Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πότε πήγαν οι πυροσβέστες στο Μάτι; Πριν ή μετά την Μαραθώνος; Τί ειπώθηκε για την ... εκκένωση - 11 παιδιά κάηκαν ζωντανά


Όσο προχωρά η εισαγγελική διερεύνηση της δαντικής κόλασης που σάρωσε το Μάτι και μαζί του σχεδόν 100 ψυχές παιδιών κι ενήλικων (αλήθεια γιατί δεν μας λένε ως είθισται πόσοι από
τους νεκρούς είναι παιδιά;), τόσο αποτυπώνονται ανάγλυφα στο χάρτη της ποινικής διερεύνησης, οι ευθύνες, οι παραλείψεις και οι εσφαλμένες εκτιμήσεις των βασικών συντελεστών που είχαν την ευθύνη διαχείρισης της τραγωδίας.

Το bloko.gr όπως και πολλοί ακόμη συνάδελφοι δημοσιογράφοι, αποτύπωσαν από την πρώτη ημέρα, ότι η ηγεσία της πυροσβεστικής αφενός υποτίμησε τη φωτιά, γεγονός που αφοπλίζει το επιχείρημα τους περί ακραίων ατμοσφαιρικών συνθηκών και ισχυρότατων ανέμων (υγρασία 33% με βροχόπτωση μόλις δύο ημέρες πριν, ένταση ανέμου 7 μποφόρ που αγρίεψαν στην εξέλιξη εξαιτίας του θερμικού μικροκλίματος και της φωτιάς με σποραδικές ριπές μέχρι 11 μποφόρ όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες φωτιές) και δυστυχώς έκαναν εσφαλμένη αρχική εκτίμηση για την πορεία της (πίστευαν ότι θα πάει προς Διόνυσο).

Απόρροια όλης αυτής της επιχειρησιακής αβελτηρίας στην πρόβλεψη, υπήρξε η ολέθρια επίπτωση στη διαχείριση και στο συντονισμό.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν διαπιστώσεις έμπειρων πυροσβεστών που έφτασαν κατόπιν φωτιάς στο κρεματόριο που επιπρόσθετα δεν παύουν να στηλιτεύουν την στάση του αρχηγού να συντονίζει (φευ) την προδιαγεγραμμένη τραγωδία από το κέντρο επιχειρήσεων. Ο ηγέτης, λένε, βρίσκεται στο πεδίο και αναλαμβάνει την ευθύνη (φευ εις το τετράγωνο).

Πότε λοιπόν είναι το ερώτημα έφτασαν οι πυροσβέστες από την Κινέττα στο Μάτι; Δέκα λεπτά αφότου η φωτιά πέρασε την Μαραθώνος, είναι η απάντηση που λαμβάνουμε κι έρχεται προς επίρρωση όλων όσα υποστήριξε χθες ο κ. Κατσιαμάκας στην τηλεόραση του Αντ1. Τα ερείπια οχήματα εξαιτίας της μνημονιακής εφαρμοστικής δέσμευσης όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, κινήθηκαν προς την Ραφήνα με πολύ χαμηλές ταχύτητες. (Αλήθεια, ποια ήταν η διαθεσιμότητα επιχειρησιακών μέσων χθες στην πυροσβεστική;). Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι κάτοικοι μιλούν για απουσία πυροσβέστη και οι εικόνες που κατέγραψαν τα τηλεοπτική συνεργεία δεν περιέχουν προσπάθεια οργανωμένης κατάσβεσης.

Σε ότι αφορά στην περιβόητη πλέον συζήτηση περί εκκένωσης, έγκυρες πηγές του bloko.gr σημειώνουν ότι ο κ. Χαρ. Χιόνης, που βρέθηκε τυχαία με τον δήμαρχο Ραφήνας, δεν είπε ποτέ περί εκκένωσης (ας όψεται η αστυνομία β/α Αττικής και η τροχαία Αγίας Παρασκευής) αλλά παρότρυνε τον κ. Μπουρνούς "να τους πάρετε από εδώ...". Εάν αυτό σημαίνει εντολή εκκένωσης, τότε εμείς έχουμε εσφαλμένη αντίληψη περί της  ερμηνευτικής ετυμολογίας.

ΥΓ: 11 είναι τα παιδιά που κάηκαν ζωντανά, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος. Ας είναι ελαφρύ το καρβουνιασμένο χώμα που θα τα σκεπάσει.


του Γιώργου Καραϊβάζ


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια