Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καθιστική ζωή: Παράγοντας κινδύνου για 14 ασθένειες και πρόωρο θάνατο!


Οι γιατροί διαμηνύουν σε κάθε τρόπο ότι πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ, καθώς η καθιστική ζωή μπορεί να σας σκοτώσει ακόμη κι αν γυμναζόμαστε τακτικά.

Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εάν κάθεστε έξι ώρες την ημέρα ή και περισσότερες, ο κίνδυνος να πεθάνετε πρόωρα αυξάνεται κατά 19% σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται λιγότερες από τρεις.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να σας σκοτώσει με 14 τρόπους, όπως: καρκίνος, καρδιακή νόσος, εγκεφαλικό, διαβήτης, νεφρική νόσος, αυτοκτονία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασθένειες των πνευμόνων, ηπατική νόσος, πεπτικό έλκος και άλλες ασθένειες του πεπτικού, νόσος του Parkinson, νόσος Αλτσχάιμερ, νευρικές διαταραχές και μυοσκελετικά προβλήματα.

«Το απλό μήνυμα είναι ότι πρέπει να κινούμαστε περισσότερο», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Alpa Patel. Και προσθέτει: «Όσο λιγότερο κάθεστε, τόσο το καλύτερο». Αν διακόπτετε κάθε ώρα καθιστικής ζωής με δύο λεπτά όρθιας θέσης ή ήπιας σωματικής δραστηριότητας, βελτιώνετε τα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης» επισημαίνει.

Η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίας – αποτελέσματος, αλλά είναι σαφές ότι πολλοί άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο σε καθιστική θέση, βλέποντας τηλεόραση, δουλεύοντας και παίζοντας στον υπολογιστή ή το smartphone. Με την αύξηση της ηλικίας, οι άνθρωποι κάθονται περισσότερο, ενώ οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες, κάθονται ακόμη περισσότερο, τονίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη, το 90% του μη εργάσιμου χρόνου οι άνθρωποι το περνούν σε καθιστική θέση, ενώ το μισό και παραπάνω από αυτόν βλέπουν τηλεόραση ή κάθονται μπροστά από τον υπολογιστή.

Δεν είναι σαφές γιατί η παρατεταμένη καθιστική θέση είναι ανθυγιεινή, είπε η Patel. Είναι πιθανό οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο στον καναπέ να έχουν και άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η υπερβολική κατανάλωση σνακ, ανέφερε.


Επιπλέον, η παρατεταμένη καθιστική θέση έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σακχάρου αίματος, αρτηριακής πίεσης και ινσουλίνης. Η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί επίσης με τη φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία.

Αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η καθιστική ζωή συνδέεται με θάνατο από καρδιακή, ηπατική και νεφρική νόσο, καθώς και από καρκίνο, διαβήτη και ΧΑΠ, δήλωσε η Patel.

Είναι λιγότερο σαφής η σύνδεση της καθιστικής ζωής με το θάνατο από αυτοκτονία, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, καθώς και νευρικές και μυοσκελετικές διαταραχές. Ο κίνδυνος θανάτου διέφερε για κάθε ασθένεια και κυμαινόταν από 10% για τον καρκίνο έως 60% για τη μυοσκελετική νόσο, ανέφερε η Patel.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Πατέλ και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν δεδομένα για σχεδόν 128.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη για την πρόληψη του καρκίνου της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Στην αρχή της μελέτης, κανείς δεν έπασχε από κάποια χρόνια πάθηση. Στη διάρκεια 21 ετών παρακολούθησης, σχεδόν 49.000 άνθρωποι πέθαναν. Ο δρ David Katz, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου πρόληψης Yale-Griffin είπε: «Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η καθημερινή καθιστική συμπεριφορά για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι επιβλαβής για την υγεία».

Σημείωσε ότι η παρούσα μελέτη συνδέει την υπερβολική καθιστική ζωή με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από μια σειρά αιτιών -από καρδιακή νόσο μέχρι την αυτοκτονία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology».


Πηγές: healthday.com, onmed.gr
_




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια