Επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν και πάλι ευαίσθητα στα φάρμακα ορισμένα καρκινικά κύτταραΤον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναστρέψουν την αντίσταση που αναπτύσσουν τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα του στόματος και του δέρματος σε φάρμακα ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine», ο καθηγητής Νίκολας Σάντερς και οι συνεργάτες του εξηγούν ότι τα φάρμακα για τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα που έχουν εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, είναι αποτελεσματικά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών.

«Στο πλαίσιο της μελέτης μας, προσθέσαμε ένα νέο φάρμακο σε μια ήδη εγκεκριμένη θεραπεία ώστε τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα να ανταποκρίνονται στη θεραπεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη E2F7 μπορεί να ελέγξει την αντίσταση των επηρεαζόμενων κυττάρων στη φαρμακευτική αγωγή.

«Πάνω από το 80% των ακανθοκυτταρικών καρκινωμάτων που εξετάσαμε είχαν ένα μοναδικό έλλειμμα στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Στα φυσιολογικά κύτταρα, η E2F7 μένει εντός του πυρήνα του κυττάρου και μπλοκάρει τη φαρμακο-αντίσταση. Εμείς ανακαλύψαμε ότι στα περισσότερα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα η E2F7 είναι έξω από τον πυρήνα και έτσι δεν μπορεί να σταματήσει τη φαρμακο-αντίσταση από το να συμβεί», εξηγεί ο δρ Σάντερς.

Χορηγώντας οι επιστήμονες ένα φάρμακο που βοηθά την πρωτεΐνη E2F7 να μείνει στον πυρήνα, τα καρκινικά κύτταρα γίνονται και πάλι ευαίσθητα έναντι των υπαρχόντων χημειοθεραπευτικών σχημάτων.

Η παρατήρηση αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων τρόπων πρόληψης της ανθεκτικότητας στα φάρμακα και άρα στη βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.


Πηγή: in.gr
_