Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ινομυώματα μήτρας: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες



Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που προέρχονται από κύτταρα του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας.

Τις περισσότερες φορές αναπτύσσονται ανώμαλα και σχηματίζουν καλοήθεις όγκους διαφόρων διαστάσεων, που ποικίλλουν από λίγα χιλιοστά έως και αρκετά εκατοστά. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο σε μια γυναίκα να εντοπίζονται 1-5 ινομυώματα διαφόρων διαστάσεων.

Οι αιτίες δεν είναι γνωστές, υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση των ινομυωμάτων, όπως η κληρονομικότητα, γυναίκες της μαύρης φυλής και η παχυσαρκία.

Ινομυώματα παρουσιάζει μία στις τέσσερις γυναίκες μεταξύ των 30 και των 45 ετών. Η πλειοψηφία των γυναικών, όμως, που έχουν ινομυώματα, αγνοούν την ύπαρξή τους. Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό τους, το σημείο που βρίσκονται και το μέγεθός τους.

Αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά

Πρόκειται ίσως για το πιο κοινό σύμπτωμα των ινομυωμάτων. Οι γυναίκες με μεγαλύτερα ινομυώματα αισθάνονται πίεση προς τα κάτω, στην περιοχή της πυέλου.

Διαταραχές περιόδου

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο και τα ινομυώματα είναι ένα από αυτά.

Κόπωση

Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων ή σιδήρου που εκδηλώνεται με κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, ταχυκαρδίες. Η διάγνωση της αναιμίας γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος.

Φούσκωμα

Πολλές γυναίκες παραπονούνται στο γιατρό τους ότι νιώθουν αίσθημα φουσκώματος, σε τέτοιο βαθμό  που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή ή νεφρική ανεπάρκεια.

Συχνοουρία

Αν παρατηρήσετε ότι πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα ή δεν μπορείτε να αναβάλετε την ούρηση, μπορεί να έχετε ινομυώματα.

Δυσκολία στην ούρηση ή/και δυσκοιλιότητα

Όταν το ινομύωμα είναι μεγάλο μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην ούρηση ή και δυσκοιλιότητα την επίσκεψη στην τουαλέτα. Ο λόγος είναι ότι ασκεί πίεση στο έντερο, η οποία επιφέρει δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

Πόνος στην πύελο, τα πόδια και τη μέση

Ο πόνος που προκαλούν τα ινομυώματα είναι συνήθως λιγότερο έντονος από αυτόν που προκαλεί η ενδομητρίωση ή άλλα γυναικολογικά προβλήματα, είναι όμως βασικό σύμπτωμα. Αν βρίσκονται εντός της μήτρας, εκδηλώνεται πόνος στο κέντρο της πυέλου, αν βρίσκονται προς τα πίσω, το πιθανότερο είναι να νιώθετε πόνο χαμηλά στην πλάτη ή ακόμη και στα πόδια.

Πηγή: healthreport.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια