Ποια νόστιμη τροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής;


Συχνά την ονομάζουμε «γλυκιά αμαρτία», η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.

Ο λόγος για τη σοκολάτα, για την οποία μια νέα έρευνα έρθετε για να δικαιώσει τους λάτρεις της.

Συχνά ακούμε ότι για να ζήσουμε έναν υγιή τρόπο ζωής, πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα σακχαρώδη σνακ από τη διατροφή μας. Όμως, μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Καρδιολογίας στο Μόναχο, αναφέρει ότι η μετριοπάθεια και όχι η στέρηση είναι το κλειδί για την αποτροπή καρδιακών ζητημάτων αργότερα στη ζωή μας.

Μια ομάδα ερευνητών αξιολόγησε πάνω από μισό εκατομμύριο ενηλίκων με σκοπό να προσδιορίσει πώς η κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς. Έφτασαν, έτσι, στο συμπέρασμα ότι τρεις μπάρες σοκολάτας το μήνα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο βλάβης της καρδιάς κατά 23% σε σύγκριση με εκείνων που δεν τρώνε καθόλου σοκολάτα. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ανακοπής της καρδιάς κατά 17%, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε.


Ο δρ Chayakrit Krittanawong, υπεύθυνος της έρευνας, εξηγεί πώς τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη σοκολάτα μπορούν να είναι ευεργετικά για την υγεία μας. «Η σοκολάτα είναι μια σημαντική πηγή φλαβονοειδών, που συνδέονται με τη μείωση των φλεγμονών και την αύξηση της καλής χοληστερόλης», αναφέρει ο ίδιος, σύμφωνα με την Telegraph.

Ακόμη, αναφέρει ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του νιτρικού οξέος στο σώμα, που με τη σειρά του αυξάνει τη ροή του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία. «Ωστόσο, η σοκολάτα μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών», προσθέτει.

«Θα έλεγα ότι η μετριοπαθής κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι καλή για την υγεία μας».
Χρειάζεται περισσότερη μελέτη ώστε να ερευνηθεί η σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη σοκολάτας και την υγεία της καρδιάς.

Ακόμη, η σοκολάτα έχει συνδεθεί με τη θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, καθώς ανακουφίζει από το στρες και βελτιώνει τη μνήμη, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα στην Καλιφόρνια.


Πηγή: bovary.gr
_