Ποια είναι τα ασφαλή όρια για την καλή χοληστερόλη και πώς θα την αυξήσετε;Ένα σημαντικό μέτρο για την υγεία της καρδιάς είναι να κρατάτε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας στα επιθυμητά επίπεδα.

Ειδικά όσον αφορά την HDL χοληστερίνη, γνωστή επίσης και σαν «καλή» χοληστερόλη, όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδό της, τόσο το καλύτερο για εσάς.

Αν και ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να μειώσετε την ολική χοληστερίνη σας, είναι σημαντικό να μπορέσετε ταυτόχρονα να αυξήσετε την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (high-density lipoprotein - HDL) χοληστερόλη σας.

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που υπάρχει σε όλα τα κύτταρά σας και έχει πολλές χρήσιμες λειτουργίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η βοήθεια για την οικοδόμηση των κυττάρων του σώματός σας. Μεταφέρεται μέσω του αίματος, καθώς «αγκιστρώνεται» επάνω σε πρωτεΐνες, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Το να μειώσετε απλά την LDL χοληστερίνη σας μπορεί να μην είναι αρκετό, τουλάχιστον για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η αύξηση της HDL χοληστερίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Ποια είναι τα όρια για την καλή χοληστερίνη στο αίμα σας

Τα επίπεδα της χοληστερόλης μετρώνται σε χιλιοστόγραμμα (mg) ανά δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Θυμηθείτε: για την HDL χοληστερίνη, ο στόχος σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο νούμερο.


Σε κίνδυνο
Επιθυμητό
Άνδρες
Κάτω από 40 mg/dL
60 mg/dL και πάνω
Γυναίκες
Κάτω από 50 mg/dL
60 mg/dL και πάνω

Εάν το επίπεδο της HDL χοληστερόλης σας πέφτει μεταξύ των επιπέδων «Σε κίνδυνο» και «Επιθυμητό», θα πρέπει να συνεχίσετε να προσπαθείτε να αυξήσετε το επίπεδο της HDL χοληστερίνης σας, για να μειωθεί ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων. Εάν δεν γνωρίζετε το επίπεδο της HDL σας, ζητήστε από το γιατρό σας να σας κάνει μια απλή εξέταση αίματος για τις τιμές χοληστερίνης.

Πώς θα αυξήσετε την καλή χοληστερίνη στο αίμα σας

Ο τρόπος ζωής σας έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην HDL χοληστερίνη σας. Ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας:
  1. Μην καπνίζετε
  2. Χάστε κιλά
  3. Γίνετε πιο δραστήριοι σωματικά
  4. Επιλέγετε περισσότερα υγιή λιπαρά στη διατροφή σας
  5. Βάλτε μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ

Υπάρχουν και μερικές φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη σας. Αυτές φυσικά πρέπει να λαμβάνετε πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας και στις δοσολογίες που εκείνος θα σας ορίσει.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφών που περιέχουν «καλά λιπαρά» και θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη στο αίμα σας:
  1. Δημητριακά ολικής αλέσεως (αλεύρι βρώμης, πίτουρο βρώμης και προϊόντα ολικής αλέσεως)
  2. Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα και καρύδια Βραζιλίας)
  3. Φυτικές στερόλες (β-σιτοστερόλη και σιτοστανόλη που βρίσκονται σε συγκεκριμένα προϊόντα βουτύρου και μαργαρίνης)
  4. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, συμπληρώματα ιχθυελαίων, λιναρόσπορος και λινέλαιο)


Πηγές: mayoclinic.org, iatropedia.gr
_