Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

65 οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των όπλων στην Κρήτη

Για σύσταση συμμορίας με σκοπό την αγορά, εισαγωγή στην επικράτεια, κατοχή και πώληση όπλων, πυρομαχικών και άλλων εξαρτημάτων, σε μορφή τετελεσμένη και σε απόπειρα από κοινού και κατ’
εξακολούθηση με σκοπό τον κατ’ επάγγελμα προσπορισμό περιουσιακού οφέλους, κατηγορούνται οι εννέα βασικοί από τους συνολικά  65 κατηγορουμένους  σε βάρος των οποίων συντάχθηκε πολυσέλιδη δικογραφία για το παραπάνω αδίκημα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Οι περισσότεροι από τους εννέα  είναι άνδρες από την Κρήτη (υπάρχουν και δύο γυναίκες), ένας κατάγεται από την Αττική αλλά μένει στην Ημαθία κι ένας αλλοδαπός, πιθανότατα Βούλγαρος, με το όνομα Vladimir. Από τους φερόμενους ως δράστες έχουν συλληφθεί οι επτά και η έρευνα συνεχίζεται.

Για την Αστυνομία επικεφαλής θεωρείται ένας 55χρονος Κρητικός επιχειρηματίας. Σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, ο ίδιος «έχει απασχολήσει αρκετές φορές τις Αρχές για παράβαση του νόμου περί όπλων». Από το περιβάλλον όμως του επιχειρηματία τονίζεται ότι σε αρκετές επίσης προηγούμενες υποθέσεις του, έχει αθωωθεί



Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 55χρονος Κρητικός  και ο αλλοδαπός κατηγορούνται ότι «ενώθηκαν από κοινού για να διαπράξουν εγκληματικές ενέργειες που αφορούν  στην κατηγορία που τους αποδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ

Αναφορικά με τον πρώτο, αλλά και τρεις συγγενείς του (ένας άνδρας και οι δύο γυναίκες) φέρονται μέσω των εταιρειών που διαθέτει ο 55χρονος να εισάγουν από τη Βουλγαρία όπλα, φυσίγγια όπλων, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, σπρέι και άλλα προϊόντα που εμπίπτουν στο νόμο περί όπλων. Τα παραπάνω τα αποθηκεύουν σε χώρους που δεν έχουν σχέση με την εταιρεία του 55χρονου και στη συνέχεια είτε από κοντά με τους πελάτες, είτε μέσω του διαδικτύου τα πουλούσαν.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αγορά των αντικειμένων αυτών γίνεται από διάφορες εταιρείας του χώρου στη Βουλγαρία , ενώ τη μεταφορά και την εισαγωγή τους την κάνει – σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές- το άτομο που διαμένει στην Ημαθία.

Σε ό,τι αφορά στην αποστολή των ¨παράνομων προϊόντων¨ σε αγοραστές εντός Κρήτης γίνεται, όπως λένε ανώτατοι αξιωματικοί, είτε με μεταφορά με ίδια μέσα και δια ζώσης παράδοση από τους κατηγορούμενους, είτε με δέματα που μεταφέρονταν με λεωφορεία. Για την πελατεία εκτός Κρήτης τα αντικείμενα μεταφέρονταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής, που βρίσκεται στο Ηράκλειο, φέρεται να παραλάμβανε τα δέματα και να φρόντιζε να αποστέλλονται στους παραλήπτες με το πλοίο για να μην ελέγχονται τα πακέτα από μηχανήματα x ray που υπάρχουν στα αεροδρόμια.



Προμαχώνας Σερρών



Ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας κάνουν ειδική αναφορά σε επιχειρήσεις που έγιναν πριν λίγους μήνες στον Προμαχώνα Σερρών, όπου σε δύο περιπτώσεις εκεί, αλλά και σε μία ακόμα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τελωνειακοί υπάλληλοι και υπάλληλοι security βρήκαν και κατάσχεσαν οπλισμό. Στην πρώτη περίπτωση, τον περασμένο Μάρτιο, εντοπίστηκε ένα φορτηγό που ερχόταν από τη Βουλγαρία και οδηγούσε ένας αλλοδαπός, να μεταφέρει 20 πιστόλια, 6500 φυσίγγια κρότου, 17 σπρέι πιπεριού, πέντε σπρέι απώθησης σκύλου, δύο τέιζερ κοκ. Ο οδηγός συνελήφθη, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας βουλγαρικής εταιρείας ως αποστέλλουσα των προϊόντων, αλλά και στην παραλήπτρια εταιρία, που ανήκει, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στον 55χρονο.

Το περίπου ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε κι ένα μήνα μετά με τη μεταφορά και πάλι οπλισμού, τη σύλληψη του αλλοδαπού οδηγού στον Προμαχώνα και το σχηματισμό δικογραφίας στην αποστέλλουσα αλλά και στην παραλήπτρια εταιρεία.

Επίσης, τον περασμένο Μάιο, σεκιουριτάς εντόπισε στον έλεγχο που έκανε ένα δέμα που περιείχε ένα όπλο ρίψεως φωτοβολίδων. Το δέμα είχε αποσταλεί από την εταιρεία του 55χρονου και παραλήπτη έναν αλλοδαπό.



Η αποθήκευση και η πώληση του οπλισμού



Οι κατηγορούμενοι όπως προκύπτει από την προανάκριση, έκρυβαν τα όπλα και τα άλλα αντικείμενα σε χώρους διαφορετικούς από τους αποθηκευτικούς χώρους της επιχείρησης. Ένας από τους χώρους αυτούς ήταν διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, το οποίο επισκέπτονταν συχνά κάποιοι από τους κατηγορούμενους.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης η πλήρης λειτουργία διαδικτυακού καταστήματος, διαχειριστές του οποίου πέρα από τον 55χρονο είναι επίσης οι δύο γυναίκες και δύο ακόμη ανδρών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 55χρονος έχει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα με την ίδρυση και κατάργηση εταιριών που εκμεταλλεύεται, προκειμένου να παραπλανάει τις διωκτικές αρχές.



Γιατί κατηγορείται ο καθένας



Ο 55χρονος, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, φέρεται να έχει το γενικό έλεγχο των εταιρειών του. Μέσω τηλεφωνημάτων φέρεται να έρχεται σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με πελάτες, φέρεται να προβαίνει στη συμφωνία πώλησης των προϊόντων και φέρεται να ρυθμίζει την αποστολή τους. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι εκείνος παραδίδει τον οπλισμό στους πελάτες εντός Κρήτης και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στην αποστολή δεμάτων με ΚΤΕΛ ή με την εταιρεία ταχυμεταφορών για αποστολές εκτός του νησιού. Για τους υπόλοιπους εκ των κατηγορουμένων οι αστυνομικοί κάνουν αναφορά στο «πόστο» που είχε ο καθένας (εξυπηρέτηση πελατών, ταξίδια για την αγορά προϊόντων , τακτοποίηση λογαριασμών μέσω τραπέζης, κοκ)



Οι περιπτώσεις παράνομης πώλησης όπλων για την Αστυνομία



Πενήντα έξι περιπτώσεις παράνομης πώλησης όπλων σε διάφορες περιοχές της χώρας  έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί από τις Διωκτικές Αρχές Ηρακλείου. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμφωνία για πώληση και  αποστολή στη Ζάκυνθο ενός αυτόματου όπλου και 150 φυσιγγίων έναντι 500 ευρώ σε κάτοικο του νησιού. Οι κατηγορούμενοι αντί του όπλου που παραγγέλθηκε, φέρονται να έστειλαν ένα πιστόλι κρότου και 50 μόνο φυσίγγια.

Σε άλλη περίπτωση, ένας Χανιώτης συμφώνησε με τον 55χρονο την αγορά ενός όπλου με χρυσή σκανδάλη και 100 φυσίγγια για 260 ευρώ. Ο 55χρονος συμφώνησε με τον πελάτη από τα Χανιά να αποστείλει ο τελευταίος ένα δέμα όπου θα έχει τοποθετήσει ένα περιοδικό και μέσα σε αυτό το χρηματικό ποσό. Αφού παραλάβει ο 55χρονος το χρηματικό ποσό άμεσα θα αποστείλει με δέμα μέσω ΚΤΕΛ το όπλο και τα φυσίγγια. Σε άλλη περίπτωση αναφέρεται η αγοραπωλησία και η αποστολή όπλου και φυσιγγίων σε δημόσια υπηρεσία στην Αθήνα.

Πριν περίπου ένα μήνα ο 55χρονος επικοινωνεί με έναν 28χρονο στο Μαρούσι, ο οποίος ως αγοραστής είχε πραγματοποιήσει αγορά προ διμήνου, και παραπονιέται διότι οφείλουν να του αποστείλουν ακόμα 50 φυσίγγια. Την ίδια περίοδο καταγράφεται μια ακόμα επικοινωνία του ιδιοκτήτη της επιχείρησης με έναν Μυλοποταμίτη. Οι δύο τους συμφωνούν  να αποσταλεί στον Μυλοποταμίτη ένα περίστροφο που θα αποσταλεί με την εταιρεία ταχυμεταφορών. Ακόμη συμφωνούν ότι κατά την παράδοση του όπλου ο αγοραστής θα παραδώσει στην εταιρεία άλλο όπλο που ήδη κατέχει από παλαιότερη λάθος αποστολή. Επίσης, οι Αρχές έχουν καταγράψει διάφορες επικοινωνίες για την αγοραπωλησία όπλων και φυσιγγίων με ενδιαφερόμενους αγοραστές από όλη την Ελλάδα.



Η αστυνομική επιχείρηση

  Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε χθες νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε τις απογευματινές ώρες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κατηγορουμένων. Στις έρευνες συμμετείχαν αστυνομικοί της Υ.Α Ηρακλείου, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, της ΟΠΚΕ και μιας ομάδας του Τμήματος Ασφαλείας Μεσαράς. Συνολικά συγκροτήθηκαν επτά ομάδες ερευνών και παραγγέλθηκαν ανά την επικράτεια 55 ακόμη έρευνες (πέρα από αυτές που έγιναν στο Ηράκλειο) σε όλη την επικράτεια.

Συνολικά κατασχέθηκαν 16 πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, έξι κινητά τηλέφωνα, 19 σπρέι πιπεριού, 2773 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 49 γεμιστήρες πιστολιών, οκτώ κλείστρα πιστολιών, δύο πτυσσόμενες αστυνομικές ράβδοι, έξι μηχανισμοί εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας, δύο εκτοξευτήρες φωτοβολίδων, ένα μαχαίρι και πλήθος εγγράφων, ενώ δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες τα αποτελέσματα των ερευνών για τις 55 κατά παραγγελία έρευνες σε σπίτια στην υπόλοιπη χώρα.

Ανώτατος αξιωματικός ερωτηθείς για τη φύση του αδικήματος που φέρονται να έχουν διαπράξει οι κατηγορούμενοι, απάντησε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη άδεια για την αγορά και πώληση του συγκεκριμένου οπλισμού.

Θάνος Περβολαράκης

πηγή: εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια