Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιος έστειλε κ. Καμμένε και κ. Τερζούδη αυτό το ελικόπτερο πάνω από το Μάτι; Δεν ήξερε ότι δεν είναι μόνο ... κινηματογραφικό συνεργείο;


Διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι στον εξοπλισμό των super puma, περιέχονται τα εξής: "Ο επιχειρησιακός εξοπλισμός αυτών περιλαμβάνει: αυτόματο πιλότο 4 αξόνων, υπολογιστή
ναυτιλίας και διαχείρισης αποστολής τύπου NADIR Type1000, ραντάρ έρευνας και ναυτιλίας τύπου RBR1500-B, ραντάρ ναυτιλίας Doppler, πυργίσκο FLIR, μεγαφωνική εγκατάσταση, προβολέα έρευνας SPECTROLAB SX-16..."

Το super puma της πολεμικής αεροπορίας που πέταξε πάνω από το Μάτι, επιτέλεσε έργο κινηματογραφικού συνεργείου. Και το ερώτημα κ. Καμμένε κιαι κ. αρχηγέ της πυροσεστικής είναι γιατί; Γνωρίζετε τον εξοπλισμό του; Γνωρίζετε για ποιο λόγο ονομάζονται τα ελικόπτερα αυτά έρευνας και διάσωσης;

Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο προβολέας ως διαδρομή σωτηρίας για τους εγκλωβισμένους; Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε η μεγαφωνική εγκατάσταση για να ενημερωθούν οι καταδικασμένοι να χαθούν σε κόλαση θερμοπαγίδας;

Ερωτήματα αφελούς;

Ας δούμε τί είναι κι αυτός ο πυργίσκος FLIP. Διαβάζουμε στα αμυντικά και στρατιωτικά θέματα,  από τα οποία σας παραθέτουμε ένα εκτενές διαφωτιστικό ανάγνωσμα, αλλά πριν θέτουμε το ακόλουθο ερώτημα. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε τίποτα από όλα αυτά;

Και πριν σας αφήσουμε στα νεκρά για την περίσταση πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, επαναλαμβάνουμε το αρχικό ερώτημα. Γιατί χρησιμοποιήθηκε μόνο ως κινηματογραφικό συνεργέίο.

Δείτε πρώτα το βίντεο που μας έδωσαν και στη συνέχεια τις λεπτομέρειες για σύστημα FLIP. 



του Γιώργου Καραϊβάζ






Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά, τι σημαίνει FLIR; Τα αρχικά FLIR είναι από τις Αγγλικές λέξεις Forward Looking Infrared, δηλαδή, με εμπρόσθια κατεύθυνση υπέρυθρες. Ο λόγος που ονομάστηκαν «forward looking» (με εμπρόσθια κατεύθυνση) ήταν για να ξεχωρίζουν από τα συστήματα εντοπισμού υπερύθρων κάθετης σάρωσης που είναι γνωστά ως «push broom». Από το όνομα τους είναι προφανές ότι έχουν να κάνουν κάτι με το υπέρυθρο εύρος συχνοτήτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.


Πηγή: ToVima.gr
Πηγή: ToVima.gr

Όπως φαίνεται από τη παραπάνω εικόνα, το φάσμα των υπέρυθρων ακτίνων δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι και καλύπτει τη περιοχή με μήκη κύματος από 0.7μm μέχρι 100μm. Πέρα του ότι δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι, δεν είναι επίσης ικανό να διαπεράσει στερεά αντικείμενα και επίσης επηρεάζεται από την υγρασία. Μέχρι το 1956 λίγοι είχαν ασχοληθεί με τα πλεονεκτήματα και πιθανές εφαρμογές αυτού του εύρους συχνοτήτων αλλά αυτό το άλλαξε η εταιρία Texas Instruments. Στην έρευνα της για πρακτική χρήση της ακτινοβολίας IR (InfraRed, δηλαδή υπέρυθρη) έκανε τεράστια πρόοδο και το 1963 κατασκεύασε και τη πρώτη στην ιστορία κάμερα FLIR της οποίας η μαζική παραγωγή ξεκίνησε το 1966 και με τον καιρό φτάσαμε στα πολύπλοκα συστήματα παρατήρησης FLIR που έχουμε σήμερα.

Πηγή: VRSimulations.com
Πηγή: VRSimulations.com

Το τεράστιο τακτικό πλεονέκτημα των συστημάτων FLIR είναι η εκμετάλλευση του υπέρυθρου φάσματος και για την ακρίβεια του γεγονότος ότι η θερμότητα, ανάμεσα σε άλλα, εκπέμπει και αντίστοιχης έντασης υπέρυθρη ακτινοβολία. Οπότε, όσο πιο θερμό είναι ένα σώμα τόσο μεγαλύτερη εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας έχει. Παίρνοντας αυτές τις μετρήσεις και με χρήση λογισμικού επεξεργασίας, μπορεί να ανακατασκευαστεί μία εικόνα καθαρά με βάση την εκπομπή θερμότητας και πιο συγκεκριμένα μέσω των μετρήσεων της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Βλέπετε πως μπορεί να μοιάζει μία τέτοια αναπαράσταση στην επόμενη εικόνα όπου τα πιο σκούρα σημεία εκπέμπουν λιγότερη υπέρυθρη ακτινοβολία (μικρότερη εκπομπή θερμότητας) και τα πιο ανοιχτόχρωμα εκπέμπουν μεγαλύτερα επίπεδα υπέρυθρης ακτινοβολίας (μεγαλύτερη εκπομπή θερμότητας). Προσοχή, η αντίθεση μαύρου και άσπρου για την αναπαράσταση της θερμότητας είναι κάτι που ρυθμίζεται σχεδόν σε όλες τις κάμερες FLIR οπότε σε κάποιες εικόνες ίσως το μαύρο να αναπαριστά την υψηλότερη θερμότητα ενώ σε άλλες να είναι το αντίθετο.

Πηγή: XoomClips.com
Πηγή: XoomClips.com

Από τακτικής πλευράς τώρα, τα συστήματα παρατήρησης με τεχνολογία FLIR προσφέρουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα. Αρχικά, σε αντίθεση με τα συστήματα Σόναρ (ηχοσημαντήρες) και τα ραντάρ, δε βασίζονται στην αντανάκλαση ενός σήματος αλλά μόνο στη μέτρηση του σήματος που εκπέμπει ο στόχος. Με αυτό το τρόπο είναι τελείως αόρατα στο στόχο καθώς δε στέλνουν κάποια εκπομπή προς αυτόν.

Πηγή: Military.com
Πηγή: Military.com

Δεύτερον, η απόκρυψη εκπομπών υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι αρκετά δύσκολή στις περισσότερες περιπτώσεις. Ένα παράδειγμα τεχνικής απόκρυψης για ανθρώπους που βλέπουμε συχνά τα τελευταία χρόνια είναι με χρήση κουβέρτας επιβίωσης η οποία περιορίζει την εκπομπή IR ακτινοβολίας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας «Κουβέρτα Επιβίωσης». Σε γενικές γραμμές όμως, η απόκρυψη από το φάσμα συχνοτήτων IR είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ότι στο ορατό φάσμα. Ένα ακόμα παράδειγμα τεχνολογίας Anti-IR είναι το δίχτυ παραλλαγής της επόμενης φωτογραφίας. Είναι κατασκευασμένο από υλικό που δεν επιτρέπει τη διαρροή υπέρυθρης ακτινοβολίας από το εσωτερικό του και έτσι μειώνει το υπέρυθρο ίχνος του οχήματος που αποκρύπτει.

Πηγή: RakshaSupreme.com
Πηγή: RakshaSupreme.com

Ίσως το πιο σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας FLIR είναι ότι συστήματα παρατήρησης FLIR δε βασίζονται στο ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και δεν επηρεάζονται από φαινόμενα που περιορίζουν το ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα όπως ομίχλη, καπνός ή συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα στην επόμενη φωτογραφία που δείχνει πως φαίνεται ένα αεροπλανοφόρο τη νύχτα αριστερά και την ημέρα δεξιά μέσα από μία κάμερα παρατήρησης τεχνολογίας FLIR. Όπως θα περιμέναμε, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά.

Πηγή: ComprehensiveInformation.wordpress.com
Πηγή: ComprehensiveInformation.wordpress.com

Από την άλλη πλευρά, ένα μειονέκτημα των FLIR είναι ότι καθώς βασίζονται στην υπέρυθρη ακτινοβολία δε λειτουργούν αξιόπιστα όταν υπάρχει βροχή καθώς οι σταγόνες τις βροχής απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία.






_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια