Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Η ελλιπής αστυνόμευση, παγιώνει μια καλοκαιρινή παρανομία»

Κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια ημέρα που η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση 


Βορείου Αιγαίου δημοσιοποίησε την πραγματοποίηση στοχευμένων τροχονομικών ελέγχων, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, πήρε το… όπλο του και στην κορύφωση του καλοκαιριού, ανέδειξε -μία προς μία- όλες τις κλασικές καταστρατηγήσεις των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της πόλης, που εμφανίζουν μία εικόνα χάους. 
Και κάνοντας λόγο για μία κωμικοτραγική κατάσταση που έχει παγιωθεί στην καλοκαιρινή λειτουργία της πόλης, με χαρακτηριστικό το βραδινό «παρκινγκ δικύκλων» στην πλατεία Σαπφούς, που εγκυμονεί μεταξύ άλλων και αυξημένους κινδύνους για όλες και όλους, καλεί την Αστυνομία αλλά κα τον δήμο Λέσβου να προβούν στην… επιτήρηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. 
Ο κ. Πίτσιος, στην κριτική του, αναδεικνύει ειδικότερα το χάος που επικρατεί καθημερινά στην πλατεία Σαπφούς όπως προαναφέρθηκε, στον πεζόδρομο της Ερμού, στις οδούς Σμύρνης, Καβέτσου και Ελευθερίου Βενιζέλου, στις εισόδους των πεζόδρομων, αλλά και στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών με τη γνωστή (παράνομη) αναστροφή. 
«Δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου, ενώ πέραν της κωμικοτραγικής αισθητικής πλευράς, εγκυμονούν αυξημένοι κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης από την κυκλοφοριακή αναρχία που επικρατεί, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης απευθύνεται σε εσάς ως τις πλέον αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, προκειμένου να σας καταστήσει κοινωνούς στο υπαρκτό και ευαίσθητο αυτό πρόβλημα της πόλης μας», σημειώνει ο Πάνος Πίτσιος στην παρέμβασή του. 
Παρατηρώντας πως ουσιαστικά η «χαλαρή» αντιμετώπιση εκ μέρους Λιμενικού και Αστυνομίας πολλών χτυπητών παρανομιών, έχει συμβάλλει στο να παγιωθεί μία παράνομη κατάσταση μέσα στο κέντρο μάλιστα της πόλης. Και καταγγέλλοντας ουσιαστικά, ότι οι αρμόδιες αρχές, παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις που έχουν γίνει, δεν μπορούν(;) να κάνουν τίποτε:

«Άναρχη κατάσταση»
«Ο βασικότερος λόγος που επικρατεί αυτή η άναρχη κατάσταση, είναι η έλλειψη επαρκούς επιτήρησης - αστυνόμευσης. Παρά τις επανειλημμένες  συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τα ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Τροχαίας, η παρουσία οργάνων της τελευταίας στην Ερμού είναι σπανιότατη. Πάρα πολλές φορές, σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας, έχουν επικοινωνήσει μαζί της, προκειμένου να κληθεί να επιτηρήσει και να εφαρμόσει το Νόμο σε διάφορα περιστατικά. Το πρόβλημα, όπως πολλάκις έχει γνωστοποιηθεί, είναι ότι η υφιστάμενη δύναμη της Τροχαίας δεν επαρκεί, για να επιτηρήσει όλο τον όγκο των τροχαίων συμβάντων στην πόλη της Μυτιλήνης, ώστε να μπορέσει να μεριμνήσει και για το θέμα της παραβατικότητας της Ερμού και του λοιπού ιστορικού κέντρου», γράφει  χαρακτηριστικά.

Το χάος

Ειδικότερα τώρα, οι παρατηρήσεις του κ. Πίτσιος είναι εύστοχες και αναδεικνύουν πράγματι μία εικόνα κυκλοφοριακής αναρχίας. Τόσο στην πλατεία Σαπφούς που τα βράδια μετατρέπεται σε χώρο στάθμευσης δικύκλων, όσο και στις εισόδους των πεζόδρομων όπου παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο σε μόνιμη βάση, να είναι κυρίως η Αρχιπελάγους, η Λήμνου, η Αιγαίου, η Σάμου, η Σαπφούς (στην τομή με την Ερμού) και η Αγίου Ευστρατίου, αποκλεισμένες από μηχανάκια. Και όχι μόνο: Στον πεζόδρομο της Ερμού, όπου ομοίως το βράδυ μετατρέπεται σε χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Στις οδούς Σμύρνης, Καβέτσου και Ελευθερίου Βενιζέλου που δεν είναι εφικτή η διπλή ροή των οχημάτων, εξαιτίας της ανεμπόδιστης συνεχούς στάσης οχημάτων (και τροφοδοσίας), αλλά και στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, όπου γίνεται κατά κόρον η περίφημη αναστροφή προς Καβέτσου, μπροστά από τα Κεντρικά Λύκεια.
Τι ζητά τελικά ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης; Δημοσίως πια, τις ενέργειες των αρμοδίων ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πληρέστερη επιτήρηση των αυτονόητων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα παραπάνω ευαίσθητα σημεία, ιδιαίτερα δε κατά την κρίσιμη περίοδο του Αυγούστου.   «Κρίνουμε σκόπιμο, να προηγηθεί μία ανακοίνωση δια του τύπου από τις αρμόδιες αρχές, που να ενημερώνει τους δημότες, ότι από τη Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018 θα ενταθούν οι έλεγχοι και η επιτήρηση στα παραπάνω αναφερόμενα σημεία, ενώ θεωρούμε ότι πρέπει να ενημερωθεί το αρμόδιο Υπουργείο για την ελλιπή επιτήρηση και αστυνόμευση του κέντρου της πόλης, με την παράλληλη υποβολή αιτήματος για ενίσχυση του Σώματος της Τροχαίας», τονίζει ο κ. Πίτσιος και έχει ενδιαφέρον η αρμόδια ανταπόκριση.

Αφού δεν προκύπτουν λύσεις, ζητάμε κλήσεις;

Όλα όσα βέβαια σωστά διαπιστώνει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, που και μάλλον άργησε να «δημοσιοποιήσει», έχουν βέβαια και έναν αντίλογο που δεν υπερασπίζεται απαραίτητα τη δεδομένη ευθύνη του καθενός μας στο να σεβόμαστε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ούτε έρχεται για να καλύψει την αδυναμία της Αστυνομίας να παρέμβει αποφασιστικά. Αλλά αφορά στο τι ακριβώς έχει κάνει η ίδια η δημοτική κοινότητα και κυρίως ο δήμος Λέσβου, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα παραβατικά αυτά φαινόμενα. Επί παραδείγματι, είναι πράγματι αποκρουστική η εικόνα της πλατείας Σαπφούς -και εν μέσω καλοκαιριού- κατειλημμένη από δίκυκλα, αλλά αλήθεια, υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος στάθμευσής τους; Επαρκούν γενικότερα οι χώροι στάθμευσης στο κέντρο της πόλης για επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους; Υπήρξε ποτέ σχέδιο, ή σχεδιασμός που να μην είναι απλά επί χάρτου για να προκύψουν λύσεις για το κυκλοφοριακό της πόλης; Κι ακόμα κι αν δεν υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός (που δεν υπήρξε πραγματικά), υπήρξε ποτέ πολιτική βούληση τόσο σοβαρή που να σηκώσει ας πούμε μπάρες στην Ερμού, για να μη μπαίνει κανείς που δεν έχει λόγο να το κάνει σε έναν χαρακτηρισμένο πεζόδρομο και να εξαναγκαστούν έτσι ενδεχομένως οι πολίτες να μην προβαίνουν στην ανεμπόδιστη σημερινή παρανομία τους; Θα μπορούσε ποτέ η επανασύσταση ας πούμε της δημοτικής αστυνομίας να κόβει κλήσεις στους παρανομούντες στο όνομα του Σπύρου Γαληνού, ή του Πάνου Πίτσιου και να εξαναγκάσει και τους δύστροπους πολίτες να εξετάσουν ίσως και εναλλακτικούς τρόπους να κυκλοφορούν; Ασφαλώς όχι. Ως εκ τούτου, η Αστυνομία και το Λιμενικό, είτε κάνουν καλά είτε όχι τη δουλειά τους, είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και η τελευταία Αρχή που θα κληθεί να δώσει λύσεις. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν καλούνται να δώσουν λύσεις. Καλούνται ουσιαστικά απλά να κόψουν κλήσεις.  

Οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Αστυνομίας

Εν τω μεταξύ, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, ενημέρωσε χθες για την πραγματοποίηση εκ μέρους της Τροχαίας στοχευμένων τροχονομικών ελέγχων κατά το διήμερο 27 και 28-07-2018, στις περιφέρειες της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Που έγινε «στο πλαίσιο υλοποίησης των συγκεκριμένων τροχονομικών εξορμήσεων, συγκροτήθηκαν συνεργεία ελέγχων, τα οποία δραστηριοποιήθηκαν σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρουσιάζεται μεγάλη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων και γενικότερα χρήζουν αυξημένης τροχονομικής αστυνόμευσης».
Ιδιαίτερη βαρύτητα, κατά τη διενέργεια των ελέγχων, δόθηκε στη βεβαίωση παραβάσεων με τη μεγαλύτερη επιρροή στο επίπεδο οδικής ασφάλειας και ειδικότερα αυτών που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επιτείνουν τις συνέπειές του.
Κατά τη διάρκεια των εν λόγω εξορμήσεων, σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, ελέγχθηκαν -976- οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά -235- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
emprosnet.gr


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια