Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ελλάδα: Ποιο είναι το «αγαπημένο» αυτοκίνητο των ληστών;

Σε έξαρση είναι οι κλοπές αυτοκινήτων στη χώρα μας. H ραγδαία αύξηση των κλοπών το 2017 σε σχέση με του 2016 (+ 30%) συνεχίζεται και το 2018, τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στην επαρχία.



Στο ερώτημα που θέσαμε σε ειδικούς εγκληματολόγους, γιατί συμβαίνει αυτό, αφού δύσκολα σήμερα ένα κλεμμένο όχημα μπορεί να πουληθεί και να ξανακυκλοφορήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό (εντοπίζεται εύκολα σήμερα), η απάντηση είναι «για ανταλλακτικά».

Η αυξημένη παλαιότητα του στόλου των οχημάτων στη χώρα μας (+13 χρόνια), έχει δημιουργήσει μεγάλη ανάγκη για ανταλλακτικά, τα οποία από τη μία δεν επαρκούν στην αγορά, λόγω των πολλών ζημιών (ταλαιπωρημένα – παλιά αυτοκίνητα), ενώ από την άλλη τα γνήσια ανταλλακτικά είναι σαφώς πιο ακριβά από τα… κλεμμένα. Οπότε βρίσκουν εύκολα αγοραστές-κατόχους, οι οποίοι κυρίως δε μπορούν (ή δε θέλουν) να δαπανήσουν πολλά χρήματα για επισκευή-συντήρηση. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που ακόμα κρατάνε στην κατοχή τους ένα παλιό αυτοκίνητο.
Έτσι, έχουν δημιουργηθεί κυκλώματα τα οποία υποδέχονται τα κλεμμένα αυτοκίνητα (αυτοκινητικά χειρουργεία) και αφού τα λύσουν, πουλάνε τα ανταλλακτικά τους σε ελεύθερα συνεργεία (μη εξουσιοδοτημένα) τα οποία ούτε αποθήκες διατηρούν (εισερχόμενα, εξερχόμενα ανταλλακτικά), ενώ δεν κόβονται και τα ανάλογα παραστατικά για τα ανταλλακτικά που τοποθετούνται. Η έκφραση του «μάστορα» που συνήθως ακούνε οι κάτοχοι των αυτοκινήτων προς επισκευή είναι: «…θα ψάξω να σου βρω ένα καλό, ελαφρώς μεταχειρισμένο ανταλλακτικό για να μην βάλεις το καινούργιο, το ακριβό).
Οι ληστές των αυτοκινήτων συνήθως επιλέγουν δημοφιλή αυτοκίνητα (να έχουν πουληθεί αρκετά στην Ελλάδα) αλλά και πιο σπάνια, που δεν βρίσκονται εύκολα ανταλλακτικά. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας των κλεμμένων αυτοκινήτων, οι ληστές επικοινωνούν με τον κάτοχο ζητώντας του «λύτρα» για να επιστρέψουν το αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το αυτοκίνητο το οποίο προτιμάνε κατά κόρων το τελευταία δύο χρόνια οι ληστές, είναι τα Smart χρονολογίας κατασκευής από 1998 έως και 2014, που έχουν πολλά κοινά ανταλλακτικά. Δεν προτιμάνε το καινούργιο, του οποίοι τα εξαρτήματα είναι εντελώς διαφορετικά. Σημειώστε δε πως ένα Smart μπορεί να κλαπεί ιδιαίτερα εύκολα και χωρίς διάρρηξη σε δρόμο, απλά σηκώνοντάς το σε μία μικρή πλατφόρμα…
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ - newsauto.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια