Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σκόπια: Προβάδισμα του «ναι» εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου

Προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί το «ναι» έναντι του «όχι», σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για την
αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα σφυγμομέτρησης του MCIC, το 41,5% των Σκοπιανών τάσσεται υπέρ του «ναι». Αντίθετα, το 35,1% δηλώνει έτοιμο να καταψηφίσει.
Σημειώνεται ότι το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, μέσω της αποδοχής της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;».
Σε κάθε περίπτωση, το 66,4% των ερωτηθέντων διαβεβαιώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες, ενώ μόλις το 19,8% σκοπεύει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, πάντως, εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες της γειτονικής χώρας.
Ειδικότερα, ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες, μόλις το 27,4% τάσσεται υπέρ, καθώς το 45,2% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι». Από την άλλη πλευρά, το 88% των Αλβανόφωνων διαμηνύει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.
Πάντως, ανεξάρτητα της συμφωνίας για την ονομασία αλλά και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών εξακολουθεί να στηρίζει την ένταξη στην Ε.Ε. (80,4%) και το ΝΑΤΟ (79,9%).
Ας σημειωθεί τέλος, ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόλις το 20% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει πλήρη γνώση της τελικής συμφωνίας με την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται παράλληλα, ότι εκτός του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση Ζάεφ καλείται να προχωρήσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία προϋποθέτει τη στήριξη των 2/3 της Βουλής.
naftemporiki.gr


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια