ή όχι στη σχέση.

Ακόμα κι αν παραμείνετε, το σίγουρο είναι πως η σχέση σας δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα ευτυχισμένη. Όταν οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου σας για εσάς επηρεάζουν τη σχέση με τον ίδιο τον εαυτό σας, τότε η σχέση είναι τοξική.

2. Εξάρτηση – Ανεξαρτησία

Εσείς ή ο/η σύντροφός σας δεν είστε ικανοί να διαχειριστείτε το βαθμό αλληλεξάρτησης. Οι ισχυρότερες σχέσεις είναι αυτές που υποστηρίζουν τη δομή ανεξαρτησίας, αλλά και το βαθμό εξάρτησης.

Κάθε σύντροφός μας είναι ανεξάρτητη μονάδα, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνεται μέσω της σχέσης με μια μορφή «εξάρτησης». Η εξάρτηση είναι τα σημάδια εκείνα που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, παρηγορητικά και εμψυχωτικά. Όταν κάποια από αυτές τις πτυχές μιας σχέσης απουσιάζει, η σχέση αποδυναμώνεται και πιθανόν να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι σχέσεις καταλήγουν από απλά ανθυγιεινές, σε τοξικές, όταν ένας εκ των συντρόφων «υπερισχύει» έναντι του άλλου. Για παράδειγμα, ο ένας εκ των δυο συντρόφων μπορεί να επιδεικνύει τάσεις υπερβολικής εξάρτησης σε σημείο που γίνεται καταπιεστικός ή ακόμα και φτάνει στο σημείο να παρακολουθεί το σύντροφό του.


Πρόβλημα αποτελεί ακόμη και όταν ο ένας εκ των δυο συντρόφων μπορεί να επιδεικνύει τάσεις υπερβολικής ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμος συναισθηματικά για το σύντροφό του. Το ίδιο ισχύει όταν ακόμη κάποιος είναι ιδιαίτερα επικριτικός ή συγκαταβατικός προς το σύντροφό του.

Εάν είστε σε αυτό το σημείο, η σχέση σας μπορεί να είναι τοξική για τη συναισθηματική σας υγεία. (Και αυτό που είναι τοξικό για τη συναισθηματική υγεία σας, είναι συχνά τελικά τοξικό και για τη σωματική σας υγεία).

3. Διαφορά… «φάσης»

Ο σύντροφός σου δεν είναι έτοιμος για «δέσμευση», αλλά είσαι εσύ. Συχνά τα «θέλω» και οι ανάγκες των δύο συντρόφων δεν συγχρονίζονται απόλυτα στη διάρκεια μιας σχέσης. Ωστόσο, εάν παραμείνετε σε μια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ελπίζοντας ότι ο σύντροφός σας θα αλλάξει, θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στη συναισθηματική σας ισορροπία.

Παρά το γεγονός ότι νοιάζεστε για το σύντροφό σας, ίσως χρειαστεί να αποφασίσετε εάν τελικά έχει νόημα να συνεχίσετε να επενδύετε σε μια ανθυγιεινή σχέση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όταν ο σύντροφός σας από τη μία ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος για δέσμευση, ενώ στην ουσία οι πράξεις του δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Ίσως να βρίσκεται αντιμέτωπος/η με φοβίες που έχουν να κάνουν με την έννοια της δέσμευσης, τις οποίες μπορείτε να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει. Ωστόσο, υπαρκτό είναι και το «σενάριο» να προσπαθεί απλά να διατηρήσει μια σχέση ως έχει, χωρίς να νοιάζεται καθόλου για τα δικά σας συναισθήματα και ανάγκες.

Εάν πιστεύετε ότι αυτό που ισχύει είναι το δεύτερο σημείο, τότε να είστε βέβαιος/ή ότι η σχέση πιθανότατα θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο, μέχρι να γίνει ανθυγιεινή. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχετε προκαλέσει σημαντική ζημιά στον εαυτό σας.

4. Το «κλειδί» της επικοινωνίας

Δεν υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ σας. Η καλή επικοινωνία είναι το «κλειδί» για να βοηθήσει δυο συντρόφους να έρθουν συναισθηματικά κοντά. Επίσης, όταν προκύπτουν εντάσεις, είναι σημαντικό να μπορείτε να συζητάτε/ξεπερνάτε τις διαφορές εποικοδομητικά.

Αυτές οι συζητήσεις δεν χρειάζεται είναι πάντοτε «ομαλές», αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να δουλέψετε με το/τη σύντροφό σας έτσι ώστε να διατηρήσετε τις συζητήσεις σε κάποιο επίπεδο. Διαφορετικά, οι εντάσεις και οι πιέσεις της σχέσης σας θα δημιουργήσουν μια ανθυγιεινή κατάσταση.


Παρόλο που δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις, είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός στο ποια προβλήματα χρήζουν επίλυσης. Όπως και η αναγνώριση παρουσίας μιας κατά βάση ανθυγιεινής κατάστασης.

Αξιολογώντας την κατάστασή σας, βάζετε τον εαυτό σας σε θέση που μπορεί να διορθώσει ή να αλλάξετε μια ανθυγιεινή σχέση, είτε δουλεύοντας απευθείας με το σύντροφό σας, είτε μέσω συμβουλευτικής. Ή, απλά μπορεί να αποφασίσετε ότι πρέπει να βάλετε ένα τέλος στη σχέση. Η επιλογή εξαρτάται από εσάς.


Πηγές: blogs.webmd.com, healthpharma.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια