Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι κρίσεις φέρνουν... κρίση στην ΕΛ.ΑΣ

«Δεν φτάνει που η ΕΛ.ΑΣ. πλήρωσε άδικα την τραγωδία στο Μάτι. Τώρα απειλείται με βαθιές κρίσεις μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. Πιθανόν να μετακινηθούν δεκάδες αξιωματικοί που
ερευνούν κρίσιμες υποθέσεις. Κάτι που, αν συμβεί, θα οδηγήσει σε πλήρη αναστάτωση και εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας, αφού ίσως δώσουν το "παρών" μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ». Η αναφορά αυτή προς «Το Βήμα της Κυριακής» ενός εκ των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώνει την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, αλλά και τις αποχωρήσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα, του μέχρι πρότινος αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του προϊσταμένου της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη.



Σε κατάσταση συναγερμού

Ισως ο πιο κρίσιμος χώρος και εκείνος που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού είναι η ΕΛ.ΑΣ. Η δυσφορία στο Σώμα οφείλεται στην αποπομπή του κ. Τσουβάλα ο οποίος υπήρξε προσωπική επιλογή, πριν από δυόμισι χρόνια, του Νίκου Τόσκα και θεωρούνταν μετριοπαθής αξιωματικός, που δεν προκάλεσε έντονες τριβές στο αστυνομικό σώμα, δεν ήταν παρεμβατικός στο έργο των υπηρεσιών και προσπάθησε να διατηρήσει ισορροπίες στην ΕΛ.ΑΣ. Στον κ. Τσουβάλα είχαν πιστωθεί η, κατά το Μαξίμου, θετική διαχείριση τμήματος του Προσφυγικού και του Αγροτικού (με την εισβολή των τρακτέρ στην Αθήνα προ διετίας), η σύλληψη της Πόλας Ρούπα, η εξάρθρωση της μαφίας των φαρμάκων, εξιχνιάσεις σοβαρών εγκλημάτων κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, σκιά αποτυχίας στο έργο του έριχναν οι χειρισμοί ως προς την αντιμετώπιση των αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια και το ζήτημα του «Ρουβίκωνα».
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «ο κ. Τσουβάλας θυσιάστηκε στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης ώστε να δοθεί η εικόνα κάθαρσης της τραγωδίας. Η Αστυνομία πλήρωσε το έλλειμμα ενημέρωσής της και της σύγχυσης στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής, όπως και ορισμένα θέματα σχετικά με τη διαχείριση κυκλοφορίας ή προβλήματα στις επικοινωνίες».

Ομως μετά την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός της Αστυνομίας Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Ο νέος αρχηγός θεωρείται ότι είχε επιτυχημένη θητεία σε υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας (εξιχνιάσεις εγκληματικών ενεργειών, όπως το διπλό έγκλημα εις βάρος δύο ανηλίκων στον Πύργο το 2013, συλλήψεις μελών κυκλωμάτων κακοποιών, εμπόρων ναρκωτικών κ.λπ.), ενώ είχε δώσει το «παρών» και σε άλλες θέσεις στη ΓΑΔΑ και στο επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ.



Οι πληροφορίες για αλλαγές

Την τελευταία εβδομάδα μετά την αποχώρηση του κ. Τσουβάλα υπήρξε σωρεία πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες σχεδιαζόταν η απομάκρυνση πολλών ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών που ήταν επιλογές των κ.κ. Τόσκα και Τσουβάλα. Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. με κύριο σκεπτικό ότι «αυτές οι κρίσεις στο κατακαλόκαιρο δεν έχουν, ουσιαστικά και τυπικά, κάποια βάση πέρα από τις επιδιώξεις υπηρεσιακών παραγόντων ή στελεχών του Μαξίμου». Επιπλέον προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι κρίσεις πιθανότατα θα ανατρέψουν τον σχεδιασμό σε κρίσιμα θέματα, όπως τα μέτρα ασφαλείας στην Εκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου εκτός των άλλων αναμένονται ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες. 



Ανατροπές και στην Πυροσβεστική


Τα δεδομένα για την Πυροσβεστική είναι διαφορετικά σε σχέση με την ΕΛ.ΑΣ. παρά τις επιφανειακές ομοιότητες. Και αυτό όχι μόνο γιατί είχε την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και γιατί υπέπεσε σε κρίσιμα λάθη. Επίσης, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε με την ΕΛ.ΑΣ., ο Νίκος Τόσκας αντιμετώπιζε την Πυροσβεστική με σχετική επιφύλαξη. Σκόπευε δε να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο Σώμα «προκειμένου ν’ αλλάξω πολύχρονες, προβληματικές νοοτροπίες» όπως χαρακτηριστικά μνημόνευε, αποδίδοντας στους πυροσβέστες «ευθυνοφοβία, τυπολατρία και σχετική αδράνεια». Ο κ. Τόσκας εστίαζε διαρκώς το ενδιαφέρον του στο θέμα της δασοπυρόσβεσης προκειμένου να μην αντιμετωπίσει κρίση όπως αυτή με την πυρκαγιά στους Αγίους Αποστόλους κ.λπ. Η ανησυχία του επιτεινόταν και από τη χειμερινή ανομβρία. 

Το μεγάλο πρόβλημα στην τοποθέτηση τού μέχρι πρότινος αρχηγού κ. Τερζούδη, αλλά και στην πρόσφατη αντικατάστασή του από τον υπαρχηγό του Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, είναι ότι δεν είχαν καμία προϋπηρεσία στην Αττική ώστε να γνωρίζουν στοιχειωδώς τις περιοχές όπου πρέπει να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Και ασφαλώς πρόβλημα είναι ότι και ο νέος αρχηγός είχε καίριο ρόλο στην αποτυχημένη επιχείρηση δασοπυρόσβεσης στο Μάτι και βρίσκεται στο μικροσκόπιο της σχετικής δικαστικής έρευνας. 


ΤΟ ΒΗΜΑ - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια