Ερευνητές ανακάλυψαν νέους θεραπευτικούς στόχους για την πρόληψη εξάπλωσης του καρκίνου!


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα προχώρησαν σε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη εντοπίζοντας μέχρι πρότινος άγνωστους θεραπευτικούς στόχους για την πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Nature Communications», ανακάλυψαν ότι αναστέλλοντας τη λειτουργία των νεο-ανακαλυφθέντων γονιδιακών στόχων μπορούν να μπλοκάρουν πάνω από το 99,5% της καρκινικής μετάστασης σε ζώντα κύτταρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μοναδική στο είδος της πλατφόρμα για να οπτικοποιήσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε πραγματικό χρόνο.  Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν ένα μοριακό εργαλείο που ονομάζεται βιβλιοθήκη νοκ-άουτ για να εισαγάγουν μικρούς φορείς RNA (shRNA) σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία δεσμεύτηκαν σε συγκεκριμένα γονίδια στα κύτταρα και τα εμπόδιζαν να ενεργοποιηθούν. Στη συνέχεια, έβαλαν αυτά τα καρκινικά κύτταρα σε έμβρυα και παρατηρούνταν, καθώς σχημάτιζαν συστάδες καρκίνου, προσδιορίζοντας ποιες έδειξαν ιδιότητες μη μεταστατικής νόσου.

«Μόλις εντοπίσαμε συμπαγείς “αποικίες” καρκίνου, αυτό σήμαινε ότι όλα τα βήματα της μετάστασης είχαν μπλοκαριστεί. Μετά απ’ αυτό μπορούσαμε να τις εξάγουμε και να εντοπίσουμε το υπεύθυνο γονίδιο και τελικά να αξιολογήσουμε ότι όντως το γονίδιο ήταν υπεύθυνο για τη μετάσταση», εξηγεί ο δρ Κονσταντίν Στολετοφ, συγγραφέας της μελέτης.

Η προσέγγιση αυτή έδωσε τη δυνατότητα τους επιστήμονες να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν 11 γονίδια που φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καρκινική κυτταρική μετάσταση. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα γονίδια αυτά εμπλέκονται ευρέως στη διαδικασία της μετάστασης και δεν είναι μοναδικά σε έναν μόνο καρκίνο. Ελπίζουν, λοιπόν, να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν κλινικές μελέτες στο άμεσο μέλλον και να εστιάσουν και σε άλλα είδη γονιδίων, τα μικρο-RNA, που μπορεί να είναι δυνατότεροι θεραπευτικοί στόχοι για την πρόληψη της μετάστασης.


Πηγή: healthweb.gr
_