Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί δεν πρέπει να οδηγούμε ποτέ στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΑΕ)

Με βαριά διοικητικά πρόστιμα συνοδεύεται με την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης. Η οδήγηση στη ΛΕΑ απαγορεύεται, ωστόσο, ειδικά όταν έχει κίνηση, οι οδηγοί
συνηθίζουν να την χρησιμοποιούν. Επιτρέπεται μόνον στα οχήματα επείγουσας ανάγκης, δηλαδή το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας. Η στάση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Γενικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η οδήγηση και η στάση στη ΛΕΑ είναι επικίνδυνη για εσάς και το όχημά σας.
Πότε να σταματήσετε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης; Μόνο στις παρακάτω 3 περιπτώσεις:
Αν το αυτοκίνητό σας έχει πάθει βλάβη
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Αν σας σταματήσει η Τροχαία.
Στην περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου σας
Μόλις αντιληφθείτε ότι το αυτοκίνητό μας έχει κάποιο πρόβλημα, βγείτε από τον αυτοκινητόδρομο στην πλησιέστερη έξοδο και αφού σταματήσετε με ασφάλεια, καλέστε την οδική σας βοήθεια. Αν πρέπει να σταματήσετε αμέσως, μπείτε στη ΛΕΑ και σταματήστε με αναμμένα τα αλάρμ.
Παρκάρετε όσο πιο δεξιά μπορείτε στη ΛΕΑ, και όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία από τις συσκευές επείγουσας ειδοποίησης, αν εντοπίσετε μία κοντά σας. Εάν το όχημά σας είναι σε θέση να κινηθεί, οδηγήστε το σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχει δεξιά στηθαίο ασφαλείας και σταθμεύσετε.
Μη μένετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητό μας, αλλά βγείτε από τη δεξιά πόρτα του συνοδηγού, περάστε το στηθαίο ασφαλείας και σταθείτε πίσω από αυτό. Μην επιχειρείτε ποτέ να επισκευάσετε οι ίδιοι τη βλάβη.
Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης – Τι ισχύει σύμφωνα με τον ΚΟΚ
Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ, «η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύτονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών». Οποιαδήποτε άλλη χρήση της ΛΕΑ, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, απαγορεύεται.
Σύμφωνα μάλιστα με τον νέο ΚΟΚ, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), έστω και για ελάχιστο χρόνο, όπως για να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα, κατά παράβαση της παραγράφου 9 του άρθρου 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.
Δυστυχώς, σε πολλές Εθνικές οδούς σημειώνονται παραβάσεις της κυκλοφορίας στη ΛΕΑ, με αποτέλεσμα τη σοβαρή παρακώλυση της κίνησης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιώντας χωρίς λόγο τη ΛΕΑ για στάση ή οδηγώντας παράνομα σε αυτή, εμποδίζετε τη διέλευση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης που συχνά σπεύδουν για τη σωτηρία κάποιων συνανθρώπων σας! Θα μπορούσε στη θέση τους να είστε εσείς ή κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα…
Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία της Αττικής Οδού, περίπου 100 αυτοκίνητα σταματούν στη ΛΕΑ καθημερινά, από τα οποία περίπου τα μισά χωρίς να υπάρχει έκτακτη ανάγκη (συνηθίζεται σε περίπτωση που ο οδηγός θέλει να μιλήσει στο τηλέφωνο ή να αναζητήσει κάτι στο όχημά του).


newsit.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια