Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

“Ψυχρός πόλεμος” Αθήνας - Μόσχας

Ο “ψυχρός πόλεμος” που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα έχει νέα επεισόδια καθώς μετά τη διαμαρτυρία των Ρώσων για τη μη χορήγηση βίζας σε δυο κληρικούς για να μεταβούν στο
Άγιον Όρος, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς για το Κρεμλίνο.
«Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια» τονίζει, μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΞ
Η ανακοίνωση  έρχεται 48 ώρες μετά τη δήλωση Μεντβέντεφ, ο οποίος μίλησε πρώτη φορά για Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος. Είχαν προηγηθεί βέβαια οι εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών από Αθήνα και Μόσχα και όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ «η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο. Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες  εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
ΝΔ: να συνεδριάσει η Βουλή - είναι αναγκαία η φιλία με τη Μόσχα
Την ανησυχία της για την κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, εκφράζει η ΝΔ και ζητά ενημέρωση στη Βουλή.
«Η διατήρηση φιλικών και παραγωγικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι διαχρονική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτονόητη είναι επίσης η αρχή κάθε χώρα να σέβεται την κυριαρχία της άλλης και να αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της», δήλωσε ο βουλευτΉς της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και σημείωσε: «Υπό το πρίσμα αυτό, παρατηρούμε με έντονη ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος που έφτασαν μέχρι και την απαράδεκτη αναφορά του Ρώσου Πρωθυπουργού σε "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».
 Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ πρόσθεσε: «Ο τραυματισμός των ελληνορωσικών σχέσεων είναι αναγκαίο να επουλωθεί το ταχύτερον δυνατόν με καλά μελετημένους, νηφάλιους και όχι παρορμητικούς χειρισμούς. Ως εκ τούτου, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει επιτακτικά πλέον το αίτημα της στην κυβέρνηση να παράσχει πλήρη ενημέρωση στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις».


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια