Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ναυτιλιακά ατυχήματα: Πρώτος στη λίστα των αιτίων ο ανθρώπινος παράγοντας

Πρώτος στη λίστα των αιτίων για την πρόκληση ναυτικών ατυχημάτων παραμένει ο ανθρώπινος 



παράγοντας σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία αναλύσεων που προέρχονται από μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. 

Αν και ο αριθμός των ατυχημάτων φαίνεται να έχει μειωθεί χάρη και στις τεχνολογικές εξελίξεις η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα δεν έχει «εξουδετερωθεί» ως εκ των αιτίων πρόκλησης ατυχημάτων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα στοιχεία άλλων αναλύσεων που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας είχαν εστιάσει στην ψυχολογική κόπωση που αποτελεί μία νέα πτυχή για τη διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων και τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα σε αυτά όχι με την παραδοσιακή μορφή της κόπωσης από εργασία κλπ. 

Πέραν τούτων η ανάπτυξη του κυβερνο-εγκλήματος και των κυβερνο-επιθέσεων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα εμπλέκουν και πάλι τον ανθρώπινο παράγοντα καθώς η παραβίαση κανόνων ασφαλείας, η δυνητικά χρήση «μολυσμένων» φορητών συσκευών , όπως τα φλασάκια μνήμης και οι διάφορες συνδέσεις στο ιντερνέτ φέρουν την ανθρώπινη «υπογραφή» και φυσικά όχι των συστημάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Ωστόσο άλλες αναλύσεις που έχουν εστιάσει στην μελλοντική πλεύση αυτόνομων πλοίων ή πλοίων με ελαχιστοποιημένο πλήρωμα εφιστούν την προσοχή για το ενδεχόμενο οι κυβερνο-επιθέσεις να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα στη διαμόρφωση ζημιογόνων καταστάσεων. 

Να σημειωθεί τέλος ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν ήδη αποτιμήσει σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος των αποζημιώσεων.

theseanation.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια