Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χειροπέδες σε πέντε άτομα για σωρεία ληστειών στην Αττική - Εξιχνιάστηκαν 28 περιπτώσεις


Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ένοπλες
ληστείες, κυρίως σε καταστήματα ψυχαγωγικών παιγνίων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
 

Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες (17-07-2018), στην περιοχή του Μενιδίου συνελήφθησαν (5) μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα (3) ημεδαποί ηλικίας από 20 έως 22 ετών και (2) αλλοδαποί 18 και 20 χρονών, αντίστοιχα.
 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατ’ εξακολούθηση και συναυτουργία καθώς και σε απόπειρα και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ενώ στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται ακόμη και (3) ημεδαποί, οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί.
 

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών Αρχών, τα μέλη της οργάνωσης κατά τους τελευταίους μήνες είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, με σκοπό τη κατ’ επάγγελμα διάπραξη ληστειών σε καταστήματα, κυρίως ψυχαγωγικών παιγνίων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
 

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερο γνώρισμα της ομάδας ήταν η αυστηρή τήρηση των κανόνων ιεραρχίας, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την απαιτούμενη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, με τον ηγετικό ρόλο να τον κατέχουν 20χρονος αλλοδαπός και 30χρονος ημεδαπός.
 

Εφαρμόζοντας οργανωμένο σχέδιο δράσης τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχή της Αττικής, στο οποίο και συναντιόντουσαν πριν και μετά τη διάπραξη των ληστειών, ενώ κατά την παράνομη δράση τους φρόντιζαν να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες full face, μάσκες και καπέλα τζόκεϊ και χρησιμοποιούσαν κατάλληλο οπλισμό, όπως πολεμικά τυφέκια KALASHNIKOV, πιστόλια, περίστροφα και μαχαίρια.
 

Διέπρατταν ληστείες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, κυρίως κατά απογευματινές και πρώτες πρωινές ώρες, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποπροσανατολίσουν τις διωκτικές αρχές και οι ληστείες να εξετάζονται ως μεμονωμένα περιστατικά και όχι ως οργανωμένες, ενώ σε περίπτωση που δεν κατόρθωναν να διαπράξουν κάποια ληστεία σε κατάστημα, επανέρχονταν την επόμενη ημέρα με διαφορετική σύνθεση και έχοντας εναρμονίσει το σχέδιο δράση τους.
 

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, εισέρχονταν συνήθως ανά δυάδες και με την απειλή όπλων, αφαιρούσαν χρήματα από τα ταμεία, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοκοποιημένες λέξεις και συνθηματικές εκφράσεις.
 

Από την αξιολόγηση του υλικού της έρευνας και την ανάλυση της μεθοδολογίας - modus operandi που ακολουθούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με διαφορετική σύνθεση, έχουν διαπράξει 26 ληστείες, 2 απόπειρες ληστειών, κλοπή οχήματος και 2 απόπειρες κλοπών σε καταστήματα σε περιοχές όπως Μεταμόρφωση, Πατήσια, Αγίους Αναργύρους, Αχαρνές, Χαϊδάρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Ηράκλειο, Άγιο Στέφανο, Περιστέρι, Κορωπί, Νέα Χαλκηδόνα, Άλιμο, Νέα Φιλαδέλφεια κ.α.
 

Σε (6) συνολικά έρευνες σε οικίες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πιστόλι, γεμιστήρας περίστροφο, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, (2) παραβιασμένα κυτία φύλαξης και μεταφοράς χρημάτων, κινητά τηλέφωνα και μικροποσότητες ναρκωτικών.
 

Υπογραμμίζεται ότι τα περισσότερα από τα μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για συναφή αδικήματα.
 

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή τους σε πλήθος παρόμοιων περιπτώσεων.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια