Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι πυροσβέστες δεν έχουν πάρει μπότες και κράνη εδώ και 10 χρόνια!


Mε μπότες δεκαετίας, προσωπίδες που πληρώνουν από την τσέπη τους και κράνη δεκαετίας δίνουν τη μάχη οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος ενάντια στις πυρκαγιές! Αυτήν την
επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση, που προκύπτει από μαρτυρίες πυροσβεστών που μίλησαν στον «Ριζοσπάστη», τη γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση. Και αυτή είναι η θλιβερή καθημερινότητα των πυροσβεστών που ρίχνονται στη μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να γλιτώσουν σπίτια οικογενειών, και δεν γνωρίζουν εάν θα γυρίσουν ζωντανοί στα σπίτια τους.
Πιο συγκεκριμένα:
-- Επιχειρησιακές μπότες έχουν να δοθούν στο προσωπικό της Πυροσβεστικής τα τελευταία 10 χρόνια. Αρκετοί πυροσβέστες, όταν οι μπότες τους εμφανίσουν σημαντικές φθορές, τις αντικαθιστούν με δικά τους χρήματα. «Το κόστος ενός ζευγαριού είναι 200 - 300 ευρώ. Οταν οι μπότες διαλυθούν, η Υπηρεσία τις αντικαθιστά με στρατιωτικού τύπου άρβυλα, τα οποία είναι ακατάλληλα για τις επιχειρήσεις που διεξάγει το Πυροσβεστικό Σώμα», λένε πυροσβέστες που έχουν πληρώσει από τους πενιχρούς μισθούς τους τις ειδικές μπότες.
-- Κράνη ειδικά για δασικές πυρκαγιές που έχουν κόκκινο χρώμα, πίσω κάλυμμα και γυαλιά, έχουν να χορηγηθούν εδώ και 10 χρόνια! «Γι' αυτό και βλέπουμε πυροσβέστες με παλιότερα κράνη ή χωρίς καθόλου κράνος την ώρα της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς», επισημαίνουν και τονίζουν ότι αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη ζωή τους.


i
Για την προστασία προσώπου και πνευμόνωνχορηγούνται καλύμματα προσώπου, στα οποία από την εσωτερική τους πλευρά πρέπει να τοποθετηθεί χειρουργική μάσκα. Αυτός ο εξοπλισμός, όμως, δεν είναι αποτελεσματικός. Χρειάζονται προσωπίδες με ειδικά φίλτρα κατά της εισπνοής καπνών και αναθυμιάσεων. Υπάρχουν δε διαφόρων ειδών φίλτρα με ημερομηνία λήξης. Οσοι πυροσβέστες δεν διαθέτουν τέτοιες μάσκες τις πληρώνουν από την τσέπη τους.
-- Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπνόσακους (απαραίτητο εφόδιο για τον πυροσβέστη που θα μείνει 2 - 3 μέρες σε μια μεγάλη φωτιά). «Αγοράζουμε με δικά μας χρήματα πιο λειτουργικούς υπνόσακους, αφού αυτοί που μας δίνουν είναι μεγάλοι και δύσκολοι στη μεταφορά τους», λένε.
-- Αρκετοί πυροσβέστες που ανήκουν σε πεζοπόρα τμήματα αγοράζουν με δικά τους έξοδα ειδικά σακίδια για την ανάβαση, αφού τα χορηγούμενα είναι πιο μεγάλα και ακατάλληλα.
Χωρίς φαγητό και νερό
Οσον αφορά το φαγητό και το νερό, φροντίζουν μόνοι τους από πριν, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν μείνει «ρέστοι» στα βουνά μετά από 10 ώρες σε επιχείρηση κατάσβεσης. «Το δε νερό που μοιράζεται τότε από την υπηρεσία είναι τόσο ζεστό ώστε... βράζεις καφέ», όπως λένε πυροσβέστες. Υπάρχουν και περιπτώσεις που μετά από 24 ώρες οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν είχαν ξεχαστεί χωρίς φαΐ και νερό. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις των εκτός έδρας, αυτά αργούν να τους καταβληθούν.
Επιπλέον, εξαιτίας των άλλων μεγάλων ελλείψεων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), δεν έχουν κατοχυρωθεί ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας στη δουλειά τους, με κυριότερο το ωράριο με το οποίο εργάζονται ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές και το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τις 40 και 50 ώρες συνεχούς εργασίας, ενώ δεν έχουν θεσμοθετηθεί ούτε τα ανώτατα ασφαλή όρια εργασίας, ούτε ο χρόνος υποχρεωτικής ανάπαυσης. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι για τις επιπλέον ώρες εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου «αποζημιώνονται» με ρεπό. Οι πυροσβέστες εργάζονται συνεχόμενα και εξαντλητικά, ανάλογα με τις συνθήκες και το πόσο θα διαρκέσει η κάθε δασική πυρκαγιά. Οι 35 νεκροί σε ώρα εργασίας από το 1998, όταν το ΠΣ ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση, οι εκατοντάδες τραυματίες, αρκετοί με μόνιμες ανεπανόρθωτες βλάβες, αλλά και οι επαγγελματικές ασθένειες που έχουν πλήξει αρκετούς πυροσβέστες, επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελλείψεις.
Η συνεχής και καθημερινή απαιτούμενη εκπαίδευσή τους υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών. Και από την απουσία της σύγχρονης βιβλιογραφίας, αλλά κυρίως από την απουσία του σύγχρονου απαραίτητου εξοπλισμού, των υποδομών, των μέσων και των αναλώσιμων υλικών που χρειάζονται για να είναι ουσιαστικές και επιτυχημένες οι εκπαιδεύσεις.
Περικοπές στη χρηματοδότηση
Κύρια αιτία των προβλημάτων των πυροσβεστών, αλλά και των προβλημάτων που οφείλονται στις μεγάλες ελλείψεις (προσωπικό, εξοπλισμός, οχήματα, μέσα ατομικής προστασίας) και τους εμποδίζουν να κάνουν με αποτελεσματικότητα και με ασφάλεια τη δουλειά τους, είναι οι μεγάλες μειώσεις και οι περικοπές στη χρηματοδότηση του ΠΣ από όλες τις κυβερνήσεις.
Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις στερούν από το ΠΣ 120 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις, τρέχουσες και βασικές ανάγκες του. Ενδεικτικά, το ποσό που είχε διατεθεί για το ΠΣ το 2009 ήταν στα 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου, που ούτε και αυτά κάλυπταν με επάρκεια το σύνολο των αναγκών του. Για το 2018 το ποσό που διατέθηκε είναι στα 397 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι και φέτος οι μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα διατηρούνται στο έπακρο, αφού συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση και από τη σημερινή κυβέρνηση.


rizospastis.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια