Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πιο γκρίζα κι απ' τις στάχτες η αντιλαϊκή τους πολιτική...- Του Μιχάλη Μιχαήλ


Αυτές τις μέρες, το γκρίζο της στάχτης, ο τρόμος στα πρόσωπα απελπισμένων ανθρώπων και η μαύρη σκιά του θανάτου συνθέτουν δαντικές παραστάσεις. Αυτές ακριβώς τις στιγμές, οι αρχιτέκτονες των πολιτικών που καταστρέφουν δασικά οικοσυστήματα και λαϊκές περιουσίες και δημιουργούν εκατόμβες θυμάτων, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες για τη δασοπροστασία και την πυρασφάλεια, για χάρη της κερδοφορίας της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, σχεδιάζουν την επόμενη μέρα για όλους εμάς τους «κολασμένους». Παλιά τους τέχνη κόσκινο...

 

Δύο δεκαετίες τώρα, έχουν αποκτήσει πολύτιμη πείρα στη διαχείριση του ανθρώπινου πόνου που δημιουργούν οι πολιτικές τους από την ανύπαρκτη αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία. Ο καθένας τους, με την πείρα που κουβαλάει, αναλαμβάνει και τον ρόλο του.

 

Προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους

 

Ηδη από τις πρώτες ώρες που ξεδιπλωνόταν μία ακόμη καταστροφή στην περιοχή της Αττικής από τις τόσες που έχει βιώσει αυτός ο τόπος, με απίστευτα αντανακλαστικά όλα τα στηρίγματα αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που δημιουργεί εκατόμβες αθώων θυμάτων, πήραν θέση για να ξεπλύνουν τις ευθύνες του και να χειραγωγήσουν τις αντιδράσεις του κόσμου.

 

Πρωθυπουργός και αρμόδιοι υπουργοί, την ώρα που διασώστες εντόπιζαν τους πρώτους νεκρούς, αρχικά έστησαν τηλεοπτικό σόου επιχειρησιακής ετοιμότητας και στη συνέχεια, υπό το βάρος των τραγικών εξελίξεων, εναλλάσσονταν σύμφωνα με τις αντιδράσεις και τις ανάγκες της επόμενης μέρας στους ρόλους του «καλού» και του «κακού», δομώντας άλλοθι ασύμμετρων απειλών και ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Οι επικεφαλής υπηρεσιακοί παράγοντες του ΠΣ και της ΕΛ.ΑΣ., για να αποφύγουν τον ντροπιαστικό ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, επέλεξαν τον κυνισμό και την αντιστροφή της πραγματικότητας. Αρχηγοί και εκπρόσωποι αστικών κομμάτων που έχουν στον «φάκελό» τους καταχωρημένες αντίστοιχες καταστροφικές συνέπειες, από πολιτικές που εκπονήθηκαν και εφαρμόστηκαν επί των ημερών τους, όπως το 1998 και το 2000 επί ΠΑΣΟΚ, το 2007 και 2009 επί ΝΔ, μοίρασαν τους ρόλους σε «τιμωρούς» τύπου Βορίδη και σε δακρύβρεκτους ψυχοπονιάρηδες για να ψηφοθηρήσουν στα θολά νερά.

 

Με το βλέμμα όμως στραμμένο στην επόμενη μέρα και για να μην ξεχνιόμαστε για το τι εννοούν θα «πάρουμε μέτρα» και για ποιων τα συμφέροντα και την έξωθεν καλή μαρτυρία πασχίζουν όλα τα αστικά κόμματα, αξιοποιώντας ακόμη και τις μεγάλες καταστροφές, καταθέτει πρόταση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό, για να κάνουν από κοινού «δέηση ελεημοσύνης» προς το γνωστό ίδρυμα «εθνικού ευεργέτη», προκειμένου να αναλάβει τη συντήρηση των εναέριων μέσων.

 

Το πιάνει το μήνυμα το ίδρυμα του «εθνικού ευεργέτη» και πετάει στα μούτρα του ελληνικού λαού κάποια ψίχουλα από τα δισ. που μεταφέρονται στα ταμεία του, μέσα από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα «αναπτυξιακά» πακέτα που φτιάχνονται από τις περικοπές συντάξεων, μισθών και κοινωνικών δαπανών, όπως και της πυροπροστασίας καλή ώρα. Και αφού έχουν οριοθετήσει σε πλήρη σύμπνοια οι «ασυμφιλίωτοι» πολιτικοί αντίπαλοι, με την κίνηση αυτή, το τι είδους βοήθεια και από πού πρέπει να την περιμένει ο ελληνικός λαός, ο οποίος ενώ πληρώνει υπέρογκους φόρους ακόμη και για εισοδήματα που δεν έχει, παρ' όλα αυτά καίγεται με κάθε άνοδο της θερμοκρασίας και πνίγεται με τα πρώτα πρωτοβρόχια.

 

Προωθούν νέες ανατροπές στην πυροπροστασία

 

Για το επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας τις καταστροφικές συνέπειες, θα δημιουργήσουν το συναινετικό κλίμα που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων που εδώ και μία εικοσαετία έχουν σχεδιάσει για τον τομέα της πυροπροστασίας.

 

Για την επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου επιστρατεύθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, ανώτατοι και ανώτεροι απόστρατοι του Πυροσβεστικού Σώματος που διαχρονικά επί των ημερών τους συνέβαλαν και οι ίδιοι να περάσουν αυτές οι καταστροφικές πολιτικές, είτε ως συνδικαλιστές είτε ως υπηρεσιακοί παράγοντες και τώρα πλέον πουλάνε ως ειδικοί τεχνογνωσία και συμβουλές, που ποτέ όμως δεν εφάρμοσαν όταν είχαν οι ίδιοι την ευθύνη διαχείρισης κρίσεων.

 

Πρόθυμοι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, συνδικαλιστικοί παράγοντες των πυροσβεστών, των αστυνομικών και των λιμενικών, που το μόνο που είχαν να ψελλίσουν (αφού δήλωσαν μακριά από εμάς η πολιτική αντιπαράθεση) ήταν η συμπάθεια προς τα θύματα και να σπεκουλάρουν με τα περί ηρωισμού για τη σκληρή προσπάθεια των συναδέλφων τους, που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν παρά τις αντιξοότητες μία δύσκολη και τραγική κατάσταση.

 

Και μέσα σ' αυτό το σκηνικό, όλοι μαζί πρόβαλαν και επαίνεσαν με πολλή μαεστρία, προς εξυπηρέτηση των μακρόχρονων στρατηγικών σχεδιασμών, την εθελοντική προσφορά, που είναι το πρωταρχικό ζητούμενο για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση δαπανών και την αποδόμηση του κρατικού μηχανισμού προς χάριν της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας, «υμνώντας» παράλληλα και τον ατομικό «ηρωισμό» ανυποψίαστων εθελοντών και ανδρών των ΣΑ, για να χρυσώσουν το χάπι της αναγνώρισης.

 

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα

 

Ως εκ θαύματος όμως και αφού προκλήθηκε αυτός ο ανθρώπινος όλεθρος, ο άλλος πυλώνας του συστήματος, τα δημοσιογραφικά επιτελεία των ΜΜΕ, προς μεγάλη «έκπληξή» τους και προς χάριν της τηλεθέασης βέβαια, «ανακάλυψαν» πως το ΚΚΕ είχε διοργανώσει στις 10 Μάη εκδήλωση για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία! Διαπίστωσαν επίσης ότι το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις συνέπειες αυτές μέσα από σχετική Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό και με παρέμβαση βουλευτή του σε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ότι η κυβέρνηση μέσω των απαντήσεών της διαβεβαίωνε για το αντίθετο απ' ό,τι ακολούθησε στην Ανατολική Αττική.

 

Κάπου εδώ όμως θα πρέπει πλέον ο λαός μας να αρχίσει να αναζητά την άκρη του νήματος, για να ξετυλίξει το κουβάρι των ευθυνών για τις μεγάλες καταστροφές που βιώνει συχνά - πυκνά και της οριστικής διεξόδου από αυτήν την κατάσταση, αν θέλει πραγματικά να μην ξαναζήσει αντίστοιχες τραγικές καταστάσεις και να πάρει την υπόθεση της προστασίας της ζωής του, των δασικών οικοσυστημάτων και ό,τι με κόπο δημιούργησε, στα χέρια του.

 

Θα πρέπει να τον απασχολήσει γιατί κανένα άλλο κόμμα εκτός του ΚΚΕ δεν αγγίζει σε ανύποπτο χρόνο το ζήτημα της πυρασφάλειας των αστικών περιοχών και της δασοπροστασίας γενικότερα, παρά μόνο υπό το βάρος των τραγικών εξελίξεων, για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέρθηκαν.

 

Η απάντηση εντοπίζεται αφενός στο ιδεολογικό υπόβαθρο της συγκρότησης των αστικών κομμάτων, που είναι οι αξίες και τα ιδανικά του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Αφετέρου στις πολιτικές που μέχρι σήμερα στήριξαν και υπηρέτησαν ως κόμματα που άσκησαν κυβερνητική εξουσία, ψηφίζοντας από το 1987 μέχρι και σήμερα δεκάδες αντιδασικούς νόμους, που βάσει αυτών αποχαρακτηρίστηκαν ή άλλαξαν χρήση εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης και αναθεώρησαν το άρθρο 24 του Συντάγματος ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

 

Διαχώρισαν την πρόληψη από την καταστολή στη δασοπροστασία. Αφησαν αναξιοποίητους εκατοντάδες δασολόγους και δασοπόνους από την καταστολή δασικών πυρκαγιών. Διατήρησαν τη χουντικής έμπνευσης στρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος. Μείωσαν κατά μέσο όρο 118.000.000 ευρώ τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος την τελευταία δεκαετία και διατήρησαν σε υποτυπώδη επίπεδα ύψους 0,035% του προϋπολογισμού τη χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας για προληπτικές και διαχειριστικές παρεμβάσεις σε 65 εκατομμύρια στρεμμάτων δασικής γης.

 

Αποδυνάμωσαν το Πυροσβεστικό Σώμα φτάνοντας την οργανική του δύναμη στα προ του 2001 επίπεδα και επιπλέον έβγαλαν εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού 700 τουλάχιστον πυροσβέστες, ενοικιάζοντάς τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η «Hochtief», η «Fraport» και οι κοινοπραξίες εκμετάλλευσης οδικών αξόνων. Εφτιαξαν το 2002 για άλλοθι μία Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ένα σχέδιο «Ξενοκράτης» μόνο για τα χαρτιά, αλλά από τότε μέχρι και σήμερα η εγκληματική τους αδιαφορία καταγράφεται με πάνω από 180 νεκρούς από πυρκαγιές και πλημμύρες.

 

Συμπεράσματα χρήσιμα για τη συνέχεια

 

Στον αντίποδα όμως όλων αυτών, παραμένουν επίκαιρα τα συμπεράσματα από την εκδήλωση του ΚΚΕ για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευτούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία του λαού.

 

Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών. Η γη και η δασική γη δεν πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία και πηγή πλούτου, που οδηγεί σε μεγάλες καταστροφές, αλλά να είναι κοινωνική ιδιοκτησία για τον λαό μας, που θα ιδιοποιείται τα οφέλη από την αξιοποίησή τους.

 

 

Μιχάλης ΜΙΧΑΗΛ

Ανθυποπυραγός ε.α., μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


πηγή: rizospastis.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια