Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΜΕΝΣ: Ενημερωτικό σημείωμα προς αποκατάσταση της αλήθειας


Την Παρασκευή 21.09.2018 στις 16:30 η ΠΟΜΕΝΣ είχε αναγγείλει διοργάνωση Ημερίδας στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών (ΛΑΕΔ) με
θέμα: «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Επειδή το θέμα διαχρονικά, από τα ενεργά μου χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, με ενδιέφερε, πήγα με πρωτοβουλία μου και ως απόστρατος να την παρακολουθήσω. Εισερχόμενος στη Λέσχη δεν έγραψα το όνομά μου πουθενά και δεν δήλωσα ότι εκπροσωπώ οποιονδήποτε φορέα. Την Κυριακή το πρωί, με δυσάρεστη έκπληξη, είδα το όνομά μου με τον τίτλο των καθηκόντων μου στην ΑΝΕΑΕΔ, να υπάρχει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΕΝΣ. Επικοινώνησα άμεσα ηλεκτρονικά μαζί τους, τους ενημέρωσα για την παρουσία μου στην Ημερίδα και τους ζήτησα ευγενικά να απαλείψουν το όνομά μου από την ανακοίνωση. Μάλιστα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας επικοινώνησα τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρό τους κ. Ρώτα που μου υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει το αίτημά μου, μόνον επειδή ήταν Κυριακή και έλλειπε ο χειριστής της ιστοσελίδας τους θα το υλοποιούσε με την πρώτη ευκαιρία. Το βράδυ της ίδιας ημέρας είδα ότι είχαν γίνει αλλαγές στην εν λόγω ανακοίνωση, χωρίς να έχει διορθωθεί στο σημείο που αιτήθηκα. Ενημέρωσα ξανά τον κ. Ρώτα και επειδή η σκοπιμότητα φαίνεται πως κυριαρχεί, αποφάσισα να απευθυνθώ δημόσια για την αποκατάσταση της αλήθειας. Δλδ, η ΑΝΕΑΕΔ δεν συμμετείχε στην Ημερίδα της ΠΟΜΕΝΣ. Άλλωστε δεν είχε καν προσκληθεί. Αυτά ως προς τα διαδικαστικά.

Για την ουσία της Ημερίδας, η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα αλλά δεν είχα σκοπό περαιτέρω δημόσιας κριτικής γι αυτή. Άλλωστε γνωρίζω και εκτιμώ τον κόπο που χρειάζεται για υλοποίησή της. Ευκαιρία δοθείσης όμως, θα ήθελα να κάνω μερικά καλόπιστα σχόλια.

Από την μιάμιση ώρα που διήρκησε η Ημερίδα ο μισός χρόνος δόθηκε σε χαιρετισμούς πολιτικών. Το θέμα της ημερίδας εντοπίστηκε επιδερμικά από τους νομικούς κ.κ. Βερβεσό και Ευαγγελάτο (έλλειπε η δυναμική προϊστορία του) και με ευχολόγια από τον Πρόεδρο. Την τιμή έσωσε η παρέμβαση της Πρόεδρου του Συνδέσμου Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού Αλχίας (ΔΒ) κ. Κατερίνας Μαρκουλλίδου.

Ευτυχώς οι αναφορές των συνδικαλιστών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μας θύμισαν ότι βρισκόμαστε σε Ημερίδα για το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Άγνοια των διοργανωτών, ως νέων στα περί συνδικαλισμού στο χώρο των ε.δ. ή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Έτσι κι αλλιώς ο χρόνος θα δείξει. Όλοι είμαστε στο ίδιο μετερίζι της διεκδίκησης λύσης στα προβλήματα των στρατιωτικών, αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε βαθιά. Χαιρόμαστε για τη νομιμοποίηση, αποδοχή και τη μαζικοποίηση της διεκδικητικής συλλογικότητας στο χώρο μας. Πάσχισαν, στερήθηκαν, λοιδορήθηκαν, απαξιώθηκαν και κυνηγήθηκαν συνάδελφοι  για να φτάσουμε ως εδώ, ας μην τα ξεχνάμε! Τίποτα δεν μας έχει χαρισθεί, γι αυτό και δεν μπορεί να ιδιοποιηθεί κανείς τίποτα. Οι σύγχρονοι αγώνες, της νέας! εποχής είναι μπροστά μας. 

Εμείς δεν μπορούμε παρά να εμπιστευόμαστε την κρίση των συναδέλφων μας. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν συλλογικότητες, είμαστε ιδιώτες. Και σταματώ εδώ, δεν θα συνεχίσω αντιπαραθετικά.

Για τη «συνδικαλιστική» διαμάχη μεταξύ της ΠΟΕΣ και της ΠΟΜΕΝΣ, η ΑΝΕΑΕΔ είχε πάρει θέση με ανακοίνωσή της από τον Μάιο του 2017 με αφορμή ίδιου προβλήματος που είχε δημιουργηθεί. Για την ενημέρωσή σας παραθέτω την ανακοίνωση, επειδή η ιστοσελίδα της ΑΝΕΑΕΔ  και όχι μόνον, έχει γίνει σμπαράλια από παρεμβάσεις ξένων δακτύλων.

Αθήνα, 24/9/2018

             

   Με ειλικρινή αγωνία για τα τεκταινόμενα στον μικρόκοσμό μας

                                            Ευθύμιος Γκιτέρσος                                         

                                                Απόστρατος ΠΑ 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. πρωτ.:              32 /2017

Αθήνα,         5 Μαΐου 2017

σχετικά με ΠΟΜΕΝΣ και ΠΟΕΣ

1.            Με αφορμή το από 2 Μαΐου δελτίο τύπου της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, το οποίο αναφέρεται στην συνάντηση της με Ενώσεις Αποστράτων στις 27 Απριλίου και επειδή πιθανότατα δημιουργείτε η εικόνα της συμμετοχής της ένωσης μας σε αυτή την συνάντηση, η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) διευκρινίζει ότι δεν συμμετείχε και δεν είχε εξουσιοδοτήσει κανένα μέλος της να την εκπροσωπήσει στην συνάντηση αυτή.

2.            Παρά την πάγια θέση της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) να μην παρεμβαίνει στις διεργασίες των εν ενεργεία συναδέλφων αλλά να παρέχει μόνο την όποια συνδρομή της ζητηθεί, τα τελευταία γεγονότα δημιουργούν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και τις Πρωτοβάθμιες Περιφερειακές Ενώσεις της.

3.            Παράλληλα η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι :

             Ιστορικά, το θέμα της συλλογικής έκφρασης των εν ενεργεία στρατιωτικών για τα εργασιακά τους ζητήματα στην Ελλάδα έχει περάσει από μύρια κύματα. Είναι ένα σύγχρονο αίτημα, δημοκρατικό, που άπτεται του διαρκούς αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αρχές ελευθερίας για τα κοινωνικά - επαγγελματικά ενδιαφέροντα των στρατιωτικών, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

             Από το 2004, με πίστη, υπομονή και όραμα μια μικρή ομάδα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην ΠΟΕΣ) ξεκίνησαν την προσπάθεια γι’ αυτό που φάνταζε εξωπραγματικό και παράτολμο.

 Μετά από μια δωδεκάχρονη δύσκολη πορεία και αγώνες έφτασε ο Ιούλιος του 2016, όπου οι στρατιωτικές ενώσεις και η δευτεροβάθμια οργάνωσή τους, η γνωστή ΠΟΕΣ απέκτησαν νομική υπόσταση με την ψήφιση του Ν. 4407/2016 από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

             Τα διάφορα τελευταία γεγονότα όπως η διαφαινόμενη προσπάθεια διάσπασης των στρατιωτικών ενώσεων και της δευτεροβάθμιας οργάνωσης τους, η αμφισβήτηση της ΠΟΕΣ και η εναντίον της επιθέσεις από συναδέλφους, μας προκαλεί έντονο προβληματισμό και μας γεμίζει με συναισθήματα πικρίας.

             Ας μας επιτραπεί να υπενθυμίσουμε ότι σε ανθρώπους με αρχές, όπως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν ταιριάζουν η καχυποψία, η υστεροβουλία, ο καιροσκοπισμός, οι συμπεριφορές ηγεμονισμού, η καπηλεία συμβόλων, αγώνων και αγωνιών.

   Αντίθετα τους χαρακτηρίζει η με παρρησία διατύπωση θέσεων και προτάσεων, ο αλτρουισμός, η ειλικρίνεια, η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής προσφορά, η εμμονή στον σκοπό, το ευ αγωνίζεσθαι και η αναγνώριση της προσφοράς.    

             Η ΑΝΕΑΕΔ, από την ίδρυσή της το 2010 ήταν αρωγός, συνεργάτης και συνοδοιπόρος στον δύσκολο αγώνα των εν ενεργεία συναδέλφων μας.

   Αποκορύφωμα της κοινής μας διεκδικητικής πορείας ήταν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 2012 και της Άνοιξης του 2013 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στη συλλογική μνήμη, θα παραδειγματίζουν και θα εμπνέουν τους νέους αγώνες που έρχονται για τη διεκδίκηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

             Με την ΠΟΕΣ συνεχίζουμε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε στον ίδιο χώρο προβληματισμού και δημιουργίας στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσω του EUROMIL.

 4. Το διαίρει και βασίλευε δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπερισχύσει της βασικής αρχής   «η    ισχύς εν τη ενώσει» γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εν ενεργεία συναδέλφων δεν θα χάσει την πίστη στο όραμα της ανεξάρτητης συλλογικής διεκδίκησης, δεν θα φοβηθεί, δεν θα διασπασθεί, δεν θα περιθωριοποιηθεί και η προσπάθεια όλων θα επικεντρωθεί στην σύνθεση και την συνέχιση των διεκδικητικών αγώνων .

  Σε αυτή την προσπάθεια και στους αγώνες των εν ενεργεία συναδέλφων θα είμαστε κι εμείς, όπως πάντα, δίπλα τους.

Για την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.

                     Ο Γραμματέας του Δ.Σ.                                                     Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

                     Ευθύμιος Γκιτέρσος                                                           Γιώργος Ροΐδης

 


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια