Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Europol: Πρωτιά της Ελλάδας στην αναρχική τρομοκρατία


Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στις τρομοκρατικές επιθέσεις από αναρχικούς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στην ΕΕ που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Europol και 

μέρος της οποίας αποκαλύπτει η «Καθημερινή». Όπως προκύπτει μάλιστα από αυτή, η Ελλάδα και, δευτερευόντως, η Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν τις μόνες χώρες της Ενωσης που αντιμετωπίζουν φαινόμενα αναρχικής τρομοκρατίας καθώς το 2017 καταγράφηκαν οκτώ κρούσματα στην Ελλάδα, και από επτά στις υπόλοιπες δύο χώρες.
Αναφερόμενη συγκεριμένα στην περίπτωση της χώρας μας, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα διατηρούν ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου οπλισμό».  Όπως τονίζεται, Ελληνες τρομοκράτες βρίσκονται πίσω από την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2017. «Η οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” ανέλαβε την ευθύνη για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) που στάλθηκε στη Γερμανία. Σε μια παρόμοια επίθεση τον Μάιο ένα δέμα-βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο πρώην πρωθυπουργού (σ.σ. του Λουκά Παπαδήμου) τραυματίζοντας αυτόν και τους δύο αστυνομικούς συνοδούς του», επισημαίνει επίσης η Europol.
Στην έκθεση γίνεται ακόμα αναφορά στη δράση της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που επιτέθηκε δύο φορές με καλάσνικος στους αστυνομικούς των ΜΑΤ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, και και της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών – ΟΛΑ» που ανέλαβε την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις, η πρώτη τον Απρίλιο στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας και η δεύτερη στο Εφετείο, στις 22 Δεκεμβρίου.
Τονίζεται ότι συνολικά έγιναν 36 συλλήψεις για σε ομάδες ακροαριστερής-αναρχικής τρομοκρατίας, με τις 12 από αυτές να γίνονται στην στην Ελλάδα. Σε αυτούς, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία υπολογίζει τους 9 Τούρκους ακροαριστερούς, μέλη της DHKP-C, που η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον Νοέμβριο στην Αττική. Οι συλλήψεις των Τούρκων μάλιστα αξιολογούνται ως απόδειξη ότι η DHKP-C διατηρεί «δομές» εντός της Ε.Ε. που υποστηρίζουν οικονομικά και τη δράση της.
Σημειώνεται τέλος, ότι η έκθεση  της Europol κάνει ειδική αναφορά στις καταδρομικές επιθέσεις στις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, δίχως ωστόσο να σημειώνονται οι δράστες («Ρουβίκωνας»).
athensvoice.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια