Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μια ανάσα πριν από την θάλασσα ξεψύχησε η ελπίδα - Έλεος με την επικοινωνιακή προπαγάνδα πάνω από την εκατόμβη

Χθες το βράδυ παρακολουθήσαμε άναυδοι το επικοινωνιακό σόου στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, υπό τον πρωθυπουργό, την ώρα μάλιστα που οι καπνοί από τους βωμούς των
ανθρωποθυσιών πύκνωναν πάνω από τον Αττικό ουρανό.

Έκπληκτοι ακούγαμε οτιδήποτε άλλο πλην έστω και μιας αναφοράς στον αριθμό των νεκρών, καθώς η επικοινωνιακή ντιρεκτίβα απαγόρευε την προφορά και μόνο της λέξης νεκρός, ενώπιον του πρωθυπουργού. Ακούσαμε μέχρι και για τις φωτιές στη Σουηδία και για τη μη συνδρομή από τις χώρες του firefive.

Τί δεν ακούσαμε εκτός από τους νεκρούς την ώρα που όλη η χώρα αγωνιούσε ν' ακούσει από επίσημα χείλη κάτι για τις ανθρώπινες απώλειες;

1. Πώς γίνεται με τόσες βροχές που προηγήθηκαν και την υγρασία να ξεπερνά το 30%, η φωτιά να πήρε τόσο ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και κάνουμε λόγο για φωτιά, αν δεχθούμε την επικοιωνιακή στρατηγική και αιτιατό λόγο που ότι διαμείφθηκε ειπώθηκε μπροστά στις κάμερες, τη θεωρία της ασύμμετρης απειλής και του στρατηγού ανέμου. Μόνο που όταν διατυπώθηκαν τα συγκεκριμένα επιχειρήματα από τον κ. Πολύδωρα το 2007, οι ίδιοι που τώρα τα επικαλούνται τότε τον λοιδωρούσαν. Με πολλές όμως διαφορές του τότε με το τώρα. Οι φωτιές ήταν απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, η υγρασία ήταν στο 12% μετά από την παρατεταμένη ξηρασία μετατρέποντας το έδαφος σε θερμοκήπιο πυρός, η ένταση των ανέμων άγγιζε τα 10 μποφόρ, ενώ χθες ήταν στα 7. Η θεωρία περί των 11αριών, μόνο σε αδαείς μπορεί να ειπωθεί, καθώς όλοι οι σχετικοί γνωρίζουν πως το μικροκλίμα της φωτιάς δημιουργεί μικροριπές αυτής της έντασης. Είναι στγμιαίες, καταστροφικές μεν, αλλά δεν μπορεί να συγκριθούν με τα 9άρια και ότι επακολουθεί εξαιτίας αυτού καθαυτού του μικροκλίματος όταν τα μποφόρ ξεπερνούν τα 9.

2. Ποια προετοιμασία είχε γίνει;

3. Άβουλος και μοιραίος ο κ. αρχηγός της πυροσβεστικής, δεν αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των επήγειων δυνάμεων. Ερώτημα λοιπόν. Η συντριπτική δύναμη είχε αποσπαστεί στο μέτωπο της Κινέττας, όταν ξεκίνησε η φωτιά στο Ντράφι; Τι διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού υπήρχε και πόσο χρόνο χρειάστηκαν για να φτάσουν εκεί που άνθισε ο εφιάλτης της φρίκης; Τα στοιχεία τα έχουμε, αλλά περιμένουμε να δούμε και να μάθουμε επισήμως τα δικά τους.

4. Γιατί έγινε κακή εκτίμηση της φωτιάς, της πορείας και της ταχύτητας μετάδοσης; Δεν έβλεπαν ότι έρχεται η δήωση και η καταστροφή για να εκκενώσουν τις περιοχές;

5. Ο κ. Τόσκας, έκανε λόγο για άμεση ανταπόκριση και για παρέμβαση των εναερίων μέσων. Περιορίστηκε στο αφαιρετικό αλλά μη προσδιοριστικό χρονικά, "άμεση ανταπόκριση". Περιμένουμε να μάθουμε εάν και πότε πήγαν τα καναντέρ, κι επίσης πότε τα ελικόπτερα. Σημαντική παράμετρος. Ουδείς ασχολήθηκε με το πια είναι πλέον η δύναμη του πυροσβεστικού σώματος, ποι τα διαθέσιμα μέσα, ποιος ο τεχνολογικός εξοπλισμός κοκ. Απλώς αποκαλούσαν Κασσάνδρες όλους όσοι προειδοποιούσαν και δυστυχώς βγήκαν αληθινοί. 

6. Για τον κ. Καπάκη τι να πούμε; Μάλλον έδειξε να τον απασχολούν περισσότερο οι φωτιές της ... Σουηδίας, παρά της Αττικής.

ΥΓ: Περιμένουμε επίσης ενημέρωση από τα βιογραφικά της ηγεσίας, στοιχεία για την επιχειρησιακή τους ικανότητα- εμπειρία, Εξαιρούμε έναν. Αυτόν που ανέλαβε το βάρος της ενημέρωσης.

ΥΓ2: Αν δεν μπορούν ν' απαντήσουν σ' εμάς, ας απαντήσουν στους 26 που κάηκαν μια ανάσα δίπλα από τη θάλασσα. Μία ανάσα πριν από το τέλος της ζωής τους και σε όλους τους υπόλοιπους, εντοπισμένους και μη νεκρούς. Η σύσκεψη έγινε όταν ο δήμαρχος της Ραφήνας μιλούσε για περίπου 100 νεκρούς και η πυροσβεστική έδινε ... δύο. Ακόμη πάντως δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για τους μέχρι τώρα καταγεγραμμένους νεκρούς. Έχει ο Θεός.


του Γιώργου Καραϊβάζ

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια