Σύμπτωμα ποιας σοβαρής ασθένειας είναι η φαγούρα στα γεννητικά όργανα;Η κόπωση, η αυξημένη δίψα και η συχνοουρία είναι τα τυπικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, το να έχετε φαγούρα στα γεννητικά όργανα μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ανώμαλης κατάστασης του σακχάρου στο αίμα.

Γιατί το αυξημένο σάκχαρο αίματος προκαλεί φαγούρα στα γεννητικά όργανα

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να περιλαμβάνουν και τακτικές μολύνσεις ζύμης, σύμφωνα με το Diabetes.co.uk. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος είναι ασυνήθιστα υψηλά, δημιουργείται ένα ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι ζυμομύκητες. Αυτοί έλκονται επίσης από την υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη των ούρων των ασθενών με διαβήτη.

Οι μολύνσεις ζύμης -οι οποίες συμβαίνουν σε άνδρες και γυναίκες- μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση καψίματος και φαγούρα στα γεννητικά όργανα.

Τι λένε οι ειδικοί

«Η φαγούρα στα γεννητικά όργανα και στα δύο φύλα είναι ένα πρόβλημα ερεθισμού που μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες και ερεθισμούς του δέρματος, ή από πιο σοβαρές διαταραχές και ασθένειες, όπως ο διαβήτης», αναφέρει ο οργανισμός Diabetes.co.uk.

«Σε περιπτώσεις όπου ο κνησμός των γεννητικών οργάνων προκαλείται από ερεθισμό ή αλλεργία, η αποφυγή της έκθεσης στο ερεθιστικό ή το αλλεργιογόνο μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να επιλυθεί ο κνησμός. Ωστόσο, άλλες αιτίες της πάθησης μπορεί να είναι πιο δύσκολες στη θεραπεία ή μπορεί να απαιτούν πιο εντατική θεραπεία και τελικά να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές».


Πιθανές επιπλοκές

Χωρίς θεραπεία, η φαγούρα στα γεννητικά όργανα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση μολυσματικών νόσων ή σε δευτερογενή λοίμωξη του δέρματος. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη βακτηριακής κολπίτιδας, εμμηνόπαυσης, σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ), δερματικών παθήσεων ή ψώρας.

Πολλές από τις μολυσματικές αιτίες για τη φαγούρα στα γεννητικά όργανα -συμπεριλαμβανομένων των ΣΜΝ και των μολύνσεων ζύμης- είναι μεταδοτικές.

Εάν η φαγούρα δεν εξαφανιστεί μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να μιλήσετε με ένα γιατρό ή φαρμακοποιό.

Η φαγούρα στα γεννητικά όργανα περιλαμβάνει συχνά -εκτός από κνησμό- και αίσθημα καψίματος μέσα και γύρω από τον κόλπο ή το πέος.

Άλλα συμπτώματα διαβήτη περιλαμβάνουν θολή όραση και δερματικές πληγές που χρειάζονται αισθητά περισσότερο χρόνο, από το κανονικό, για να επουλωθούν.

Είναι πιθανότερο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 εάν είστε άνω των 40 ετών. Εάν έχετε γονέα, αδελφό, αδελφή ή παιδί με διαβήτη, είναι τουλάχιστον δυο φορές πιθανότερο να τον αναπτύξετε κι εσείς.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για το διαβήτη είναι το υπερβολικό βάρος, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.


Πηγές: express.co.uk, diabetes.org.uk, iatropedia.gr
_