Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κρατούμενος Αγιάς: «Αισθάνομαι πολύ ελεύθερος»

Σε συνθήκες ευνοϊκότερες από αυτές που επικρατούν στις δικαστικές, με φιλοσοφία που στηρίζεται στο ημιελεύθερο καθεστώς , λειτουργούν οι Αγροτικές Φυλακές της χώρας. Μία από τις τέσσερις
που υπάρχουν στην Ελλάδα, αυτήν της Αγιάς Χανίων, παρουσίασε η ΚΡΗΤΗ TV σε ένα ρεπορτάζ που καταγράφει πώς οι κρατούμενοι μέσα από τις αγροτικές εργασίες, την κτηνοτροφία και τις τέχνες, μπορούν να εξασφαλίσουν ισχυρά εφόδια για την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία.
«Εδώ μόλις ήρθα έκανα το σταυρό μου γιατί άνοιξε το μάτι μου .Είδα δάσος, αέρα καθαρό» αναφέρει ο Γιώργος από τη Μυτιλήνη.Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αγροτικές φυλακές στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως τα κολλέγια του σωφρονιστικού μας συστήματος.
«Είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με τις κλειστές διότι ανάλογα με την εργασία που κάνει ο κρατούμενος μπορεί να φτάσει να υπολογίζεται η μία μέρα κράτησης για τρεις» τονίζει η Δήμητρα Δρακάκη  Δ/ντρια Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Χανίων.
Χωρίς συρματοπλέγματα…
Στο αγροτικό κατάστημα κράτησης της Αγιάς θα συναντήσει κανείς κρατούμενους που εργάζονται στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Χωρίς συρματοπλέγματα όμοια με αυτά των κλειστών φυλακών. Μια ανάσα κυριολεκτικά από την ελεύθερη ζωή.
«Έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε πολλαπλά πόστα αγροτοκτηνοτροφικά ή βιοτεχνικά και να αποκτήσουν γνώσεις πολύτιμες για τη μετέπειτα πορεία τους στην ελεύθερη ζωή» εξηγεί η κ.Δρακάκη.
«Αισθάνομαι πολύ ελεύθερος»
Στο ερώτημα αν αισθάνεται ελεύθερος κατά κάποιο τρόπο, ο Γιώργος από τη Μυτιλήνη αναφέρει: «Να σου πω την αλήθεια πολύ. Κακιά είναι η φυλακή αλλά ανάμεσα στις φυλακές αυτή πιστεύω ότι είμαστε οκ εδώ».
Η βιοτεχνική μονάδα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής της αγροτικής φυλακής Αγιάς τροφοδοτεί όλα τα προνοιακά ιδρύματα των Χανίων. Μέσα στο κατάστημα κράτησης λειτουργούν ακόμη μηχανουργείο, εργαστήρια και κτηνοτροφικές μονάδες.
«Έχουμε κτηνοτροφία, αγελαδοτροφεία, προβατοτροφία… έχουμε γουρούνια, κότες, αυτά από ζωικό κεφάλαιο. Έχουμε βιολογική παραγωγή σε αγροτικά προϊόντα» τονίζει η κ.Δρακάκη.
Η φυλακή, είναι φυλακή θα πουν πολλοί από τους κρατούμενους ,που πάντως βγαίνοντας στην κοινωνία έχουν στα χέρια τους ένα εισιτήριο για επανένταξη.


neakriti.gr
Βίκυ Παπαδογιαννάκη

_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια