Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αποτροπή του διαβήτη τύπου 1 μέσω της εκπαίδευσης του ανοσοποιητικού σχεδιάζουν οι επιστήμονες


Την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 σε βρέφη υψηλής επικινδυνότητας εκτιμούν ότι μπορούν να εμποδίσουν ειδικοί.

Αυτό, όπως τονίζουν, μπορεί να γίνει με την κατάλληλη εκπαίδευση του ανοσοποιητικού τους, χορηγώντας ινσουλίνη σε σκόνη, ώστε να είναι προστατευμένα για μια ζωή.

Οι γονείς που συμμετέχουν στη σχετική κλινική μελέτη, θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους ινσουλίνη σε μορφή σκόνης σε καθημερινή βάση από την ηλικία των έξι μηνών και μέχρι να κλείσουν τα τρία τους χρόνια. Επισκέψεις θα πραγματοποιούνται από την ερευνητική ομάδα για την παρακολούθηση της υγείας των παιδιών. Στους μισούς από τους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί κανονικά ινσουλίνη, ενώ στους υπόλοιπους εικονικό φάρμακο.

Για να διατηρηθεί η αμεροληψία των αποτελεσμάτων, τόσο οι ερευνητές, όσο και οι συμμετέχοντες θα μάθουν ποιοι λάμβαναν το πραγματικό φάρμακο μόνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Διαβήτης Τύπου 1

Ένα στα 100 βρέφη θεωρείται ότι έχει γονίδια που το εκθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη τύπου 1.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα γονίδια αυτά είναι δυνατόν να εντοπιστούν μέσω των καθιερωμένων εξετάσεων αίματος που πραγματοποιούνται στα νεογνά για τον εντοπισμό άλλων παθήσεων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σκοπεύουν να εξετάσουν με αυτό τον τρόπο 30.000 βρέφη, προκειμένου να βρουν τα κατάλληλα για την έρευνά τους.

Η πρόσληψη ινσουλίνης από το στόμα σε μορφή σκόνης, ελπίζουν οι ειδικοί, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στην ινσουλίνη που παράγει το σώμα, εμποδίζοντας έτσι την εκδήλωση διαβήτη τύπου 1.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία πρόληψη ενάντια σε αυτό τον τύπο διαβήτη.

Άλλες έρευνες δοκιμάζουν κατά πόσο η χορήγηση μετφορμίνης στην παιδική ηλικία, μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια πάθηση που δεν επιτρέπει στο πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη, με αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υγείας όπως τύφλωση, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μάθιου Σνέιπ δήλωσε: «Θα ήταν φανταστικό να καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους από το διαβήτη και τον κίνδυνο να προκαλέσει επιπλοκές όπως τύφλωση, νεφροπάθειες και καρδιοπάθειες».

Η δρ Ελίζαμπεθ Ρόμπερτσον, διευθύντρια ερευνών στο Diabetes UK, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικότατο εγχείρημα. Για το λόγο αυτό προσκαλούμε τις γυναίκες της Νοτιοανατολικής Αγγλίας που θεωρούν ότι μπορεί να είναι κατάλληλες για την έρευνα να μάθουν περισσότερα. Τέτοιες μελέτες είναι αδύνατον να αποφέρουν αποτελέσματα χωρίς τη συμμετοχή αξιοθαύμαστων εθελοντών».


Πηγή: healthmag.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια