Κρέας vs ψάρι: Ποιος κερδίζει το … παιχνίδι για την υγεία του οργανισμού μας;Το κρέας και το ψάρι είναι οι δύο βασικές πρωτεΐνες που εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Όμως, ο ερευνητής – διατροφολόγος Μάικλ Τσένγκ υποστηρίζει ότι τα ψάρια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με το κρέας.

Με άλλα λόγια, όσοι έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας ή όσοι έχουν προδιάθεση σε καρδιακές παθήσεις, είναι καλό να προτιμούν το ψάρι από το κρέας, καθώς οι πρωτεΐνες του είναι άπαχες και εφοδιάζουν τον οργανισμό με σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Υπάρχουν βέβαια και τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός και άλλα, που είναι πολύ σημαντικά, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

Όλα τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, ρυθμίζουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και έρευνες δείχνουν ότι προλαμβάνουν ορισμένες μορφές καρκίνου.

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ψαριών και σε άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς βελτιώνουν την εγκεφαλική και γνωστική δραστηριότητα, λειτουργούν ως πρόληψη για την άνοια, προστατεύουν από ρευματικές παθήσεις, ισχυροποιούν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Οφέλη από την κατανάλωση ψαριών

Οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση ψαριού πρέπει να βρίσκεται στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο περίπου 2 φορές.

Όλα τα είδη ψαριών είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία. Περιέχουν βιταμίνη Α, που ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, βιταμίνη Β12, υπεύθυνη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και για τη μνήμη, αλλά και βιταμίνη Β6, βοηθητική για την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο και άλλα συστατικά, που κάνουν τα οστά ισχυρά, ιώδιο, που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των ορμονών του θυρεοειδή, αλλά και ψευδάργυρο και σελήνιο.

Προτιμήστε το ψάρι ψητό ή βραστό και όχι τηγανητό. Τηγανισμένο, έχει υψηλά επίπεδα λιπαρών και δίνει περιττές θερμίδες.


Πηγή: valueforlife.gr
_