Κρόκος Κοζάνης: Τα σημαντικά οφέλη του σπάνιου «κόκκινου χρυσού»



Είναι πανάκριβο, όχι επειδή είναι σπάνιο, αλλά επειδή η συγκομιδή του είναι πάρα πολύ δύσκολη, χρονοβόρα και γίνεται με κοπιώδη ανθρώπινο μόχθο, δηλαδή μόνο με το χέρι.

Ο λόγος, για τον Κρόκο Κοζάνης, ή τον «κόκκινο χρυσό» όπως αλλιώς λέγεται, ένα από τα σπανιότερα και πιο πολύτιμα μπαχαρικά παγκοσμίως, που παράγεται στο Μακεδονικό κάμπο και συγκεκριμένα στα χωριά της Κοζάνης, Κρόκο, Καρυδίτσα και Ανω Κώμη, με τιμή πώλησης που μπορεί να ξεκινά από τα 2.000 ευρώ το κιλό!

Ο κόκκινος ελληνικός κρόκος Κοζάνης, το αγνό αυτό προϊόν της ελληνικής γης, κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό, δίνει μία ιδιαίτερη γεύση και χρώμα στο φαγητό, στα ροφήματα, στα ποτά, στα τυροκομικά και σε αμέτρητες άλλες εφαρμογές.

Το σαφράν έχει κι άλλες χρήσεις πέρα από τη μαγειρική. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία. Τα αποτελέσματα του κρόκου έχουν πλέον επικυρωθεί και από την επιστήμη, γι’ αυτό πολλές εταιρίες καλλυντικών το συμπεριλαμβάνουν στα προϊόντα ομορφιάς τους.

Τα καροτενοειδή τα οποία και περιέχει, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν καθιστώντας τον κρόκο ένα δυνατό σύμμαχο για την καταπολέμηση του πρόωρου γήρατος. Για όλα τα παραπάνω οι ερευνητές δικαίως απέδωσαν στον κρόκο το χαρακτηρισμό «ελιξήριο».


Μερικές από τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι οι παρακάτω:
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία, βοηθώντας την καλή λειτουργία των οργάνων της πέψης
  • Μειώνει τον πυρετό
  • Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, δεδομένου ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Είναι αποτελεσματικό για όσους πάσχουν από αϋπνία, καθώς αποτελεί ένα ήπιο ηρεμιστικό (μία πρέζα σαφράν με ζεστό γάλα)
  • Βοηθά ως εκχύλισμα στην απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη που έγινε το 100% των γυναικών που πήραν συμπλήρωμα εκχυλίσματος σαφράν ανέφεραν ότι μειώθηκε το αίσθημα της πείνας
  • Είναι αντικαταθλιπτικό, καθώς επηρεάζει τη δραστικότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο
  • Σταματά την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης της όρασης που ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει τα οφέλη του κρόκου για τα μάτια.

Το Ιράν είναι η πιο σημαντική παραγωγός χώρα του σαφράν, προϊόντος του κρόκου (Crocus sativus), ενώ η Ελλάδα έρχεται δεύτερη και ακολουθούν: το Κασμίρ, το Μαρόκο, το Αζερμπαϊτζάν και η Ισπανία. Ο κρόκος Κοζάνης έχει λάβει χαρακτηρισμό ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσοχή! Μην διακόψετε τη φαρμακευτική αγωγή σας, εάν δεν ενημερώσετε πρώτα το θεράποντα γιατρό σας.


Πηγή: news247.gr
_