Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αποκαλείται το «βιάγκρα των Ιμαλαΐων» και είναι πιο πολύτιμο και από το χρυσό! Γιατί;


Το «βιάγκρα ων Ιμαλαΐων» είναι ένας μύκητας που θεωρείται πιο πολύτιμος και από το χρυσό.

Ο αφροδισιακός μύκητας Yarsagumba (επιστημονική ονομασία: Ophiocordyceps sinensis), που φύεται στα 3.000 με 5.000 μέτρα στα βουνά της οροσειράς των Ιμαλαΐων, πιστεύεται πως θεραπεύει την ανδρική ανεπάρκεια, το άσθμα ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.

Το ένα του γραμμάριο κοστίζει 100 δολάρια

Κάθε άνοιξη, πλήθος κόσμου από το Νεπάλ, την Ινδία, το Μπουτάν και το οροπέδιο του Θιβέτ, ανεβαίνει πάνω από τα 3.000 μέτρα για να μαζέψει το μύκητα. Σύμφωνα με το BBC, ολόκληρα χωριά ερημώνουν με τους κατοίκους να παίρνουν τα βουνά.

Ωστόσο, το «σπορ» της συγκομιδής δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Αρκετοί, κατά τη διάρκεια του μαζέματος, χάνουν τη ζωή τους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, του καιρού και των χιονοστιβάδων, μεταξύ άλλων.

Έμποροι φτάνουν στα βουνά και αγοράζουν το μύκητα για 3,5 με 4,5 δολάρια, το κομμάτι, ενώ στις χώρες που εξάγεται, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Ιαπωνία, Κορέα, το γραμμάριο πωλείται μέχρι και 100 δολάρια.

Ο παράξενος μύκητας φύεται μέσα στο σώμα νεκρών πεταλούδων. Μάλιστα, η δημιουργία του, που επιστημονικά ονομάζεται «Cordyceps», είναι ένα από τα πιο σπάνια θαύματα της φύσης.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, που διαρκούν ελάχιστα σε αυτό το ύψος, οι σπόροι διαχέονται στον αέρα και περνούν στο σώμα εντόμων που πετούν στην περιοχή. Όταν έρθει το κρύο, τα έντομα αυτά κρύβονται μέσα στο έδαφος και πεθαίνουν. Ο σπόρος, που ζει μέσα στο σώμα του εντόμου, την άνοιξη μεγαλώνει και ο μύκητας αναπτύσσεται.


Πηγή: iefimerida.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια