Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μέρκελ: Το σύστημα του Δουβλίνου είναι «μη λειτουργικό»

Το σύστημα του Δουβλίνου είναι «μη λειτουργικό», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ισπανία και επανέλαβε την πεποίθηση της για
κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στο μεταναστευτικό.
Σε κοινή συνέντευξή της με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην πόλη Σανλουθάρ στη νότια Ισπανία, η Αγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «σημαντικό είναι να βρεθεί ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων, να μιλήσουμε με τις χώρες προέλευσης, να σταματήσουμε τους εμπόρους και τους λαθρεμπόρους και να συνάψουμε συμφωνίες επαναπατρισμού».
«Το ζήτημα της κατανομής των προσφύγων στην ΕΕ είναι επιλύσιμο και πρέπει να το λύσουμε στο πνεύμα της εταιρικής σχέσης» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε:
«Σύμφωνα με τη θεωρία, δεν πρέπει ποτέ να φθάσει κανείς μετανάστης ή πρόσφυγας στη Γερμανία. Αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Το σύστημα προβλέπει ότι, κατά κανόνα, το κράτος πρώτης εισδοχής είναι υπεύθυνο για την είσοδο των μεταναστών. Το σύστημα αυτό του Δουβλίνου είναι μη λειτουργικό..».
«Η ΕΕ πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της, και αυτό περιλαμβάνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», συνέχισε η καγκελάριος Μέρκελ και πρόσθεσε: «Ο ρατσισμός είναι αντίθετος με αυτές τις βασικές αξίες».
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία με την Ισπανία για το μεταναστευτικό και κατέστησε σαφές ότι «η Γερμανία και η Ισπανία βασίζονται σε ευρωπαϊκές λύσεις». Η καγκελάριος επισήμανε ότι υπάρχουν «εντατικές διαπραγματεύσεις» για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα.
«Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ισπανία να περιορίσει την εισροή»
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η Γερμανία θα υποστηρίξει επίσης τις προσπάθειες της Ισπανίας να περιορίσει την αυξανόμενη εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Στις συνομιλίες με το βορειοαφρικανικό κράτος, η Ισπανία έχει το προβάδισμα, δήλωσε η Μέρκελ στη νότια Ισπανία. Πρόκειται για μια ειλικρινή συνεργασία με την Αφρική για τον επαναπατρισμό των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο.

kathimerini.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια