Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταδικάστηκε αστυνομικός επειδή δεν ανταποκρινόταν σε καταγγελίες για κακοποίηση ζώων

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017 εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου υπόθεση παράβασης καθήκοντος Αστυνομικού Διοικητή σε νησί (Αμοργός) των Κυκλάδων, ο οποίος παρά
τα όσα ορίζει ο νόμος για την προστασία των ζώων, δεν ανταποκρινόταν, ως όφειλε, σε καταγγελίες σχετικές με την κακοποίησή τους.
Ο Αστυνομικός (Ανθυπαστυνόμος) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.

Η καταγγελία είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Νάξου από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τον Απρίλιο του 2013. Εξαιτίας της αδιαφορίας του αστυνομικού, δεκάδες ζώα συντροφιάς, παραγωγικά και ιπποειδή, ζούσαν και ζουν κάτω από πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης και για πολλές περιπτώσεις ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης δεν έγιναν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες παρά τις δικές μας προσπάθειες να κατανοήσει ότι αυτό ήταν υποχρέωσή του και όχι προσωπική του επιλογή.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται αστυνομικός για παράβαση καθήκοντος για υποθέσεις κακοποίησης των ζώων.
Όπως αναφέρει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία: «Απογοητευτική και θλιβερή ήταν η παρουσία του Δημάρχου του νησιού στην δίκη, ως μάρτυρας υπεράσπισης του αστυνομικού, ο οποίος όχι μόνο ήταν και παραμένει επί πολλά χρόνια συνεπώς ασυνεπής στα εκ του νόμου καθήκοντά του όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα, αλλά δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τις καταγγελίες που κάνουν οι φιλόζωοι για τις κακοποιήσεις των ζώων, κατά παράβαση κάθε ηθικής και νομικής έννοιας. Θλιβερή αλλά αναμενόμενη και η στάση των κτηνοτρόφων μαρτύρων υπεράσπισης, που κακοποιούν χρόνια τα ζώα τους αλλά μένουν ατιμώρητοι λόγω της αδιαφορίας του αστυνομικού. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε για τους Δικαστές του συγκεκριμένου Δικαστηρίου η κρίση των οποίων ήταν αδέκαστη και αντικειμενική.
Δυστυχώς παρά την πολύ καλή συνεργασία της Ομοσπονδίας μας με την ΕΛ.ΑΣ -η πλειοψηφία άλλωστε των εγκυκλίων σχετικά με τα θέματα προστασίας των ζώων που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. με την Π.Φ.Π.Ο – αλλά και την καλή συνεργασία της με την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, υπάρχει ποσοστό αστυνομικών σε τοπικά αστυνομικά τμήματα και σταθμούς οι οποίοι αδιαφορούν για τα εγκλήματα κατά των ζώων και δεν κινούν τις προβλεπόμενες αυτεπάγγελτες διαδικασίες παραβαίνοντας τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα”.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σημειώνει τέλος ότι προσδοκεί κάποτε αυτές οι περιπτώσεις να εκλείψουν. «Ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη καταδίκη θα δράσει ανασταλτικά για παρόμοιες συμπεριφορές” καταλήγει
www.zoosos.gr/naxostimes.gr/naxospress/uniformnews.gr


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια