Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς μπορείς να προλάβεις τα χρόνια νοσήματα;


Οι άνθρωποι άνω των 50 που αθλούνται περισσότερο από το συνιστώμενο, έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας πάθησης, συγκριτικά με όσους δεν αθλούνται.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports».

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Westmead έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 1.500 Αυστραλούς ενήλικες, άνω των 50 ετών, για πάνω από δέκα χρόνια.

Τα άτομα που γυμνάζονταν έντονα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γλιτώσουν το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή νόσο, τη στηθάγχη, τον καρκίνο και το διαβήτη και να έχουν άριστη σωματική και πνευματική υγεία, δέκα χρόνια αργότερα.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, επίκουρος καθηγήτρια Μπαμίνι Γκοπινάθ από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ενήλικοι που περιλαμβάνουν πάνω από 5.000 μεταβολικά ισοδύναμα λεπτά στην εβδομάδα τους έχουν τη μέγιστη μείωση ως προς τον κίνδυνο χρόνιας νόσου. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονταν περισσότερο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ελεύθεροι νόσων και πλήρως λειτουργικοί».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τουλάχιστον 600 μεταβολικά ισοδύναμα λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, δηλαδή 150 λεπτά ζωηρού βαδίσματος ή 75 λεπτά τρέξιμο.

Η ερευνήτρια παραδέχεται ότι μπορεί για ορισμένους ηλικιωμένους να μην είναι εφικτό να γυμναστούν στα επίπεδα του δείγματος της μελέτης, αλλά τους ενθαρρύνει να γυμνάζονται στο επίπεδο που μπορούν.


Πηγή: in.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια