Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έγγραφα που πρέπει να φέρει ο οδηγός στο όχημά του - Του Γεωργίου Πανταζόπουλου

Πολλές φορές, ενώ κινείσθε κανονικά με το όχημά σας ή με τη μοτοσικλέτα σας, αντιλαμβάνεσθε ότι ένστολος αστυνομικός, πεζός ή ευρισκόμενος μέσα σε κινούμενο περιπολικό όχημα ή συμβατικό
όχημα που φέρει τις ενδείξεις ότι είναι όχημα της Αστυνομίας, σας κάνει σήμα να σταματήσετε. Εσείς είτε γνωρίζετε την αιτία είτε όχι, δεν πρέπει να ταραχθείτε ή να ανησυχήσετε. Πρέπει να θέσετε αμέσως σε λειτουργία τα αλάρμ, για να προειδοποιήσετε τους οδηγούς που σας ακολουθούν ότι πρόκειται να κινηθείτε στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας ή, αν ήδη κινείστε στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, ότι προτίθεστε να σταματήσετε. Εφόσον σταματήσετε στη δεξιά πλευρά του δρόμου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα έγγραφα που οφείλετε να έχετε μαζί σας και που θα σας ζητήσει ο Τροχονόμος, είναι:
⦁    Η άδεια  ικανότητας οδηγού  (δηλ., το δίπλωμα).
⦁    Η άδεια  κυκλοφορίας του οχήματος.
⦁    Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος.
⦁    Το σήμα τελών  κυκλοφορίας.
⦁    Η κάρτα καυσαερίων.
⦁    Το έγγραφο του ΚΤΕΟ.
⦁    Το Δελτίο Αστυνομικής σας Ταυτότητας.

Όλα τα ανωτέρω (αριθμοί 1 έως και 6) αν δεν τα φέρει μαζί του ο οδηγός, ο Τροχονόμος έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει παράβαση. Όσον αφορά τον αριθμό 7, ο Τροχονόμος έχει το δικαίωμα να οδηγήσει τον οδηγό στο Αστυνομικό Τμήμα προς εξακρίβωση στοιχείων, αν το όχημα είναι δικό του και το όνομά του αναγράφεται  στην άδεια κυκλοφορίας.

                                       ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Το αυτοκίνητο που οδηγείτε θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας. Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει:
⦁    Να ελέγξετε το βιβλίο συντήρησης του οχήματος για να δείτε πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει από το τελευταίο σέρβις. Εάν κριθεί αναγκαίο, δεν πρέπει να αναβάλετε το σέρβις, αλλά να έλθετε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο του συνεργείου για την πραγματοποίηση του υποδεικνύοντας τυχόν πρόβλημα που έχετε εντοπίσει. Εφόσον είναι αναγκαίο να κάνετε το ταξίδι, θα ενημερώσετε σχετικά τον υπεύθυνο του συνεργείου.
⦁    Να ελέγξετε τα ελαστικά του οχήματος αν είναι φθαρμένα ή όχι.
⦁    Να ελέγξετε τους υαλοκαθαριστήρες και να προβείτε σε αντικατάστασή τους, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
⦁    Να ελέγξετε αν το όχημα φέρει φαρμακείο, τρίγωνο, γρύλο, πυροσβεστήρα και ένα ζεύγος πάνινα γάντια.
⦁    Να ελέγξετε τη ρεζέρβα του οχήματος αν είναι σε καλή κατάσταση και αν φέρει την κανονική πίεση αέρος.
⦁    Να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο, εφόσον είναι χειμώνας. 
⦁    Τέλος, εφόσον είστε ο οδηγός του οχήματος, να ελέγξετε αν είναι σε ισχύ το δίπλωμά σας και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου.

Το σέρβις του αυτοκινήτου θα πρέπει να γίνεται λίγες ημέρες πριν από  το ταξίδι και ο οδηγός να κινεί το όχημα μερικά χιλιόμετρα, γιατί έτσι θα διαπιστωθεί ενδεχόμενη βλάβη σε αυτό.
Ο οδηγός, πριν παραλάβει το αυτοκίνητό του από το συνεργείο, εφόσον έχουν αντικατασταθεί τα τακάκια, πρέπει να ζητήσει να γίνει επανέλεγχος παρουσία του, ώστε να βεβαιωθεί ο ίδιος ότι τα μπουλόνια έχουν ασφαλίσει σωστά από τυχόν παράλειψη του αρμοδίου υπαλλήλου. Η παράλειψη μπορεί να συμβεί όταν ο υπάλληλος, ενώ τοποθετεί τα μπουλόνια, δέχεται κλήση στο κινητό του και απαντά ή απομακρύνεται για να απαντήσει σε σταθερό τηλέφωνο και λησμονεί στη συνέχεια να ασφαλίσει πλήρως τα μπουλόνια. Αν στην περίπτωση αυτή ο οδηγός παραλάβει το όχημα και κινηθεί, τα μπουλόνια θα είναι χαλαρά και θα ακούγεται ένας πολύ έντονος θόρυβος. Όταν ο οδηγός αντιληφθεί το θόρυβο, πρέπει άμεσα να σταματήσει. Σε διαφορετική περίπτωση το όχημα θα είναι ακυβέρνητο και  το ατύχημα βέβαιο.

Ο οδηγός, εφόσον έχει προγραμματίσει την ημερομηνία, την ημέρα και την ώρα αναχώρησης και το όχημά του είναι έτοιμο από πλευράς τεχνικού και μηχανικού ελέγχου, θα πρέπει πριν ξεκινήσει το ταξίδι: α) να έχει καταναλώσει ελάχιστη ποσότητα φαγητού και β) εφόσον ταξιδεύει πρωί, να έχει ξαπλώσει από πολύ νωρίς το βράδυ, ώστε να είναι ήρεμος και χωρίς εντάσεις.
Αν ο οδηγός αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του ή να μελετήσει τις οδηγίες που εσωκλείονται στο κυτίο των φαρμάκων, αν αυτά επιδρούν στην ικανότητα οδήγησης επιφέροντας χαλάρωση και υπνηλία. 
Επίσης, πριν ξεκινήσει το ταξίδι, πρέπει να ελέγξει τις ζώνες ασφαλείας αν λειτουργούν σωστά, διαφορετικά πρέπει να προβεί στην επισκευή τους.

Στην περίπτωση που επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο μικρό παιδί ηλικίας μέχρι 12 ετών, ο οδηγός θα πρέπει να έχει εφοδιασθεί το ειδικό παιδικό κάθισμα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη φόρτωση του αυτοκινήτου. Τα πράγματα πρέπει να τοποθετηθούν με τη σειρά στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Τελευταία πρέπει να τοποθετούνται το τρίγωνο, ο γρύλος, το φαρμακείο, οι αλυσίδες, ο πυροσβεστήρας και ένα ζεύγος πάνινα γάντια.
Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν πρέπει να τοποθετούνται πράγματα, ούτε να συγκρατούνται με κρεμάστρες από τις χειρολαβές, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των επιβατών από αυτά τα αντικείμενα σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος του οδηγού ή πρόσκρουσης, σύγκρουσης ή ανατροπής του οχήματος.

O σωστός οδηγός πριν το ταξίδι πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε κατάχρηση μπορεί να τον επηρεάσει δυσμενώς κατά τη στιγμή της οδήγησης. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού πριν την έναρξη του ταξιδιού δημιουργεί χαλάρωση στον οδηγό και τάση για ύπνο και ξεκούραση.
Προβλήματα στην οδήγηση μπορεί να δημιουργήσει η χρήση ορισμένων φαρμάκων, κυρίως υπνωτικά ή αγχολυτικά. Για το λόγο αυτό, όταν είστε κρυωμένοι και λαμβάνετε αντιβίωση, θα πρέπει να διαβάσετε με μεγάλη προσοχή τις οδηγίες που εσωκλείονται στο κυτίο, αλλά να συμβουλευτείτε και το γιατρό σας.

Πολλοί οδηγοί έχουν στην οροφή του αυτοκινήτου σχάρα με σκοπό να μεταφέρουν  βαλίτσες, κουτιά κ.ά. Τα πράγματα που τοποθετούνται στη σχάρα πρέπει να ασφαλίζονται με ιμάντα και τούτο διότι με την ταχύτητα με την οποία κινείται το όχημα, τα πράγματα μπορεί να μετακινηθούν από την ένταση του ανέμου, να βρεθούν στο οδόστρωμα και να γίνουν αιτία πρόκλησης ατυχήματος. Στη περίπτωση αυτή ο οδηγός έχει πλήρη ευθύνη, ανεξάρτητα αν συγκρούσθηκε ή όχι με άλλο όχημα.
Όταν ο οδηγός εισέλθει στο όχημα και πριν ξεκινήσει το ταξίδι, θα πρέπει:
⦁    Να ρυθμίσει το κάθισμά του στη σωστή θέση.
⦁    Να ρυθμίσει  την πλάτη του καθίσματος, ώστε να έχει καλή επαφή με το πετάλ.
⦁    Να ρυθμίσει τον εσωτερικό καθρέπτη, καθώς και τους εξωτερικούς καθρέπτες του οχήματος.
⦁    Να ελέγξει αν όλοι οι επιβάτες φορούν τη ζώνη ασφαλείας και αν οι πόρτες του οχήματος έχουν ασφαλίσει σωστά.
⦁    Να φορέσει τη ζώνη ασφαλείας πριν ξεκινήσει το ταξίδι του.
⦁    Να έχει εφοδιαστεί το ειδικό παιδικό κάθισμα στην περίπτωση που επιβαίνει στο όχημά του μικρό παιδί ηλικίας μέχρι 12 χρονών.
⦁    Να φροντίσει ώστε όλα τα έγγραφα που αναφέρονται στους αριθμούς 1-7 της ανωτέρω ενότητας με τίτλο: «Έγγραφα που πρέπει να φέρει ο οδηγός όταν οδηγεί το όχημά του» να ευρίσκονται στο ντουλαπάκι του οχήματός του και με την πρώτη ζήτηση άμεσα να τα χορηγεί στον ενεργούντα τον έλεγχο  αστυνομικό.           

Τέλος, ο οδηγός φροντίζει ώστε ένας τουλάχιστον από τους επιβάτες του οχήματος να φέρει μαζί του δίπλωμα οδήγησης για να μπορεί να οδηγήσει το όχημα σε περίπτωση αδιαθεσίας του οδηγού.



_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια