Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στον Αλιμο στέλεχος της κινεζικής «πυραμίδας»

Συνεργός σε απάτη ύψους 3,9 δισ. ευρώ φέρεται να είναι ο 41χρονος Κινέζος X.W., που συνελήφθη την Τρίτη στον Αλιμο από αστυνομικούς της Ασφάλειας. Εις βάρος του εκκρεμούσε από τις 4
Ιουνίου διεθνές ένταλμα σύλληψης της Interpol Κίνας για το αδίκημα της «παράνομης απορρόφησης δημοσίων καταθέσεων».
Ο 41χρονος συλληφθείς μαζί με συνεργό του, ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό κράτηση στην Κίνα, ίδρυσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.qbao.com και συγκέντρωναν καταθέσεις ιδιωτών με την υπόσχεση επιτοκίου μεταξύ 20% και 40%.
Το διάστημα από το 2013 έως τα τέλη του 2017, όταν η «πυραμίδα» κατέρρευσε και αποκαλύφθηκε η απάτη, ο W.X. και οι συνεργοί του είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν δεκάδες Κινέζους επενδυτές, υπεξαιρώντας συνολικά 30 δισεκατομμύρια γουάν ή 3,9 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο του 2017 ο 41χρονος εγκατέλειψε την Κίνα και διέφυγε στο εξωτερικό, ενώ οι συνεργοί του συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με εκτενή δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση είναι ο 49χρονος Z.X., ιδρυτής (το 2010) ενός ομίλου εταιρειών με εξειδίκευση στον τομέα της πληροφορικής και του on line banking. To 2013 προχώρησε στην ίδρυση ηλεκτρονικής επενδυτικής πλατφόρμας υποσχόμενος υπερκέρδη στους πελάτες του, ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα το οικοδόμημα κατέρρευσε.
Στις 26 Δεκεμβρίου 2017 και ενώ ήταν ήδη καταζητούμενος, ο 49χρονος παραδόθηκε στην αστυνομία της πόλης Nanjing. Αντίθετα, ο Χ.W., ο οποίος συμμετείχε στην ίδρυση και διεύθυνση της πλατφόρμας διέφυγε στο εξωτερικό και μόλις την Τρίτη εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στην οδό Νίκης στον Αλιμο και συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας.
Χθες, οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα σε εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης και ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες έκδοσής του. Το επόμενο διάστημα και το αργότερο μέσα σε 40 ημέρες οι κινεζικές αρχές πρόκειται να κοινοποιήσουν τον φάκελο της υπόθεσης στις ελληνικές δικαστικές αρχές, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν ή όχι στην έκδοση του 41χρονου.



Γιάννης Σουλιώτης - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια