Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συγκινητική ιστορία αρχιφύλακα: Διέσχιζε 15 χλμ. για μία «καληνύχτα»

Ανθρώπινες ιστορίες πίσω από το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης της Αγιάς Χανίων παρουσίασε η ΚΡΗΤΗ TV. To τηλεοπτικό συνεργείο συνάντησε βαρυποινίτες στα κελιά τους, λογοτιμήτες που
ζουν σε καθεστώς ημιαυτόνομο χωρίς φύλαξη, αλλά και έγκλειστους που εργάζονται μέσα στη φυλακή μειώνοντας την ποινή τους.
Από το 1996 στη φυλακή
«Έχω μια ζωή μέσα στη φυλακή στην Ελλάδα. Από το ’96 μέχρι σήμερα έχω κάνει μόνο ένα χρόνο έξω» ανέφερε ο κρατούμενος στης φυλακής Αγιάς.Ο 54χρονος από την Αλβανία καταδικασμένος σε ισόβια για μεταφορά ναρκωτικών έχει προσφύγει σε όλα τα δικαστήρια διεκδικώντας μείωση της ποινής του. «Τώρα είμαι 14 χρόνια και πέντε μήνες. Αλλά έχω το μεγάλο πόνο για την ποινή που έχω. Τίποτα άλλο. Με τις υπηρεσίες εντάξει. Για 16 κιλά χασίς ισόβια» ανέφερε ο ίδιος.
Μια ζωή σε ένα κελί. Βγήκε μετά την πρώτη ποινή, παρανόμησε και επέστρεψε και πάλι στη φυλακή.
«Τα παιδιά τα άφησα 4 χρονών και 6 το γιο μου, ξαναβγήκα και είχαν φτάσει 10 και 8 αλλά τώρα όσο άφησα την κόρη μου τόσο έχει το μωρό της. Το εγγονάκι», τονίζει κρατούμενος Αγροτικής Φυλακής Αγιάς Χανίων .
Λίγοι από τους κρατούμενους θα πουν το λόγο που τους οδήγησε εδώ. Στο ερώτημα αν έχει μεγάλη ποινή ο 62χρονος Κώστας τονίζει: «Ναι. Ισόβια; Σχεδόν. Έχεις δρόμο μπροστά ακόμα; Πολύ. Σε περιμένουν έξω; Πάντα…Αφού με περίμεναν μέχρι τώρα».
Δεν δέχτηκε ποτέ τηλεφώνημα!
Ο Δημήτρης είχε μίνι μάρκετ στην Αθήνα μαζί με τη γυναίκα του. Τους μήνες που είναι φυλακή δεν έχει δεχτεί τηλεφώνημα από κανέναν. Όπως τονίζει: «Είχα γυναίκα, έφυγε, μου’ χει στείλει αγωγή για διαζύγιο. Δεν έχω κάποιον να με περιμένει έξω .Ούτε ενάμιση χρόνο που είμαι εδώ είχα βοήθεια από κανέναν . Τίποτα. Φίλους; Κανέναν». Kαι συνεχίζει: «Εμένα η φυλακή με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο γιατί έχω χρόνο έχω σκεφτεί τι λάθη έχω κάνει, που φταίω κι όταν βγω θα είναι καλύτερα».
Όσο για τον Αουμάρ είναι Κούρδος. Στα 32 του χρόνια έχει περάσει από πολλές φυλακές της χώρας. Νιγρίτα, Διαβατά, Κορδελιό, και τώρα Αγιά. « Να πάω στην οικογένεια μου. Αυτό θέλω. Μετά δεν ξέρω πως θα’ ρθει η ζωή», λέει ο ίδιος.
Η συγκινητική ιστορία του αρχιφύλακα
Πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στους κρατούμενους, βρίσκεται ο κ. Μάρκος Πενταράκης. 30 χρόνια αρχιφύλακας στην Αγροτική Φυλακή Αγιάς έχει να θυμηθεί περιπτώσεις που τον σημάδεψαν.
«Έναν γεροντάκο που είχα από τη Βόρεια Ελλάδα ο οποίος δεν είχε ποτέ επισκεπτήριο ο οποίος πραγματικά με είχε σαν παιδί του …αν κάθε βράδυ δεν ερχόμουν να του πω καληνύχτα δεν κοιμόταν. Δηλαδή ερχόμουν 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά "πήγαινέλα" για να του πω καληνύχτα» αφηγείται συγκινημένος ο Αρχιφύλακας του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης  Μάρκος Πενταράκης .
Ιστορίες σαν αυτή σφραγίζονται στη μνήμη εργαζομένων και κρατουμένων της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς όπου ισορροπούν οι έννοιες του σωφρονισμού και της διατήρησης της ανθρωπιάς. 



Παπαδογιαννάκη Βίκυ
neakriti.gr
_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια