Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποινή κάθειρξης - "μαμούθ" σε διακινητή μεταναστών στον Έβρο

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για έναν 24χρονο από το χωριό Πόρος Φερών, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 705 ετών και χρηματική ποινή 1.420.000 ευρώ, με την έφεση να μην
έχει αναστέλλουσα δύναμη και να παραμένει στη φυλακή, γιατί συνελήφθη για διακίνηση λαθρομεταναστών.
Επίσης, ποινές κάθειρξης έως και 705 έτη (εκ των οποίων εκτιτέα τα 25) και χρηματικές ποινές που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ, επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης σε 33 διακινητές μεταναστών και ναρκωτικών στην δίκη με 38 κατηγορούμενους που έγινε στο Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής, με ορισμένους εκ των προφυλακισμένων κατηγορουμένων να μεταφέρονται συνοδεία αστυνομικών και άλλους να εκπροσωπούνται δια συνηγόρων υπεράσπισης.
Μεταξύ των 5 που αθωώθηκαν, είναι και δύο Ρομά από τον Έβρο, ένας 35χρονος κάτοικος Αλεξανδρούπολης Τέρμα Άβαντος και ένας 23χρονος κάτοικος Αλεξανδρούπολης Τέρμα Άβαντος.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης
Η εξάρθρωση της ομάδας, που είχε χαρακτηριστεί από την αστυνομία ως εγκληματική οργάνωση, είχε γίνει στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, στις 21 και 22-2-2017, στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, υπό το συντονισμό της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής και τη συνδρομή αστυνομικών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Τότε είχαν συλληφθεί 31 άτομα, 29 ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας και Τουρκίας. Είχαν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 45 ατόμων και συγκεκριμένα 41 ημεδαπών και τεσσάρων αλλοδαπών, υπηκόων Αιγύπτου, Αφγανιστάν, Βουλγαρίας και Τουρκίας.
Σε βάρος των δραστών είχε σχηματιστεί δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παράνομης κατακράτησης, της ληστείας και παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί εθνικού τελωνειακού κώδικα, περί ειδικού φόρου κατανάλωσης, περί αλλοδαπών και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η αστυνομία υποστήριζε ότι τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα μέσα Οκτωβρίου του 2016 – μέσα Δεκεμβρίου του 2016, οι δράστες συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους και σύνθεση που εναλλασσόταν ανάλογα με τις περιστάσεις, έχοντας ως σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της διακίνησης ναρκωτικών και της προώθησης μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα μέλη της συμμορίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε χρήστες των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Επιπλέον, κάποια από τα μέλη της δραστηριοποιούνταν και στην προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, τους οποίους όπως προέκυψε κατακρατούσαν παράνομα για ορισμένο χρόνο, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις αφαιρούσαν με τη βία τα χρήματα που κατείχαν οι μη νόμιμοι μετανάστες.
Αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε ένας 29χρονος κάτοικος της οδού Αδριανουπόλεως στην Κομοτηνή, ο οποίος οργάνωνε και συντόνιζε την προμήθεια της ομάδας με ναρκωτικά, την αποθήκευση των ναρκωτικών και ακολούθως την διακίνησή τους, καθώς επίσης οργάνωνε και συντόνιζε την μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών από την περιοχή του Έβρου στο εσωτερικό της χώρας.
Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος, ενεργώντας υπό τις κατευθύνσεις του αρχηγού, αναλάμβαναν διάφορους ρόλους στην διακίνηση ναρκωτικών και την μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών, ενώ ορισμένοι από αυτούς είχαν περισσότερους από ένα ρόλο. Επίσης, τα μέλη της συμμορίας προκειμένου να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές χρησιμοποιούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων, τους οποίους ενεργοποιούσαν σε στοιχεία αλλοδαπών (ghostphones), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν ειδικές συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη ορολογία. Στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε ακόμη ότι ορισμένοι από τους δράστες δραστηριοποιούνταν και στην πώληση λαθραίων τσιγάρων.
Οι ποινές
Στη δικαιοσύνη οδηγήθηκαν 38 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ημεδαποί και αλλοδαποί, σε μία δίκη με διάρκεια λόγω της πληθώρας των κατηγορουμένων.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης οδηγήθηκε σε απόφαση για το σύνολο των κατηγορουμένων αθωώνοντάς τους όλους για τη συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων και συγκεκριμένα του Ν. 4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών και του Ν.4251/2014 Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης. Επέβαλλε όμως ποινές, για σοβαρά κακουργήματα, που κατά περίπτωση αγγίζουν τα 705 χρόνια, όπως και χρηματικές ποινές που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι μεγαλύτερες των ποινών αφορούσαν τους διακινητές μεταναστών.
Ειδικότερα για τον 30χρονο, σήμερα, άνδρα κάτοικο της οδού Αδριανουπόλεως στην Κομοτηνή που φαίνεται να είχε αρχηγικό ρόλο στην υπόθεση επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 687 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 510.000 ευρώ, με εκτιτέα ποινή κάθειρξης αυτή των 25 ετών. Η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι ο 30χρονος επέστρεψε στις φυλακές όπου κρατούνταν ήδη από 22 Φεβρουαρίου 2017. Ποινή κάθειρξης 705 ετών και χρηματική ποινή 1.420.000 ευρώ επιβλήθηκε σε 24χρονο κάτοικο του Πόρου Φερών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παραλαβής από τα εσωτερικά σύνορα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, με σκοπό την προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας κατά συρροή και από κερδοσκοπία, που έγιναν στην Κομοτηνή από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2017. Σε 48 έτη για το ίδιο αδίκημα καταδικάστηκαν 28χρονος κάτοικος Νεύρων Ν. Ροδόπης και 38χρονος κάτοικος Λοφαρίου Ν. Ροδόπης. Ποινή κάθειρξης 362 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 632.200 ευρώ, με εκτιτέα ποινή κάθειρξης αυτή των 25 ετών, επιβλήθηκε σε 53χρονο κάτοικο Κομοτηνής για το παραπάνω αδίκημα, όπως και για διακίνηση ναρκωτικών, απλή συνέργεια σε παραλαβή από τα σύνορα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, κατοχή λαθρεμπορεύματος και παράνομη κατοχή όπλων. Σε 45χρονο Τούρκο υπήκοο, κάτοικο Κομοτηνής, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 113 ετών και χρηματική ποινή 5.200 ευρώ διακίνηση ναρκωτικών, απλή συνέργεια σε παραλαβή από τα σύνορα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος και παράνομη κατοχή όπλων.
Ένας 34χρονος υπήκοος Αιγύπτου καταδικάστηκε σε 138 ετών για απλή συνέργεια στην παραλαβή από τα σύνορα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και από κερδοσκοπία. Ένας 27χρονος υπήκοος Αφγανιστάν καταδικάστηκε σε 87 έτη για απλή συνέργεια στην παραλαβή από τα σύνορα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και από κερδοσκοπία και διακίνηση ναρκωτικών. Σε 48 έτη καταδικάστηκε 41χρονος κάτοικος Φιλύρας για παραλαβή από τα σύνορα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και από κερδοσκοπία.
Ένας 37χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, κάτοικος Κομοτηνής, καταδικάστηκε σε 8 έτη για το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών. Τρεις γυναίκες από την Κομοτηνή, 23, 44 και 39 ετών καταδικάστηκαν για διακίνηση ναρκωτικών σε 8, 10 και 4 έτη αντίστοιχα.
Ένοχοι για διακίνηση ναρκωτικών κρίθηκαν επίσης 35χρονος κάτοικος Κομοτηνής, 34χρονος κάτοικος Δροσερού Ξάνθης, 45χρονος κάτοικος Κασσιτερών Σαπών, 32χρονος κάτοικος Κομοτηνής, ένοχος για προμήθεια ναρκωτικών 26χρονος κάτοικος Ηφαίστου. Ένοχος κρίθηκε 20χρονος κάτοικος Αλεξανδρούπολης για παραλαβή και απλή συνέργεια σε παραλαβή από τα σύνορα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, κατοχή λαθρεμπορεύματος. Το δικαστήριο επίσης κήρυξε 26χρονο κάτοικο Παλιάς Έβρου ένοχο για παραλαβή από τα σύνορα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, κατοχή λαθρεμπορεύματος. Για ανάλογα αδικήματα καταδικάστηκε η πλειοψηφία των κατηγορουμένων.
Το δικαστήριο έκρινε έναν 39χρονο κάτοικο Κομοτηνής ατιμώρητο για το αδίκημα της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση.
Αθώοι κάθε αδικήματος κρίθηκαν συνολικά πέντε άτομα, 35χρονος κάτοικος Αλεξανδρούπολης Τέρμα Άβαντος, 45χρονος κάτοικος Κομοτηνής, 23χρονος κάτοικος Αλεξανδρούπολης Τέρμα Άβαντος, 35χρονος κάτοικος Κομοτηνής και 45χρονος κάτοικος Θεσσαλονίκης.

www.evros-news.gr/


_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια