Μειώστε τον κίνδυνο εγκεφαλικού! Δείτε πώς…


Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μέσα από τις αρτηρίες διαταράσσεται ή διακόπτεται αιφνίδια. Το αίμα μπορεί να σταματήσει να ρέει σε μια αρτηρία επειδή εμποδίζεται από κάποιο θρόμβο αίματος ή πλάκα (αυτό ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή επειδή η αρτηρία έχει σπάσει ή υποστεί ρήξη (αυτό ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Τα αίτια ενός εγκεφαλικού είναι πολλά και συνήθως έχουν σχέση με βλάβες των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων οι οποίες συνήθως εγκαθίστανται αργά στο πέρασμα του χρόνου. Ιδιαίτερα συχνό αίτιο τέτοιων αγγειακών βλαβών είναι η υπέρταση.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια εκτός από την αυξημένη συχνότητά τους, μπορεί να αποβούν, ορισμένες φορές, μοιραία. Ωστόσο, μπορούμε ίσως να τα προλάβουμε με τις παρακάτω συμβουλές.

Πώς να μειώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα εγκεφαλικά, δυστυχώς, συμβαίνουν υπερβολικά συχνά. Με μικρότερη -αλλά και πάλι, δυστυχή- συχνότητα μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο. Αυτό που είναι χειρότερο, όμως, είναι πως υπολογίζεται ότι 80% των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν. Και κάπως έτσι θα το καταφέρουμε.

Προσέχουμε την πίεση

Αν πάσχετε από υπέρταση, βρίσκεστε σε μεγάλο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση με τις συμβουλές του γιατρού σας και με τα κατάλληλα φάρμακα, ακολουθώντας παράλληλα μια ισορροπημένη διατροφή.


Κόβουμε το κάπνισμα

Το τσιγάρο μάς καταστρέφει, με το να στερεί οξυγόνο από το αίμα, αναγκάζοντας την καρδιά μας να δουλεύει περισσότερο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, συνεπώς και του εγκεφαλικού. Κόψτε το κάπνισμα σήμερα και ο οργανισμός σας θα σας ευχαριστεί, από κάθε πιθανή άποψη.

Διαχειριζόμαστε το διαβήτη

Οι ασθενείς με διαβήτη αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με τους μη διαβητικούς, συνεπώς η σωστή διαχείριση της ασθένειας είναι κρίσιμη για την καλή σας υγεία.

Γυμναζόμαστε

Μπορούμε να ελαττώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού (και μιας πολύ μεγάλης λίστας άλλων παθήσεων) με το να ασκούμαστε για 30 λεπτά, 5 μέρες την εβδομάδα. Σπάστε τα 30λεπτα σε πιο εύκολα, 10λεπτα μέρη και κάντε ασκήσεις το πρωί, το απόγευμα ή όποτε έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο.

Χάνουμε βάρος αν είμαστε υπέρβαροι

Το περιττό λίπος στον οργανισμό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας, διαβήτη και πολλών άλλων παθήσεων. Με διατροφή και γυμναστική -και βοήθεια από έναν ειδικό, αν θέλετε- προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας στα φυσιολογικά επίπεδα.


Τρώμε υγιεινά

Φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, junk food μακριά μας. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, τρανς και κορεσμένων λιπαρών, και η υγεία σας θα σας ευγνωμονεί. Έτσι, θα καταφέρετε να ρυθμίσετε και τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού.

Διαχειριζόμαστε την κολπική μαρμαρυγή

Αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, συνεπώς πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για να την διαχειρίζεστε. Αν παρατηρήσετε καρδιακές αρρυθμίες, μιλήστε με το γιατρό σας για να γνωρίζετε αν πάσχετε ή όχι από τη νόσο.


Πηγές: iatronet.gr, medlabnews.gr
_