Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κρήτη: Το… παιχνίδι αναπνοής παραλίγο να σκοτώσει ένα 13χρονο

Σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του διέτρεξε ένα 13χρονο αγόρι, το οποίο μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο, μετά από «παιχνίδι αναπνοής» που έπαιζε με φίλους του, όπως
εξετάζεται.
Ο μικρός Μανόλης, όπως είναι το όνομά του, βρισκόταν σύμφωνα με πληροφορίες με φίλους του, έχοντας βάλει στοίχημα ποιος θα κρατήσει περισσότερη ώρα την αναπνοή του.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ο ανήλικος παίζοντας έσφιξε εκείνος ή κάποιος από την παρέα του το λαιμό του, με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει τις αισθήσεις του.

Το περιστατικό σημειώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην αυλή δημοτικού σχολείου της πόλης. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι μια γυναίκα που περνούσε έξω από το σχολείο είδε το παιδί λιπόθυμο κι ενημέρωσε το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρο του οποίου μετέφερε τον 13χρονο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, το οποίο και εφημέρευε.

Στο σημείο έσπευσε και η Αστυνομία, άνδρες της οποίας έσπασαν το λουκέτο του σχολείου για να προσεγγίσουν και να κάνουν αυτοψία στον χώρο. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο ανήλικος δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ, αλλά ούτε είχε κάνει χρήση κάποιας απαγορευμένης ουσίας, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι ιατρικές εξετάσεις που έγιναν στη συνέχεια.

Βενιζελειο

Στο νοσοκομείο, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς της Παιδιατρικής, ο 13χρονος όταν συνήλθε ανέφερε ότι έπαιζαν ένα παιχνίδι για το ποιος μπορεί να κρατήσει περισσότερο την αναπνοή του.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς «το παιδί όταν ήρθε στο νοσοκομείο βρισκόταν σε κώμα. Για εμάς είναι το πρώτο αυτού του είδους  περιστατικό που έχουμε αντιμετωπίσει στο νοσοκομείο, εάν πράγματι ο ανήλικος έχασε τις αισθήσεις του μετά από αυτό το παιχνίδι.

Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι το παιδί δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ή κάποια ναρκωτική ουσία. Το περίεργο είναι όμως ότι ο 13χρονος συνήλθε αμέσως μόλις του έγινε το αντίδοτο που χορηγείτε σε περιπτώσεις χρήσης ουσιών. Για το λόγο αυτό θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί».
Επικίνδυνο παιχνίδι

Το ονομάζουν “παιχνίδι του πνιγμού” (The Choking Game) και σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία χρόνια  σχεδόν 900 άτομα έχουν πεθάνει από αυτό, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι άτομα από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΠΝ) στα πρώτα τρία λεπτά στραγγαλισμού βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η ισορροπία και το κεντρικό νευρικό σύστημα παραλύουν. Λίγα δευτερόλεπτα πιο μετά το άτομο πεθαίνει.

Για όσους επιζούν, η παρατεταμένη στέρηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι προκαλεί κώμα, επιληπτικές κρίσεις, διασείσεις και αιμορραγίες στα μάτια.

Τουλάχιστον 82 παιδιά και έφηβοι, κυρίως αγόρια, πέθαναν από το λεγόμενο «παιχνίδι του πνιγμού» στις ΗΠΑ από το 1995 έως το 2007, όπως δείχνει η πρώτη σχετική μελέτη των αμερικανικών αρχών. Στο επικίνδυνο παιχνίδι, για το οποίο υπάρχουν αναφορές και στην Ελλάδα, τα παιδιά τυλίγουν στο λαιμό τους λουριά ή κορδόνια προκειμένου να διακόψουν προσωρινά τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και να φτάσουν σε μια σύντομη ευφορική κατάσταση λόγω της υποξίας.

Δεδομένου ότι τα πιστοποιητικά θανάτου συνήθως δεν αρκούν για να αποδοθεί ένας θάνατος στο παιχνίδι του πνιγμού, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα μέτρησαν τα περιστατικά εξετάζοντας τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν φαίνεται ότι ακολουθούν κάποιου είδους μόδα. Από το 1995 έως το 2004 αναφέρονταν κάθε χρόνο το πολύ τρεις θάνατοι από το παιχνίδι, αριθμός που ανέβηκε στους 22 το 2005 και εκτοξεύτηκε στους 35 το 2006. Οι αναφορές έπεσαν στις εννέα το πρώτο δεκάμηνο του 2007.

Επιβεβαιώθηκαν συνολικά 82 θάνατοι παιδιών ηλικίας 6 έως 19 ετών, από τα οποία εννέα στα δέκα ήταν αγόρια και όλα έπαιξαν το θανατηφόρο παιχνίδι μόνα τους. Οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη θανάτους για τους οποίους ήταν αδιευκρίνιστο αν οφείλονταν στο παιχνίδι ή σε αυτοκτονία.

Επίσης, δεν έλαβαν υπόψη περιστατικά θανάτου από «αυτοερωτική ασφυξία», δηλαδή τον αυτοστραγγαλισμό αγοριών κατά τη διάρκεια του αυνανισμού.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly των CDC, δηλώνουν βέβαιοι ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος.

Αξιωματούχοι των CDC συνιστούν στους γονείς να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για προειδοποιητικά σημάδια όπως κόκκινα μάτια, σημάδια στο λαιμό, συχνούς πονοκεφάλους, ενδείξεις αποπροσανατολισμού όταν τα παιδιά βγαίνουν από το δωμάτιό τους, ή λουριά, ζώνες και φουλάρια δεμένα σε έπιπλα.

Θάνος Περβολαράκης

πηγή: patris.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια