Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ημικρανία: Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος;


Όταν οι πάσχοντες από ημικρανία βλέπουν τα λαμπάκια του φωτός και τα τυφλά σημεία μιας αύρας ημικρανίας, προετοιμάζονται για μια ημικρανία.

Όταν οι ερευνητές βλέπουν την εγκεφαλική εικόνα μιας αύρας, προσπαθούν να καταλάβουν τι την προκαλεί και εάν υπάρχει ένας τρόπος να σταματήσει η έναρξη της ημικρανίας. Τώρα μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει εντοπίσει την ηλεκτρική δραστηριότητα που είναι ειδική για την έναρξη των ημικρανιών και έχει δείξει έναν τρόπο να την σταματήσει σε πειράματα σε ζώα.

«Οι επιληπτικές κρίσεις και οι ημικρανίες είναι δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις του εγκεφάλου», δήλωσε ο Steven J. Schiff, Καθηγητής Μηχανικής των Brush Chair στα Τμήματα της Νευροχειρουργικής, της Μηχανικής Επιστήμης και της Φυσικής, Penn State. «Διαπιστώσαμε ότι η εξάπλωση της κατάθλιψης που παρατηρείται στις ημικρανίες είναι ένα θεμελιώδες βιοφυσικό φαινόμενο και μπορείτε να το σταματήσετε με ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι περίεργη αντίστροφη κατεύθυνση του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για την απενεργοποίηση των επιληπτικών κρίσεων».

Ο Schiff, διευθυντής του Κέντρου Νευρικής Μηχανικής του Penn State, και η ομάδα του δεν έχουν θεραπεύσει τις ημικρανίες, αλλά είναι πιο κοντά στην κατανόηση του μηχανισμού στον εγκέφαλο που προκαλεί την έναρξη ή τις αύρες αυτών των πονοκεφάλων που επηρεάζουν περίπου το 10% των ανδρών και το 22% των γυναικών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών.

Εκτελώντας πειράματα που υποκινούνται από υπολογιστικά μοντέλα της βιοφυσικής της εξάπλωσης της αποπόλωσης, οι ερευνητές απέδειξαν με επιτυχία τη διαμόρφωση, την καταστολή και την πρόληψη της εξάπλωσης της αποπόλωσης σε φέτες εγκεφάλου αρουραίου. Ανέφεραν τα αποτελέσματά τους σε πρόσφατο τεύχος Επιστημονικών Εκθέσεων.


«Η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο που προκαλεί την αύρα είναι σαν μια κυλιόμενη συσκότιση», δήλωσε ο Andrew J. Whalen, μεταδιδακτορικός μελετητής, Κέντρο Νευροηλεκτρονικής, Penn State. «Δεν είναι μόνο ένα κύτταρο, αλλά μια αλυσιδωτή αντίδραση που κινείται στον εγκέφαλο προκαλώντας οίδημα, και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ανακάμψει».

Πολλοί πάσχοντες από ημικρανία βιώνουν αυτή την οπτική αύρα για πρώτη φορά πριν ξεκινήσει ο πονοκέφαλος. Ο Schiff και η ομάδα του στοχεύουν στην ηλεκτρική δραστηριότητα που προκαλεί την αύρα, καθώς είναι θεμελιώδης για την εκκίνηση της ημικρανίας.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η αλλαγή της συγκέντρωσης άλατος στον εγκέφαλο μπορεί να μεταβάλει τις ηλεκτρικές διεργασίες του εγκεφάλου. Αλλάζοντας τις συγκεντρώσεις καλίου στον εγκέφαλο, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την εξάπλωση της αποπόλωσης. Τα εμπλεκόμενα κύτταρα του εγκεφάλου έχουν ένα κεντρικό σώμα που ονομάζεται soma και ένα μακρύ βραχίονα τύπου κεραίας που ονομάζεται δενδρίτης. Τα δύο άκρα επιτρέπουν στους ερευνητές να πολώσουν τα κύτταρα με θετικά φορτία ηλεκτρικού ρεύματος που συσσωρεύονται στο ένα άκρο και αρνητικά φορτία που συσσωρεύονται στο άλλο. Αυτό τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρικό ρεύμα για να προσπαθήσουν να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

«Σκεφτήκαμε ότι αν σταματήσουμε την αρχική φάση, την αύρα, θα σταματήσουμε τα υπόλοιπα», είπε ο Schiff. «Τελικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η επιβάρυνση που απαιτείται για να σταματήσει η εξάπλωση της κατάθλιψης ήταν αντίθετη με ό, τι υποθέσαμε. Αφού επιλέξαμε το αντίθετο φορτίο, η εξέλιξη των φαινομένων σταμάτησε. Αυτό τελικά είχε νόημα στο τέλος, αφού οι επιληπτικές κρίσεις και οι ημικρανίες αρχίζουν απέναντι από τα άκρα των εγκεφαλικών κυττάρων».


Πηγή: healthweb.gr
_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια