Κακοσμία στόματος: Πέντε λόγοι που μυρίζει το στόμα σας και δεν πάει ο νους σας!


Είναι μία κατάσταση που δεν αρέσει σε κανέναν και είναι αποκρουστική για όλους.

Μπορεί η κακοσμία στόματος να έχει πολλές πρόχειρες λύσεις, όπως μια τσίχλα για παράδειγμα, αλλά μόνο αν ξέρετε τους πιθανούς παράγοντες που την προκαλούν, θα μπορέσετε να την αποφύγετε στο μέλλον.

Δείτε 5 απρόσμενες αιτίες που εξηγούν πολλά...

Στοματικό διάλυμα

Υποτίθεται ότι σας βοηθάει να φρεσκάρετε την αναπνοή σας, αλλά αν επιλέξετε κάποιο με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορεί να αποξηράνει και να στεγνώσει το στόμα σας, κάτι που ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτά είναι που προκαλούν την κακοσμία στο στόμα. Είναι η ίδια αρχή για το λόγο που έχετε δυσάρεστη αναπνοή το επόμενο πρωί από μια βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ.

Η ίδια σας η γλώσσα

Τα βακτήρια στη γλώσσα είναι η κύρια αιτία της κακής αναπνοής. Αλλά, δυστυχώς, οι περισσότεροι παραμελούν να την καθαρίζουν, όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Πρέπει να μάθετε να την καθαρίζετε με μια ειδική «ξύστρα» για τη γλώσσα, ή, τουλάχιστον, να την βουρτσίζετε κι αυτή.

Αποξηραμένα φρούτα

Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία στόματος λατρεύουν να τρέφονται με ζάχαρη. Σκεφτείτε ότι το 1/4 φλιτζανιού σταφίδες έχει 21 γραμμάρια ζάχαρη. Η ίδια ποσότητα υπάρχει σε 17 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα. Αυτό είναι σαν να τρώτε 4-5 κουταλάκια του γλυκού καθαρή ζάχαρη! Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα είναι κολλώδη, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια σας.


Διατροφή με μειωμένους υδατάνθρακες

Όταν κόβετε τους υδατάνθρακες και αυξάνετε την ποσότητα της πρωτεΐνης που τρώτε, το σώμα σας αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία παράγει χημικές ενώσεις, που ονομάζονται κετόνες, και οι οποίες προκαλούν τη δυσάρεστη αναπνοή από το στόμα. Σε αυτήν την περίπτωση, η καλύτερη στοματική υγιεινή δεν θα λύσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν είναι η αιτία. Ο καλύτερος τρόπος είναι να συγκαλύψετε την αναπνοή σας με μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Σφραγίσματα

Έχουν την ατυχή παρενέργεια να εγκλωβίζουν σωματίδια τροφίμων, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν συστάδες βακτηριδίων και, κατ' επέκταση, κάνουν το στόμα να μυρίζει άσχημα. Ένας λόγος παραπάνω για να προγραμματίσετε τακτικά ραντεβού με τον οδοντίατρο!


Πηγές: webmd.com, iatropedia.gr
_