Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Πολιτική Προστασία - Του Κωνσταντίνου Τζέκη

Μόνο οι αδαείς και οι νυχτωμένοι δεν το έβλεπαν. Μπορεί μαζί τους και οι βολεμένοι.

Η Πολιτική Προστασία όπως ήταν δομημένη ήταν αδύνατο να αντέξει σε μια πιεστική και επείγουσα ανάγκη, όπως η πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτό γιατί αφενός η υπηρεσία αυτή δεν έχει υφιστάμενες δομές, αλλά στηρίζεται στις δομές άλλων φορέων και Υπηρεσιών και αφετέρου στηρίζεται σε Υπηρεσίες και φορείς που είναι δυσκίνητες και εν πολλοίς ακατάλληλες για την υψηλή αυτή αποστολή τους.

Άλλωστε ο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ το ισχύον σχέδιο εκτάκτων αναγκών, μπορεί να είναι άριστο σχέδιο και άρτιο αλλά μάλλον αντιγράφηκε από άλλη χώρα και δεν έλαβε υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα η Πολιτική Προστασία, αν αφαιρεθεί το επιτελείο της που εδρεύει στην Πρωτεύουσα και απαρτίζεται από πολιτικό προσωπικό με αδύναμη εκπροσώπηση των αρμοδίων Υπηρεσιών, δεν έχει στην Περιφέρεια κανέναν υφιστάμενό της άμεσα υπαγόμενο σ’ αυτήν. Ουσιαστικά δεν ελέγχει καμία υφιστάμενη Υπηρεσία και φυσικά δεν μπορεί να επιβάλει κανένα της πρόγραμμα.

Από την άλλη στηρίζεται κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, που το θεωρεί το έργο αυτό μάλλον φόρτωμα και πάρεργο με αποτέλεσμα να υπάρχουν Δήμοι και Περιφέρειες που στελεχώνονται από ένα Υπάλληλο, καμιά φορά ακατάλληλο για αυτή την υψηλή και ευαίσθητη αποστολή. Άλλωστε η δυνατότητα ανάκλησης του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης σε έκτακτα γεγονότα και εκτός ωραρίου, θυμίζει μάλλον ανέκδοτο, παρά υπεύθυνη αντιμετώπιση.

Παράδειγμα, στην πρόσφατη πυρκαγιά δόθηκε λένε εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων σε κάποιον Δήμαρχο, ο οποίος την αμφισβητεί. Το γεγονός είναι ότι και να μην την αμφισβητούσε, πόσοι υπάλληλοι του Δήμου ήταν εκείνη την ώρα στα πόστα τους και πως μπορούσαν να ενημερώσουν τον πολίτη;

Ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα δημιουργίας καθετοποιημένου φορέα ώστε η διαταγή της Προϊσταμένης Πολιτικής Προστασίας να φτάνει έγκαιρα εκεί που δίδεται, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν μέσα που υπάρχουν και μάλλον κανείς δεν έκανε τον κόπο να σκεφθεί. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε η Κινητή Τηλεφωνία και ενεργοποίηση ενός γενικού συναγερμού για την μεταφορά του μηνύματος στην περιοχή ή αν προτιμάτε μια γενική κλήση; Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν οι σειρήνες της Πολιτικής Άμυνας αφού βεβαίως θα έπρεπε να επιλεγεί διαφορετικός ήχος και εναλλαγή της σειρήνας, ώστε να διαφέρει από τον ήχο κατά την περίοδο πολέμου;  Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, τα Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης για την ενημέρωση του κοινού;

Το κακό δεν είναι ότι η φωτιά κατάκαψε μια πόλη. Θα μπορούσε να συμβεί οποτεδήποτε. Το κακό είναι ότι δεν αντέδρασε ο αρμόδιος φορέας ή οι αρμόδιοι φορείς στην επερχόμενη λαίλαπα. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά.

Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε.

 

 


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια