Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χαρακόπουλος:Να επιστραφούν τα κειμήλια της Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης από Βουλγαρία και ΗΠΑ


· Αγνοείται η τύχη των λειψάνων των Αγίων στις λειψανοθήκες στη Σόφια!
Τη συνδρομή της ελληνικής πολιτείας στην επιστροφή στην Ελλάδα των κλαπέντων το 1913 από τους Βούλγαρους χειρογράφων από την ιστορική Μονή Εικοσιφοινίσσης στη Μακεδονία, που έχουν βρεθεί στις ΗΠΑ, αλλά και όλων των κειμηλίων που βρίσκονται στη Βουλγαρία, ζητά με ερώτησή του ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Στην ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Πολιτισμού κ. Λύδια Κονιόρδου, ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί επίσης την τύχη των λειψάνων των Αγίων που βρίσκονταν στις άδειες πλέον λειψανοθήκες που εκτίθενται στο μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Σόφιας.

Συγκεκριμένα ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει ότι «πρόσφατα, γράφτηκε στον αθηναϊκό τύπο (εφ. Καθημερινή, 18.05.18 –άρθρο ειδικού συνεργάτη) ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ανακαλύψει πως ορισμένοι θεσμοί στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Morgan, του Πανεπιστημίου Princeton και του Πανεπιστημίου Duke, κατέχουν συνολικά οκτώ χειρόγραφα της βυζαντινής εποχής. Πρόκειται για χειρόγραφα που εκλάπησαν το 1917 κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις, από την Μονή της Εικοσιφοινίσσης στη Μακεδονία, που είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, με τις απαρχές του να ανάγονται στον 5ο αιώνα. Πριν από την κλοπή η βιβλιοθήκη περιλάμβανε 1.300 τόμους παλαιών συγγραμμάτων, βιβλία, κώδικες, ιερά άμφια, σκεύη κ.ά.».

Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «τα χειρόγραφα που εκλάπησαν υπολογίζονται σε πάνω από 400, ενώ αρκετά από αυτά πωλήθηκαν. Κάποια εξ αυτών βρέθηκαν στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών και στους ανωτέρω αναφερθέντες αμερικανικούς θεσμούς. Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, χειρόγραφο από αυτή τη συλλογή κατείχε και η Λουθηρανική Σχολή Θεολογίας του Σικάγου η οποία και το επέστρεψε πρόσφατα, για λόγους ‘‘ηθικής’’, αναγνωρίζοντας ότι ήταν μεταξύ εκείνων που εκλάπησαν από τη Μονή της Εικοσιφοινίσσης το 1917. Η πράξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή και των υπόλοιπων χειρογράφων, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Άλλα, όμως, κλαπέντα κειμήλια παραμένουν στην Βουλγαρία».

Μάλιστα, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι κατά την πρόσφατη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, «επισκεπτόμενοι το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας είδαμε να εκτίθενται κάποια από τα κειμήλια αυτά, τα οποία μας επετράπη να φωτογραφίσουμε. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται λειψανοθήκες χωρίς τα λείψανα των Αγίων. Πάντως, από την πλευρά της Βουλγαρίας μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες που ξεκίνησαν ήδη από το 1923 για την επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων, και παρά τους σαφείς όρους της συνθήκης του Νεϊγύ, δεν επιβεβαιώνεται διάθεση επιστροφής των κειμηλίων». 

Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει στην ερώτησή του ζητώντας να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Αν θα συνδράμουν την προσπάθεια επιστροφής στην Ελλάδα των κλαπέντων χειρογράφων από την Μονή Εικοσιφοινίσσης, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή συγκεκριμένων θεσμών των ΗΠΑ.

2. Σε τι ενέργειες θα προβούν για την επιστροφή των ευρισκομένων στη Βουλγαρία κλαπέντων κειμηλίων από τη Μονή Εικοσιφοινίσσης.

3. Αν γνωρίζουν τι τύχη είχαν τα λείψανα Αγίων που έχουν αφαιρεθεί από τις κλαπείσες λειψανοθήκες που βρίσκονται στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Σόφιας.












 

Φωτ. 1-4 Άδειες Λειψανοθήκες Αγίων, κλαπείσες από τη Μονή Εικοσιφοινίσσης της Μακεδονίας, όπως εκτίθενται στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας της Σόφιας.

 

 


_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια