Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Λήθη - Του Κωνσταντίνου Τζέκη

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο Σκοπιανό πρόβλημα είχε δηλώσει ότι σε δέκα το πολύ χρόνια το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπιών θα έχει ξεχασθεί.


Μεσολάβησαν όμως ένα σωρό ενέργειες και συμπεριφορές Εθνικής καταπίεσης και υποχώρησης αν όχι μειοδοσιών, με αποτέλεσμα να εξαρθεί ο Ελληνικός Εθνικισμός και να αυξηθεί πιθανόν στο υψηλότερο βαθμό η Εθνική υπερηφάνεια και ο καλώς εννοούμενος πατριωτισμός.

Το μνημόνιο και οι άπληστοι και ανίκανοι πολιτικοί  μας, το Δημόσιο χρέος και η ανεργία συνοδευόμενη από μια σειρά ταπεινωτικών για τον Έλληνα αποφάσεων, η Τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα, η επιθετικότητα των Τούρκων στην Κύπρο, οι νεκροί στρατιωτικοί μας, στα «ατυχήματα» των επιθετικών ενεργειών των Τούρκων, οι   παράλογοι εξοπλισμοί του στρατού τους, η αβεβαιότητα της περιοχής, οι πρόσφυγες και οι άδικες αποφάσεις για το μέλλον τους σε βάρος των χωρών του Νότου, όπως η χώρα μας, είναι μερικές από τις εφαλτήριες αφορμές έξαρσης του Ελληνικού Εθνικισμού.

Μαζί με αυτά η ευαισθησία των Ελλήνων για τη Μακεδονία και μέσω αυτής η αμφισβήτηση του Ελληνικού πολιτισμού και του αρχαίου Ελληνικού κάλους στην ολότητά του, αιτίες και αφορμές που επιτρέπουν τον σπόρο του πατριωτισμού να φυτρώσει και να γιγαντωθεί στο εύφορο έδαφος που δημιουργήθηκε.

Μέσα σ’ αυτό το παράξενο περίγραμμα έρχεται και η απόφαση των Πρεσπών να φουντώσει την πυρκαγιά που σιγόκαιγε και να παρασέρνει στο διάβα της οτιδήποτε θα μπορούσε να χαλιναγωγήσει αυτή την ορμητικότητα των απλών ανθρώπων.

Είναι η ίδιοι άνθρωποι ή οι  γονείς τους που ανέχθηκαν αδιαμαρτύρητα την έκδοση του ΠΔ 4009/1960 που στο άρθρο 7 αναφέρει επί λέξει: «Αι αιτήσεις δικαστικής αρωγής υποβάλλονται δια των αντίστοιχων Υπουργείων........προς τα Υπουργεία Δικαιοσύνης των Λαϊκών Δημοκρατιών Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Μακεδονίας και Μαυροβουνίου....».

Να σημειώσουμε ότι τότε Πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που μετέπειτα δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στο Μακεδονικό.

Είμαστε οι ίδιοι που ανεχθήκαμε    καινούργιο πακέτο συμφωνίας.  Το πακέτο αυτό είναι γνωστό ως η “Μεταβατική (ή Ενδιάμεση) Συμφωνία της Νέας Υόρκης” -στα αγγλικά “Interim Accord”-, και ισχύει μέχρι και σήμερα. Σημαντικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας αποτελεί το γεγονός πως τα δύο εμπλεκόμενα κράτη δεν αναφέρονται με το όνομά τους, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την αναφορά της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Τα συμβαλλόμενα μέρη αναφέρονται με την προσφώνηση των εκπροσώπων και υπουργών εξωτερικών τους, και το χαρακτηρισμό ως “Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος” η Ελλάδα, και ως “Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος” η ΠΓΔΜ.

Σημειωτέον Πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και Υπουργός Εξωτερικών ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κκ Παπούλιας.

Σαφώς δεν είναι μόνο αυτά. Χιλιάδες λάθη που αναμένουν Εθνική λήθη.

Το να συγχωρείς κάποιον είναι μεγαλειώδες, αλλά να ξεχνάς το κακό που σου έκανε, είναι βλακεία.

Ας το έχουν υπόψη τους αυτοί που θέλουν να ξεχάσει ο Έλληνας.


_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια