Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η προστασία των προσφυγόπουλων και το μέλλον της Ευρώπης - Άρθρο της Ρένας Δούρου στην «Εφ.Συν.»

«Αντί ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου με έμφαση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρατεί η κακοφωνία και η εσωστρέφεια. Με
αποτέλεσμα η Μεσόγειος να μετατρέπεται (ξανά) σε ‘υγρό τάφο’, με τις συγκλονιστικές εικόνες πλοίων, όπως το Aquarius, το Lifeline ή το Alexander Maersk, γεμάτων από απελπισμένους ανθρώπους, να αναζητούν λιμάνι αποβίβασης στην Ευρώπη, να κάνουν τον γύρο του κόσμου». Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών (30.06 - 01.07) με τίτλο «Η προστασία των προσφυγόπουλων και το μέλλον της Ευρώπης», η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Με αφορμή την πρόσφατη Έκθεση του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για ‘τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τον ρόλο των δήμων και των περιφερειών’, η Περιφερειάρχης παρατηρεί: «Πρόκειται για την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προστασίας των πάνω από ένα εκατομμύριο προσφυγόπουλων που έχουν έλθει στην Ευρώπη από το 2015 που μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική βούληση της Γηραιάς Ηπείρου να ανταποκριθεί στην πρόκληση που αποτελεί το μεταναστευτικό για το ίδιο της το μέλλον».
Επικρατούν λογικές εσωστρέφειας και εθνικισμού
Η Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι αν και «σήμερα υφίστανται πολλά και σοβαρά νομικά εργαλεία που μπορούν να καταστήσουν το μεταναστευτικό / προσφυγικό ισχυρό χαρτί βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τις κατάλληλες πολιτικές υποδοχής και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες προσφύγων και μεταναστών (…) η τάση είναι προς την εσωστρέφεια και την εθνικιστική συσπείρωση».
Σήμερα η υλοποίηση των πολιτικών υποδοχής, ένταξης και προστασίας των δικαιωμάτων των προσφυγόπουλων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. «Η υλοποίηση της ευθύνης αυτής όμως απαιτεί, όπως πολλές φορές η Περιφέρεια Αττικής έχει επισημάνει στην Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων – κάτι που ακόμη δεν ισχύει στη χώρα μας (για παράδειγμα δεν έχει επεκταθεί η ισχύς του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτοδιοίκησης στον β΄ βαθμό Τ.Α., ενώ πολλές δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως το Κέντρο Logistics γίνονται στα όρια των αρμοδιοτήτων της). Γεγονός που δυσχεραίνει τη δράση περιφερειών και δήμων που είναι οι πρώτοι που παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα», επισημαίνει η Περιφερειάρχης.
Ολόκληρο το άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής, εδώ.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια