Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δικαστικό θρίλερ για την έκδοση του «Λίπους»


Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση έκδοσης στη Γαλλία του φερομένου ως αρχηγού της γεωργιανής μαφίας Λάσα Σουσανασβίλι, που συνελήφθη τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη. Την
Παρασκευή, το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτό το αίτημα των δικαστικών αρχών της πόλης Ρεν και αποφάσισε την έκδοση του 57χρονου στη Γαλλία. Εις βάρος του εκκρεμούσε από τις 13 Απριλίου 2018 ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς φέρεται να ηγείται της γεωργιανής εγκληματικής οργάνωσης «Κλέφτες εντός νόμου» ή «Vor V Zakone». Σύμφωνα, μάλιστα, με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, η έκδοσή του είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουλίου. Πάντως, επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι συνήγοροι του 57χρονου κατέθεσαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή ένσταση κατά της πρωτόδικης απόφασης και πλέον τη λύση στο δικαστικό θρίλερ θα κληθεί να δώσει ο Αρειος Πάγος.
Ο Σουσανασβίλι, γνωστός ως «Χοντρός» και «Λίπος», συνελήφθη στις 18 Απριλίου στο σπίτι του στην Πυλαία, κατόπιν πολύμηνης μυστικής έρευνας των διωκτικών αρχών Ελλάδας και Γαλλίας, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε πολλές δεκάδες διαρρήξεις σε Θεσσαλονίκη και Βρετάνη. Παρότι στη δικογραφία ο 57χρονος περιγράφεται ως αρχηγός της οργάνωσης που δρούσε σε Ελλάδα και Γαλλία, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης δεν άσκησε δίωξη εις βάρος του προκειμένου ο Σουσανασβίλι να μη δικαστεί στην Ελλάδα, αλλά να εκδοθεί στη Γαλλία. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο συλληφθείς κατέθεσε τον Μάιο έγγραφη αναφορά στον Αρειο Πάγο και στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, στην οποία εγκαλούσε τις δικαστικές και διωκτικές αρχές της χώρας για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του. Επικαλέστηκε την κατάθεση Ελληνα αστυνομικού, που ανέφερε ότι ο 57χρονος ηγείτο εγκληματικής ομάδας που δρούσε στη Θεσσαλονίκη και δευτερευόντως έγγραφο των αρχών της Γαλλίας, σύμφωνα με το οποίο «ορισμένα από τα αδικήματα είχαν σαφώς διαπραχθεί στην ελληνική επικράτεια».
Η εξέταση του αιτήματος έκδοσης ξεκίνησε την 29η Mαΐου 2018 και ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ενώπιον του δικαστηρίου, η υπεράσπιση του 57χρονου επικαλέστηκε τον νόμο που αφορά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (3251/2004) και απαγορεύει την εκτέλεση του εντάλματος εάν οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο εκζητούμενος ή μέρος αυτών έχουν τελεστεί στην Ελλάδα. Σε ένα από τα υπομνήματά της, μάλιστα, παρέθεσε παλαιότερη απορριπτική απόφαση που είχε εκδώσει για παρόμοια υπόθεση η πρόεδρος της έδρας το 2013. Τελικά, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για έκδοση αναφέροντας ότι «ουδόλως υπάρχει ενεργή ποινική δίωξη εις βάρος του εκζητούμενου για τις πράξεις που του αποδίδονται με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης». Ο «Χοντρός» είχε συλληφθεί και το 2012 σε ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη δυνάμει εντάλματος σύλληψης των ισπανικών αρχών για τα ίδια αδικήματα. Το αίτημά τους, ωστόσο, είχε απορριφθεί και ο 57χρονος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών. Φυλακίστηκε στα Διαβατά και δύο χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Γιάννης Σουλιώτης
_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια