Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταγγελίες για αστυνομική βία στο ΚΥΤ του 'Εβρου

Η 31χρονη γυναίκα από το Ιράκ έφτασε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του

 Εβρου τον Μάιο, τεσσάρων μηνών έγκυος, με έντονο πόνο στα πόδια και φοβισμένη, καθώς δεν αισθανόταν το βρέφος να κινείται μέσα στην κοιλιά της. Πέρασαν τουλάχιστον τέσσερις μέρες χωρίς να εξεταστεί, όπως ανέφεραν η ίδια και ο σύζυγός της στο κλιμάκιο της διεθνούς οργάνωσης Human Rigths Watch, που επισκέφτηκε το ΚΥΤ τον Μάιο.
Οπως είπαν στην οργάνωση, ο σύζυγός της εξήγησε την κατάσταση στο προσωπικό του κέντρου και ζήτησε γιατρό. «Αλλά δεν υπάρχει γιατρός εδώ. Μας είπαν πως μπορούμε να επισκεφτούμε γιατρό στη Θεσσαλονίκη, αφού φύγουμε από το κέντρο», ανέφερε.
Η οργάνωση δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή την έκθεση «Απάνθρωπες συνθήκες στον Εβρο: Εγκυες γυναίκες και άλλες ευάλωτες ομάδες στερούνται υγειονομικής περίθαλψης και υποστήριξης», βασισμένη σε συνεντεύξεις με 49 πρόσφυγες και προσωπικό και σε παρατηρήσεις του ίδιου του κλιμακίου της οργάνωσης στο ΚΥΤ στο Φυλάκιο του Εβρου, στο κέντρο κράτησης στην ίδια περιοχή και στη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση καταγράφει σημαντικά κενά στη διαδικασία εντοπισμού ευάλωτων προσφύγων και στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, λεκτική βία και σωματική κακοποίηση από την αστυνομία, έλλειψη διερμηνέων και υποδομές που δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα. Σύμφωνα με επικοινωνία της οργάνωσης με προσωπικό του ΚΥΤ και του κέντρου κράτησης, οι συνθήκες παραμένουν οι ίδιες στα τέλη Ιουλίου.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τη βία και την καταπίεση στις χώρες καταγωγής τους και φτάνουν στην περιοχή του Εβρου δεν αντιμετωπίζονται ανθρώπινα και δεν τους παρέχεται βασική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής υγείας. Η κυβέρνηση, με την υποστήριξη της Ε.Ε., πρέπει να εξασφαλίσει ανθρώπινη μεταχείριση για όλους στην περιοχή του Εβρου, ανεξάρτητα από τη μεταναστευτική τους ιδιότητα», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η Μυρτώ Τυλιανάκη, ειδικός της Human Rights Watch για την Ελλάδα.
Η οργάνωση διαπίστωσε ότι γυναίκες διαμένουν μαζί με άντρες τόσο στο ΚΥΤ όσο και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο, ενώ δεν υπάρχουν αποχωρητήρια και κλειδαριές στις πόρτες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είπαν ότι δεν έχουν εξεταστεί από ιατρικό προσωπικό ούτε ρωτήθηκαν σχετικά με κριτήρια που τους καθιστούν ευάλωτους, όπως εγκυμοσύνη ή παθήσεις.
Τέσσερις έγκυες ανέφεραν ότι δεν τους δόθηκε επαρκής προγεννητική φροντίδα, παρ’ όλο που τη ζήτησαν. Οι πρόσφυγες ανέφεραν επίσης έλλειψη ιατρικού προσωπικού, κακή μεταχείριση από το διαθέσιμο προσωπικό, μεγάλους χρόνους αναμονής και έλλειψη διερμηνέων.

Αστυνομική βία

Δέκα πρόσφυγες σημείωσαν ότι δέχτηκαν λεκτική βία ή κακοποίηση από την αστυνομία στις δύο δομές στο Φυλάκιο, ενώ δύο ανέφεραν πως είδαν αστυνομικούς να χτυπούν πρόσφυγες με πλαστικά κλομπ.
Το κλιμάκιο της οργάνωσης άκουσε αστυνομικούς και στις δύο δομές να κάνουν υποτιμητικά σχόλια για τους πρόσφυγες και να τους απευθύνονται με επιθετικότητα.
Παρόμοιες διαπιστώσεις έχουν κάνει στον Εβρο και άλλες διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί. Αντανακλούν πάγια κενά στην υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στον Εβρο, καθώς η είσοδος των προσφύγων και μεταναστών γινόταν τα τελευταία χρόνια από τα νησιά του Αιγαίου.
Αντανακλούν όμως και την αδυναμία των ελληνικών αρχών να ανταποκριθούν έγκαιρα στην αύξηση της ροής στον Εβρο που άρχισε να σημειώνεται πριν από τον περασμένο χειμώνα και εντάθηκε την άνοιξη.
Είναι άλλωστε γνωστές οι διοικητικές αδυναμίες που έχουν οδηγήσει ουσιαστικά σε παράλυση την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με συνεχείς αλλαγές γενικών γραμματέων και διευθυντών και αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, ενώ αποτελεί ζητούμενο αν θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών υποδοχής η σχεδιαζόμενη κατάργηση της σχετικής Διεύθυνσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων της απευθείας στον γενικό γραμματέα Υποδοχής.
Η οργάνωση ενημέρωσε τον Ιούνιο εγγράφως την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητώντας να σχολιάσουν τα ευρήματα.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε στις 4 Ιουλίου αναγνωρίζοντας πως η αύξηση των αφίξεων είχε ασκήσει πίεση στις δομές και επισημαίνοντας πως οι συνθήκες βελτιώνονται. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν είχε απαντήσει κατά τον χρόνο σύνταξης της έκθεσης.
efsyn.gr - Έντυπη έκδοση
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια