Ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολύποδα παχέος εντέρου;


Οι πολύποδες παχέος εντέρου αναπτύσσονται στο παχύ έντερο ή στο ορθό και οι περισσότεροι από αυτούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic, δεν είναι επικίνδυνοι.

Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους είναι:
  • η προχωρημένη ηλικία (50 και άνω),
  • το αυξημένο βάρος και το
  • οικογενειακό ιστορικό πολύποδα ή καρκίνου στο έντερο.

Οι περισσότεροι πολύποδες του παχέος εντέρου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Mayo Clinic, δεν προκαλούν συμπτώματα.

Όμως, εάν εμφανιστούν αυτά, μπορεί να περιλαμβάνουν:
  1. Αίμα στα κόπρανα
  2. Αλλαγές στην εντερική λειτουργία (δυσκοιλιότητα ή διάρροια)
  3. Πόνος, ναυτία ή τάση προς έμετο

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ειδικοί επιστήμονες της Mayo Clinic συστήνουν:
  1. Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών
  2. Βάλτε στο πιάτο σας τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, μπρόκολο, αβγά, συκώτι, σολομό.
  3. Μην καταναλώνετε λιπαρές τροφές, όπως το κόκκινο κρέας, το χοιρινό κρέας και το επεξεργασμένο, μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά.

Στο μεταξύ, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός πολλών ψαριών και φρούτων, καθώς και η περιορισμένη κατανάλωση αναψυκτικών ήταν ο καλύτερος τρόπος προστασίας του παχέος εντέρου από τους πολύποδες.

Πρόληψη

Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό από την ηλικία των 50 χρόνων να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με κολονοσκόπηση ανά πενταετία.
  • Να χάσουν βάρος στην περίπτωση που έχουν παραπανίσια κιλά
  • Να κόψουν το κάπνισμα


Πηγή: healthreport.gr
_