Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προστατέψτε τα αυτιά σας το καλοκαίρι! Τι πρέπει να κάνετε;


Η ιδιαίτερη ανατομία του αυτιού το καθιστά ένα από τα πλέον ευάλωτα όργανα τις ημέρες του καλοκαιριού.

Η πιο συχνή φλεγμονή αυτήν την περίοδο είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου με οίδημα, ωτόρροια, ερυθρότητα, έντονο πόνο και αίσθημα κνησμού.

Πώς προκαλείται;

Η αυξημένη εφίδρωση λόγω ζέστης έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού να βρέχεται αρκετά. Η υγρασία αυτή δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον είτε για ανάπτυξη μυκήτων ή μικροβίων στον έξω ακουστικό πόρο.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα αν ένας άνθρωπος έχει λιπαρό δέρμα, κάνει πολλές βουτιές και κολυμπά σε πολύ βαθιά και κρύα νερά.

Όταν αυτό σε κάποιους ανθρώπους συνοδεύεται από δερματίτιδα ή έκζεμα ή υπερβολική συγκέντρωση σμήγματος τότε είναι πολύ εύκολο με μια απλή κίνηση, τρίψιμο ή ξύσιμο ή με χρήση μπατονέτας, το αυτί να τραυματιστεί.

«Η πιο συχνή αιτία για ωτίτιδες είναι η μεγάλη χρήση των ακουστικών ή hands free στο κινητό είτε για να ακούσουμε μουσική, είτε για να μιλήσουμε», αναφέρει η Ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η εξωτερική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται με καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου, με χορήγηση τοπικών σταγόνων, με αποφυγή της υγρασίας και με χορήγηση αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών από τον ΩΡΛ.

Πώς θα την προλάβουμε;

Η κ. Παταρίδου αναφέρει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να χαρούμε τις βουτιές μας και το καλοκαίρι χωρίς πόνο:
  • καθαρισμός των αυτιών πριν έρθει το καλοκαίρι, ιδανικά το Μάιο για να αποφύγουμε επιμολύνσεις
  • δεν ξύνουμε τα αυτιά μας με οτιδήποτε, δεν τα τραυματίζουμε
  • προσέχουμε όταν λουζόμαστε. Το αυτί δεν θέλει λούσιμο γιατί αλλιώς κινδυνεύει να κάνει φλεγμονές, από διαταραχή του pH
  • εάν λουζόμαστε ή κολυμπάμε κάθε μέρα να ρίχνουμε λίγο άσπρο καθαρό οινόπνευμα στα αυτιά, το οποίο προσφέρει προστασία
  • αν χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες πρέπει να τις τοποθετούμε σωστά για αποφυγή τραυματισμών
  • αποφεύγουμε να ψαλιδίσουμε τις τρίχες στον έξω ακουστικό πόρο λόγω πιθανού τραυματισμού
  • αποφεύγουμε το μεγάλο ψύχος, ιδιαίτερα από A/C, καθώς και τις έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας διότι μπορεί να βοηθήσουν στην εξέλιξη μιας φλεγμονής


Πηγή: iatronet.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια