Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ποια διατροφή μπορεί να την εμποδίσει;



Αποτελεί τη συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο και εμφανίζεται σε δύο μορφές: την υγρή και την ξηρή.

Η διατροφή φαίνεται να επηρεάζει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης, αλλά και εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Clinical & Experimental Ophthalmology».

Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος είναι ένας φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω τμήμα του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει φωτεινά ερεθίσματα και εικόνες σε ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια στέλνει αυτά τα σήματα μέσω νευρικών οδών στον εγκέφαλο.

Η ΗΕΩ επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, καταστρέφοντας προοδευτικά την οξεία, κεντρική όραση. Η κεντρική όραση είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και η οδήγηση. Σε μερικές περιπτώσεις η ΗΕΩ εξελίσσεται τόσο αργά που οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όρασή τους. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στους δύο οφθαλμούς. Η ΗΕΩ είναι η συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο και εμφανίζεται σε δύο μορφές: την υγρή και την ξηρή.

Η συστηματική ανασκόπηση που έκαναν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία επικεντρώθηκε σε 18 υψηλής ποιότητας μελέτες.

Η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή (αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης, τομάτας και θαλασσινών) σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ΗΕΩ, ενώ μια δυτικού τύπου διατροφή (με πολύ κατεργασμένο κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, τηγανητές πατάτες, ραφιναρισμένα δημητριακά και αβγά) σχετίστηκε με αυξημένη συχνότητα της οφθαλμικής πάθησης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών πλουσίων σε καροτενοειδή και λιπαρών ψαριών, με ω-3 λιπαρά οξέα, ήταν επίσης ωφέλιμη για τα άτομα που κινδύνευαν να εκδηλώσουν ΗΕΩ. Αντίθετα, η διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και η κατανάλωση αλκοόλ, πέραν των δύο ποτών την ημέρα, σχετίζονταν με την πάθηση.

«Βελτιώνοντας την ποιότητα της διατροφής, αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών που περιέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και αποφεύγοντας τροφές που προάγουν το οξειδωτικό στρες, μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από την ηλικιακή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας», συμβουλεύει ο Ναόκο Τσάπμαν, συγγραφέας της μελέτης.


Πηγή: in.gr
_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια